HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den.

Det krävs mod att stå emot Nebbiolo. Druvan, som odlas i Piemonte, har kommit att bli omfamnad av varje vinkritiker, varje vinsnobb, till och med, eller kanske framför allt av alla vinwannabies, de som gärna vill kunna, för sin kraft, sin strävhet, sin komplexitet. Och så står där ändå några och säger nej tack, jag är inte med på tåget.

– Nebbiolo är Pinot Noir för vuxna, sa en vinproducent i Piemonte en gång när jag var på besök.

Ett tydligt statement även om det fanns en underton av ironi. För oavsett, ger den några av världens mest obalanserade viner. För så är några av de viner från både Barolo och Barbaresco, i sina unga dagar, ska tilläggas. Vad som händer sedan, är en helt annan historia och som sådan formulerad med romantiska, höviska, närmast vördnadsfulla förtecken.

Lär dig allt om den omtalade druvan Nebbiolo i Vinguidens druvlexikon.

Alla som druckit ett moget vin från Barolo vet också vilken storslagen upplevelse det är. Vi talar om en perfekt balans mellan strävhet, frukt, syra, eldighet, lång eftersmak med inslag av rosor, nypon, stall, fat, mörka bär, förföriskt god och helt enkelt en stor vinupplevelse. Men då måste man alltså vänta åtskilligt för att nå den balansen. Som ungt är vinet odrickbart, men det är också tanken. Ibland kan man se att vissa årgångar kommer att stå sig länge, länge, som 2010 och 2016, och då utvecklas med finess.

Men det kräver samtidigt sin kunskap, att förstå hur ett vin utvecklas. Det intressanta här är att det bästa ingångsvinet till Barolo och Barbarescos värld, är ett moget, komplext vin, och inte, som brukligt, ett ungt, fruktigt vin. Men det har alltså med obalansen att göra, att många unga viner är närmast odrickbara. Så det är bara för motståndarna att stå på sig, och vänta ett tiotal år innan nästa flaska korkas upp. Då är det en annan sak.

Kortfakta Nebbiolo

  • Odlas i norra Italien, Piemonte och Lombardiet.
  • Bästa distrikt: Barolo, Barbaresco i Piemonte, Valtellina i Lombardiet.
  • Odlas även i Argentina, Australien, Mexiko och USA.
  • Synonymer: Spanna i Gattinara i Piemonte, Chiavennasca i Lombardiet.
  • Namnet kommer från nebbia som betyder dimma eller möjligen nobile som betyder ädel.
  • Passar till kraftiga kötträtter, charkuterier, lagrade hårdostar och rätter smaksatta med tryffel.

Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

369.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Amarone firar 70 år

Amarone firar 70 år

Låt oss höja glaset och fira en 70-åring: Vinhuset Bolla gjorde den första lanseringen av Amarone med en flaska från 1950. Nu firar italienarna med att sälja sin hyllade Bolla Le Origini Amarone Cla..

Läs mer
Oslagbar kombination

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs. Det finns ..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Fyra italienare på tillfälligt besök

Fyra italienare på tillfälligt besök

Amarone, Ripasso och Appassimento i all ära. Men Italien har mycket mer att erbjuda oss när det gäller viner. Här har du fyra spännande nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Trender kommer..

Läs mer