HEM

Aktuellt

Rätt vinglas till rätt vin

Ett vinglas är inte bara ett vinglas. Att välja rätt vinglas till rätt vin kan ta smakerna till nästa nivå. Här är en liten guide till olika vinglas som passar till olika sorters vin.

Cabernet-glas:
Det så kallade Cabernetglaset är kanske det vanligaste och mest använda vinglaset. Det fungerar bra med de flesta röda viner och luftar vinet ba. Tack vare dess ganska raka sidor så luftar den upp tanniner och sägs vara extra bra på att få fram smakerna i Cabernet Sauvignon, Malbec och Bordeaux-viner. Undvik att använda glaset till vitt vin, de kommer inte till sin rätt här.

Champagne-glas:
De flesta kan nog gissa att det här glaset är det bästa för mousserande viner. Traditionellt sett serverar vi champagne i smala och höga glas som lutar lite inåt. Designen gör att bubblorna stannar kvar längre och de kan få skumma lite under serveringen. Glaset passar väldigt bra även för Prosecco, Cava och andra mousserande viner.

Chardonnay-glas:
Här är glaset som hjälper till att släppa loss aromerna i vita viner, särskilt chardonnay. Glaset sägs släppa loss aromerna i vinet extra bra genom sin generösa öppning. Även syror och smaker kommer till sin rätta i chardonnay-glaset. Glaset påminner om pinot noir-glaset.

Pinot Noir-glas:
Här är glaset som förhöjer njutningen av en riktigt god Pinot Noir. Ballongformen gör att ännu mer av de subtila smakerna smakerna släpps fram och öppnar upp. Formen är också idealisk för att du ska kunna dofta på vinet. Ett underbart glas även för många andra smakrika rödviner.

Sauvignon Blanc-glas:
Det här glaset är utformat för att släppa fram de komplexa smakerna och tonerna i lätta Sauvignon blanc-druvor. De raka sidorna gör att det är lätt att skilja det från andra glas, även om det ibland blandas ihop med cabernet-glaset. Det här glaset gör att många lätta eleganta vita viner kommer extra mycket till sin rätt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 saker du inte visste om vinglas

5 saker du inte visste om vinglas

Att det är skillnad på glas anpassade för rödvin, vitt vin och champagne har du säkert koll på. Här är fem intressanta fakta som du kanske inte visste om, men som du kan briljera med på nästa vinkvä..

Läs mer
Mors dag – 6 tips som garanterat kommer göra din mam..

Mors dag – 6 tips som garanterat kommer göra din mam..

Söndag den 28/5 är det mors dag, men vad ger man egentligen personen som har allt? Här har vi samlat några spännande presenter som kommer gå hem hos alla vinälskande mammor.  1. Två rosa viner Ekolo..

Läs mer
Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för uppl..

Läs mer
Riedel leder vinglasets utveckling

Riedel leder vinglasets utveckling

Glas blir allt viktigare för den vinintresserade. Det hade man koll på för några hundra år sedan på Riedel i Österrike, glasfirman som producerat vinglas i generationer. Men tro inte att de slagit s..

Läs mer
Hur många glas på en box? 5 fakta om volym

Hur många glas på en box? 5 fakta om volym

Hur många glas på en box kan man räkna med? Givetvis kan vinboxar och vinflaskor innehålla olika mängder dryck, och ibland kan det vara lite svårt att veta hur många glas vinet faktiskt räcker till...

Läs mer
Bästa glaset för bubbel – vad gäller?

Bästa glaset för bubbel – vad gäller?

Champagneflöjtar betraktas av de flesta som något lyxigt, festligt och snyggt. Men faktum är att om du vill att ditt bubbel ska smaka något bör du tänka om kring ditt val av glas. Vissa anser att va..

Läs mer