HEM

Aktuellt

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för upplevelsen.

Det är egentligen ganska enkelt: föreställ dig ett vanligt vattenglas, byt ut innehållet och häll champagne i det. Dofta och smaka. Beskriv din upplevelse.

Det stannar lätt vid att det inte doftar alls och att smaken inte kommer till sin rätt. Byt ut det mot ett litet glas på fot, kanske med en rund öppning. Nu smakar det bättre, men fortfarande saknas något avgörande.

Precis så där kan man hålla på ganska länge. Och jag skulle vilja hävda att det är precis det man ska göra. För vad är det som säger att ett ännu lite bättre glas är det optimala för just det vinet man har? Gå istället vidare, prova dig fram, byt ut glasen, ta ett större, med djupare kupa, högre fot, bredare öppning. Prova vinet. Byt till ett annat glas. Känn efter. Smakar det bättre? Eller försvinner doften och smaken?

Låt oss säga att vi verkligen ska bjuda på exempelvis en skön champagne i 400-kronorsklassen, kanske en årgångsvariant eller en blanc de blancs. Vi vet att den är god, att en doftar både citrus, äpple, lite rostade toner, kanske smör, nötter, bröd. Och att den smakar frisk med lite samma egenskaper. Om vi då tar fram de små, höga glasen med smal kupa, gör vi faktiskt allt vi kan för att minimera upplevelsen. Istället för tvärt om.

Idag när vi dricker vin, har vi därför lärt oss att välja glas med omsorg. Inte för estetikens skull, utan för upplevelsen. Det blir ju ett sätt att indirekt spara pengar. Att dölja ett komplext vins doft och smak i små glas är bortkastade pengar, så valet är viktigt.

Det finns de som menar att man inte ska gå för långt, att det blir pretentiöst att behöva välja glas för varje dryck eller varje tillfälle. Men nej, det handlar inte om det. Det handlar – återigen – om den upplevelse man kan få, eller gå miste om.

Ett glas med rund, stor kupa fungerar riktigt bra till både rött vin som i Bourgogne och vitt som vin på Chardonnay. Ett större, något högre glas är perfekt till ett rött kraftigt vin på Syrah eller Cabernet sauvignon eller Bordeaux. Ett lite mindre glas med mindre öppning fungerar generellt till vita viner med friskare karaktär. Detta glas är dessutom riktigt bra för champagne då doften kommer till sin rätt.

Man kan i alla fall börja där. För att sedan gå vidare. För med tanke på den vinkunskap vi har idag, kunskap om jordmån, druvor, vinområden och klimat, är det dags att vi tittar en extra gång på glasbeståndet. Det är minst lika spännande! För upplevelsen, både doft och smak. Men också – och det ska vi aldrig underskatta – för estetiken. Jag menar, vin i ett riktigt snyggt, ändamålsenligt glas… den bästa av två världar.

Så är det bara: Ett snyggt glas gör vinupplevelsen något större. Rätt glas däremot tar upplevelsen till helt nya höjder. Konstigt vore annars.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer
Så fungerar grundsmakerna i kombination

Så fungerar grundsmakerna i kombination

Det är mycket att tänka på när man ska kombinera dryck och mat. Det kanske allra bästa är att hela tiden prova sig fram. Men det finns några knep som gör att man lättare når balans i kombinationerna..

Läs mer
Varför ska jag lufta mitt vin?

Varför ska jag lufta mitt vin?

Vin kan ibland kännas knutet, ungefär som en blommas doft innan den slagit ut. Man vet att den borde dofta mer. Och så är det med vinet, det kan dofta och smaka lite instängt. Att då lufta vinet inn..

Läs mer
Riedel leder vinglasets utveckling

Riedel leder vinglasets utveckling

Glas blir allt viktigare för den vinintresserade. Det hade man koll på för några hundra år sedan på Riedel i Österrike, glasfirman som producerat vinglas i generationer. Men tro inte att de slagit s..

Läs mer
Rätt vinglas till rätt vin

Rätt vinglas till rätt vin

Ett vinglas är inte bara ett vinglas. Att välja rätt vinglas till rätt vin kan ta smakerna till nästa nivå. Här är en liten guide till olika vinglas som passar till olika sorters vin. Cabernet-glas:..

Läs mer
Bästa glaset till champagne

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller? Under ..

Läs mer