HEM

Aktuellt

5 saker du inte visste om vinglas

Att det är skillnad på glas anpassade för rödvin, vitt vin och champagne har du säkert koll på. Här är fem intressanta fakta som du kanske inte visste om, men som du kan briljera med på nästa vinkväll.

1. Glasets stjälk fyller två syften

Den långa stjälken ser till att du inte lämnar flottiga fingeravtryck på glaset och minskar även risken att din hand värmer upp vinet.

2. Bästa vinglasen görs oftast i blykristall

Blykristall har två stora fördelar jämfört med vanligt glas. För det första har det ett högt brytningsindex vilket har stor effekt på ljuset som passerar genom glaset. Dessutom har blykristall en grövre yta som hjälper vinet att släppa sina aromer när det snurras runt i glaset.

3. Formen på vinglaset lyfter fram vinets smaker

Glas med bredare skål, så kallade Burgundy-glas, riktar vinet mot tungspetsen för att lyfta fram delikata aromer i exempelvis en Pinot Noir. Ett glas med mindre kupa, så kallade Bordeaux-glas, passar bättre till kraftigare viner då formen leder vinet mot bakre delen av munnen.

4. Champagneglasets utformning håller kvar bubblorna

Den höga och smala formen på en champagneflöjt är specifikt utformad för att hålla kvar kolsyran så länge som möjligt. De lite lyxigare glasen prestige cuvee, med en liten kupa i botten, hjälper samtidigt vinet att utveckla sina aromer. Det bästa av två världar helt enkelt.

5. Sveriges första glasrike låg i Mälardalen

På 1500-talet beordrade kung Gustav Vasa att Sveriges första glashytta skulle uppföras på Sankta Klara på Norrmalm i Stockholm. Åren därefter ploppade glasbruk upp som svampar ur jorden över hela Mälardalen och mängder av olika glasprodukter började produceras.

Det finns en mängd teorier om vilket vinglas som passar bäst till olika viner och druvor. Men i slutändan är det du som ska njuta av ditt vin – oavsett vilket glas du väljer.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa glaset för bubbel – vad gäller?

Bästa glaset för bubbel – vad gäller?

Champagneflöjtar betraktas av de flesta som något lyxigt, festligt och snyggt. Men faktum är att om du vill att ditt bubbel ska smaka något bör du tänka om kring ditt val av glas. Vissa anser att va..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för uppl..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
5 fakta om socker i vin

5 fakta om socker i vin

Varför innehåller vissa viner mer socker än andra? Här går vi igenom fem intressanta fakta om socker i vin. 1. Hur mycket restsötma har olika viner? När ett vin framställs omvandlas det mesta av dr..

Läs mer