HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller?

Under de 25 år jag provat vin professionellt har vinindustrin utvecklats enormt. Inte bara att det tillkommit ny teknologi som höjer kvaliteten i vinerna vi dricker, eller att det idag är en helt annan mångfald på vin som vi hittar på Systembolaget, glasets form för bästa upplevelse har också skärskådats. Rejält. Och det är inte ett dugg konstigt. Glaset är ju vinets bästa vän. Här gäller det att hitta rätt för det är rena djungeln. I den härskar den österrikiska glasfirman Riedel, högt aktat namn bland alla vinkännare. Och många andra.

Deras idé går i korta drag ut på att varje vin kräver ett eget glas, en egen form, kanske viss längd på benet, djup och diameter på kupan och specialglas. I sanningens namn har de ofta rätt, naturligtvis, och hade det inte varit för att glasen ofta är lika dyra som en klassisk Bordeaux, hade Riedel varit mer folkliga. Idag finns de vinkonsumenter som rynkar på näsan åt företaget, men så fort man får ett glas i handen och provar lite vitt vin på Riesling i en rieslingkupa, är man övertygad.

Nu är inte Riedel ensam på täppan. Det finns flera glasbolag, Orrefors inte minst, där några av dem dessutom jobbar med vinprofiler för att både säkerställa glasets adekvata form och sin marknadsföring. Ofta går det bra, glasen blir marginellt billigare än andra kanske mer exklusiva glas, men detta tyder inte minst på att det finns en stor efterfrågan. På glasets form och på kunskapen.

När vi kommer till champagne har det hänt en hel del. Möjligen en hel del kontradiktoriskt. Först skulle vi dricka bubbel i en låg kupa på höga ben, sedan var det den eleganta flöjten och ytterligare en tid därefter ett lite större, högt glas med konvex form. Provade vi professionellt skulle vi dessutom prova det i ISO-glaset, ett lågt glas på fot med mycken liten kupa. Ridå!

Nej, idag ska vi – äntligen – dricka vår champagne ur ett vitvinsglas. Vi ska snurra på vinet och känna alla de härliga aromerna champagnen har och inte tvärtom, stänga in doften. Att det var ett mycket högt glas tidigare, har haft med elegansen vid tillfället att göra, att det signalerar exklusivitet. Det får det gärna göra även fortsättningsvis. Men då mer när det kommer till upplevelsen.

Ett högt vitvinsglas på ben med en hyfsat djup kupa, omkring 25 centiliter, och en diameter på sju centimeter är det nya, moderna champagneglaset.

Det är både exklusivt, ändamålsenligt och snyggt. Precis som det ska vara.

Läs mer: Världsrekord i champagneprovning
Läs mer: Allt om champagne
Läs mer: Lär dig prova champagne


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Visst är årets sista kväll full av förväntningar. Som inte alltid infrias. Petter slår i sin nya krönika för Vinguiden fast att det är lunchen vi istället borde lägga fokus på. Det gillar vi! Skrive..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Alldeles lagom till att vårkänslorna börjar sätta in kommer en rosa bubblande nyhet. Utmärkelserna haglar över Beaumont des Crayéres Grand Rosé trots det sansade priset. – Beaumont des Crayéres Gran..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer