HEM

Aktuellt

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller?

Under de 25 år jag provat vin professionellt har vinindustrin utvecklats enormt. Inte bara att det tillkommit ny teknologi som höjer kvaliteten i vinerna vi dricker, eller att det idag är en helt annan mångfald på vin som vi hittar på Systembolaget, glasets form för bästa upplevelse har också skärskådats. Rejält. Och det är inte ett dugg konstigt. Glaset är ju vinets bästa vän. Här gäller det att hitta rätt för det är rena djungeln. I den härskar den österrikiska glasfirman Riedel, högt aktat namn bland alla vinkännare. Och många andra.

Deras idé går i korta drag ut på att varje vin kräver ett eget glas, en egen form, kanske viss längd på benet, djup och diameter på kupan och specialglas. I sanningens namn har de ofta rätt, naturligtvis, och hade det inte varit för att glasen ofta är lika dyra som en klassisk Bordeaux, hade Riedel varit mer folkliga. Idag finns de vinkonsumenter som rynkar på näsan åt företaget, men så fort man får ett glas i handen och provar lite vitt vin på Riesling i en rieslingkupa, är man övertygad.

Nu är inte Riedel ensam på täppan. Det finns flera glasbolag, Orrefors inte minst, där några av dem dessutom jobbar med vinprofiler för att både säkerställa glasets adekvata form och sin marknadsföring. Ofta går det bra, glasen blir marginellt billigare än andra kanske mer exklusiva glas, men detta tyder inte minst på att det finns en stor efterfrågan. På glasets form och på kunskapen.

När vi kommer till champagne har det hänt en hel del. Möjligen en hel del kontradiktoriskt. Först skulle vi dricka bubbel i en låg kupa på höga ben, sedan var det den eleganta flöjten och ytterligare en tid därefter ett lite större, högt glas med konvex form. Provade vi professionellt skulle vi dessutom prova det i ISO-glaset, ett lågt glas på fot med mycken liten kupa. Ridå!

Nej, idag ska vi – äntligen – dricka vår champagne ur ett vitvinsglas. Vi ska snurra på vinet och känna alla de härliga aromerna champagnen har och inte tvärtom, stänga in doften. Att det var ett mycket högt glas tidigare, har haft med elegansen vid tillfället att göra, att det signalerar exklusivitet. Det får det gärna göra även fortsättningsvis. Men då mer när det kommer till upplevelsen.

Ett högt vitvinsglas på ben med en hyfsat djup kupa, omkring 25 centiliter, och en diameter på sju centimeter är det nya, moderna champagneglaset.

Det är både exklusivt, ändamålsenligt och snyggt. Precis som det ska vara.

Läs mer: Världsrekord i champagneprovning
Läs mer: Allt om champagne
Läs mer: Lär dig prova champagne


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Här är den nya lyxiga presentboxen från Moët & Chandon för vinterns högtider. Champagnen Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition passar perfekt för både fester och jul- och nyårsfiran..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer
Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Tilltugg, förrätt eller huvudrätt? Fredagskocken Mattias Larsson löser uppgiften.

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer