HEM

Aktuellt

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs.

Det finns något alldeles överlägset med Italien, något som får oss att längta dit, även om vi aldrig satt vår fot där. Gamla filmer (Fellini?), sol, maten, vinet, kläderna… listan blir lång som en norrländsk bordslöpare. Och då har vi bara kommit halvvägs, det är 150 mil kvar. Men det behöver kanske inte vara så långt. Vi har ju faktiskt Italien runt hörnet: en krog, klädbutiken med designskjortorna från Milano, en espresso på kaféet bredvid porten. Eller ett glas rött, en chianti. På Sangiovese.

Varumärket Italien med allt vad det innebär står sig. Fråga Brancaia om det. Brancaia? Jo, en av Chiantis vackraste vinegendomar, söder om Florens, norr om Siena. Bara en sådan sak.

Sedan en tid finns Brancaias viner på Systembolaget, några av dem, och det är i ärlighetens namn upplevelser för alla oss som gillar stilen Chianti blivit berömt för: syrligt, fruktigt, komplext med friska toner, kryddigt med stram karaktär och fatinslag. En ossobuco på det och man är hemma.

Brancaia är samtidigt en ganska ung egendom. Så sent som i början på 1980-talet införskaffades gården som då låg övergiven. Men för Bruno och Birgitte Widmer, båda med schweiziskt ursprung, var det kärlek vid första ögonkastet och vin skulle det bli. Framgången lät inte vänta på sig och bara några år senare förvärvades flera vingårdar i Toscana. Dottern Barbara, utbildad vinmakare, fick längre fram ansvar för familjens viner. Hennes ansvar ledde till att vingårdsarbetet intensifierades, något som idag visar sig tydligt.

Idag ligger Brancaia bakom flera intressanta viner. Prestigen, Brancaia Blu, är att betrakta som en så kallad Super Tuscan, alltså ett rött vin tillverkat på en blandning av den lokala Sangiovese och druvor från Bordeaux, i detta fall Merlot och Cabernet Sauvignon. Redan första årgången, som lanserades för snart 30 år sedan, gav egendomen ryktbarhet.

Men det finns sedan några år tillbaka ett mer ingångsbetonat, drickfärdigt vin: Brancaia Chianti Classico på 100 procent Sangiovese, ett generiskt vin från området och ett bra exempel på de kvalitetsanspråk man har satt inom egendomens ramar.

Och som sagt, till ossobuco eller varför inte en riktigt smakrik pasta bolognese… ja, då har vi vårt Italien även på hemmaplan.

Brancaia Chianti Classico
2021
Brancaia Chianti Classico
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
200 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Giganternas kamp

Giganternas kamp

Samma druva används, samma klimat och samma tradition. Två av världens främsta vindistrikt ligger bara ett stenkast från varandra, och jobbar under likartade förutsättningar. Men vad innebär det, eg..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Kvalitetsviner från Italien på turné

Kvalitetsviner från Italien på turné

Att Italien gör viner i världsklass vet vi. Men att de kan komma från i princip hela landet, är inte lika känt. När gruppen bakom den italienska vinbibeln är på Sverigebesök, blir det däremot uppenb..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Här kommer vin ut ur kökskranarna

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Läs mer
Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer