HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs.

Det finns något alldeles överlägset med Italien, något som får oss att längta dit, även om vi aldrig satt vår fot där. Gamla filmer (Fellini?), sol, maten, vinet, kläderna… listan blir lång som en norrländsk bordslöpare. Och då har vi bara kommit halvvägs, det är 150 mil kvar. Men det behöver kanske inte vara så långt. Vi har ju faktiskt Italien runt hörnet: en krog, klädbutiken med designskjortorna från Milano, en espresso på kaféet bredvid porten. Eller ett glas rött, en chianti. På Sangiovese.

Varumärket Italien med allt vad det innebär står sig. Fråga Brancaia om det. Brancaia? Jo, en av Chiantis vackraste vinegendomar, söder om Florens, norr om Siena. Bara en sådan sak.

Sedan en tid finns Brancaias viner på Systembolaget, några av dem, och det är i ärlighetens namn upplevelser för alla oss som gillar stilen Chianti blivit berömt för: syrligt, fruktigt, komplext med friska toner, kryddigt med stram karaktär och fatinslag. En ossobuco på det och man är hemma.

Brancaia är samtidigt en ganska ung egendom. Så sent som i början på 1980-talet införskaffades gården som då låg övergiven. Men för Bruno och Birgitte Widmer, båda med schweiziskt ursprung, var det kärlek vid första ögonkastet och vin skulle det bli. Framgången lät inte vänta på sig och bara några år senare förvärvades flera vingårdar i Toscana. Dottern Barbara, utbildad vinmakare, fick längre fram ansvar för familjens viner. Hennes ansvar ledde till att vingårdsarbetet intensifierades, något som idag visar sig tydligt.

Idag ligger Brancaia bakom flera intressanta viner. Prestigen, Brancaia Blu, är att betrakta som en så kallad Super Tuscan, alltså ett rött vin tillverkat på en blandning av den lokala Sangiovese och druvor från Bordeaux, i detta fall Merlot och Cabernet Sauvignon. Redan första årgången, som lanserades för snart 30 år sedan, gav egendomen ryktbarhet.

Men det finns sedan några år tillbaka ett mer ingångsbetonat, drickfärdigt vin: Brancaia Chianti Classico på 100 procent Sangiovese, ett generiskt vin från området och ett bra exempel på de kvalitetsanspråk man har satt inom egendomens ramar.

Och som sagt, till ossobuco eller varför inte en riktigt smakrik pasta bolognese… ja, då har vi vårt Italien även på hemmaplan.

Brancaia Chianti Classico
2020
Brancaia Chianti Classico
750 ml - 14% -
179 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Nebbiolo, Arneis, Barbera och Dolcetto. Se där några av de anledningar till att Piemonte i norra Italien är hyllat och närmast kultförklarat av vinkonsumenter världen över. Men är kärleken ömsesidig..

Läs mer
Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

På söndag äts det mer pasta än normalt i världen. Då är det nämligen Världspastadagen. Och finns det något bättre än ett glas vin till? Här tipsar vi dig om några sorter som passar perfekt till mid..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Fyra italienare på tillfälligt besök

Fyra italienare på tillfälligt besök

Amarone, Ripasso och Appassimento i all ära. Men Italien har mycket mer att erbjuda oss när det gäller viner. Här har du fyra spännande nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Trender kommer..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer