HEM

Aktuellt

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs.

Det finns något alldeles överlägset med Italien, något som får oss att längta dit, även om vi aldrig satt vår fot där. Gamla filmer (Fellini?), sol, maten, vinet, kläderna… listan blir lång som en norrländsk bordslöpare. Och då har vi bara kommit halvvägs, det är 150 mil kvar. Men det behöver kanske inte vara så långt. Vi har ju faktiskt Italien runt hörnet: en krog, klädbutiken med designskjortorna från Milano, en espresso på kaféet bredvid porten. Eller ett glas rött, en chianti. På Sangiovese.

Varumärket Italien med allt vad det innebär står sig. Fråga Brancaia om det. Brancaia? Jo, en av Chiantis vackraste vinegendomar, söder om Florens, norr om Siena. Bara en sådan sak.

Sedan en tid finns Brancaias viner på Systembolaget, några av dem, och det är i ärlighetens namn upplevelser för alla oss som gillar stilen Chianti blivit berömt för: syrligt, fruktigt, komplext med friska toner, kryddigt med stram karaktär och fatinslag. En ossobuco på det och man är hemma.

Brancaia är samtidigt en ganska ung egendom. Så sent som i början på 1980-talet införskaffades gården som då låg övergiven. Men för Bruno och Birgitte Widmer, båda med schweiziskt ursprung, var det kärlek vid första ögonkastet och vin skulle det bli. Framgången lät inte vänta på sig och bara några år senare förvärvades flera vingårdar i Toscana. Dottern Barbara, utbildad vinmakare, fick längre fram ansvar för familjens viner. Hennes ansvar ledde till att vingårdsarbetet intensifierades, något som idag visar sig tydligt.

Idag ligger Brancaia bakom flera intressanta viner. Prestigen, Brancaia Blu, är att betrakta som en så kallad Super Tuscan, alltså ett rött vin tillverkat på en blandning av den lokala Sangiovese och druvor från Bordeaux, i detta fall Merlot och Cabernet Sauvignon. Redan första årgången, som lanserades för snart 30 år sedan, gav egendomen ryktbarhet.

Men det finns sedan några år tillbaka ett mer ingångsbetonat, drickfärdigt vin: Brancaia Chianti Classico på 100 procent Sangiovese, ett generiskt vin från området och ett bra exempel på de kvalitetsanspråk man har satt inom egendomens ramar.

Och som sagt, till ossobuco eller varför inte en riktigt smakrik pasta bolognese… ja, då har vi vårt Italien även på hemmaplan.

Brancaia Chianti Classico
2022
Brancaia Chianti Classico
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Prestigedruvan Nebbiolo i all ära, men hamnar vi i Piemonte, och det gör vi gärna, är ett tips att kolla in fler druvor. För här finns att upptäcka. Eller vad sägs om Ruchè, Timorasso, Pelaverga ell..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Vad kan du om sicilianska viner? Odlade vid kanten av en vulkan, skyddat ursprung och garanterad kvalitet – det är bara några saker du kan vänta dig av viner från Sicilien. Så långt tillbaka som sed..

Läs mer
Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

På söndag äts det mer pasta än normalt i världen. Då är det nämligen Världspastadagen. Och finns det något bättre än ett glas vin till? Här tipsar vi dig om några sorter som passar perfekt till mid..

Läs mer