HEM

Aktuellt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är viktigt att vinet matchar råvarans karaktär. Generellt är det röda viner som gäller till viltkött. Kraftfulla, smakrika och kryddiga. Det är grunden, men långt ifrån hela sanningen.

Nedan ger vi dig fem tvärsäkra tips på viner till vilt som vi vet fungerar. Fokusera på älggrytan eller förbered rådjurssadeln så ser vi till att vinet matchar just din favoriträtt.

Till den kraftfulla älgfilén eller eleganta hjortsteken

Arzuaga Selección Especial
2021
Arzuaga Selección Especial
En spännande nyhet från Spanien. Arzuaga är ett Tempranillo lagrat på franska ekfat med druvor varsamt skördade för hand. Den nyanserade och kryddiga smaken bjuder bland annat på riktigt mörka körsbär, plommon, vanilj och kryddnejlika. Som handen i handsken till den krispiga hjortsteken eller till den robusta älgfilén som även bör serveras med en klassisk svartvinbärssås.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

Spännande vitt till smakrik och mager fasan

Perfiles Calcareo Chardonnay Bodegas Trapiche
2021
Perfiles Calcareo Chardonnay Bodegas Trapiche
Vitt till vilt? Det går alldeles utmärkt till vissa typ av rätter. Detta vin är ett medelfylligt vitt vin från Argentina som bär på stor fruktighet och tydlig syra. Gula äpplen, aprikos och ananas möter här mimosablomster, nougat och citron. Ett mycket prisvärt alternativ som passar riktigt bra till exempelvis stekt fasan. Detta magnifika vin gifter sig även bra till vildand och vaktel.
750 ml - 13.5% -
158 kr

Prova ett Amarone till rådjurssadeln

Ca' Montini Amarone
2019
Ca' Montini Amarone
Med druvor ömt torkade på halmbädd och med två års lagring på franska ekfat kommer Ca’ Montini Amarone Organic ta dig med storm. Det fylliga och sträva rödvinet levererar precis det den ska och passar perfekt till rådjur, hjort eller ren.
375 ml - 15% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
170 kr

Italien möter svensk vildgris

Prima Festa Nerello Mascalese Terre Siciliane
2021
Prima Festa Nerello Mascalese Terre Siciliane
Är det dags för vildsvinsskav eller vildsvinsbiffar? Prova matcha din meny med detta italienska distinkt kryddiga rödvin. Prima Festa, Terre Siciliane Nerello Mascalese 2021 är ett ekologiskt vin som exploderar i mörka körsbär, spännande jordgubbar och blodig apelsin. Föredrar du ren, älg eller hjort? Prima Festa går hem även där.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
101 kr

Merlot från Toscana

Le Volte dell'Ornellaia
2021
Le Volte dell'Ornellaia
Le Volte, dell’Ornellaia 2020 är ett fruktigt tips till både älggrytan, haren eller tjädern. Det här rödvinet fungerar riktigt bra. Servera det strax under rumstemperatur och njut av svarta vinbär, fantastisk salvia, plommon, körsbär samt en len touch av tobak.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
191 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Biodynamiska vinet som hyllas

Biodynamiska vinet som hyllas

Här är det prisvinnande vinet som skapats med hänsyn till kosmiska rytmer och efter solens och månens faser. Det är inte så flummigt som det verkar. Emilio och hans dotter Maddalena i Valpolicella, ..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer