HEM

Aktuellt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är viktigt att vinet matchar råvarans karaktär. Generellt är det röda viner som gäller till viltkött. Kraftfulla, smakrika och kryddiga. Det är grunden, men långt ifrån hela sanningen.

Nedan ger vi dig fem tvärsäkra tips på viner till vilt som vi vet fungerar. Fokusera på älggrytan eller förbered rådjurssadeln så ser vi till att vinet matchar just din favoriträtt.

Till den kraftfulla älgfilén eller eleganta hjortsteken

Arzuaga Selección Especial
2021
Arzuaga Selección Especial
En spännande nyhet från Spanien. Arzuaga är ett Tempranillo lagrat på franska ekfat med druvor varsamt skördade för hand. Den nyanserade och kryddiga smaken bjuder bland annat på riktigt mörka körsbär, plommon, vanilj och kryddnejlika. Som handen i handsken till den krispiga hjortsteken eller till den robusta älgfilén som även bör serveras med en klassisk svartvinbärssås.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

Spännande vitt till smakrik och mager fasan

Perfiles Calcareo Chardonnay Bodegas Trapiche
2022
Perfiles Calcareo Chardonnay Bodegas Trapiche
Vitt till vilt? Det går alldeles utmärkt till vissa typ av rätter. Detta vin är ett medelfylligt vitt vin från Argentina som bär på stor fruktighet och tydlig syra. Gula äpplen, aprikos och ananas möter här mimosablomster, nougat och citron. Ett mycket prisvärt alternativ som passar riktigt bra till exempelvis stekt fasan. Detta magnifika vin gifter sig även bra till vildand och vaktel.
750 ml - 13.5% -
169 kr

Prova ett Amarone till rådjurssadeln

Ca' Montini Amarone
2019
Ca' Montini Amarone
Med druvor ömt torkade på halmbädd och med två års lagring på franska ekfat kommer Ca’ Montini Amarone Organic ta dig med storm. Det fylliga och sträva rödvinet levererar precis det den ska och passar perfekt till rådjur, hjort eller ren.
375 ml - 15% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
169 kr

Italien möter svensk vildgris

Prima Festa Nerello Mascalese Terre Siciliane
2021
Prima Festa Nerello Mascalese Terre Siciliane
Är det dags för vildsvinsskav eller vildsvinsbiffar? Prova matcha din meny med detta italienska distinkt kryddiga rödvin. Prima Festa, Terre Siciliane Nerello Mascalese 2021 är ett ekologiskt vin som exploderar i mörka körsbär, spännande jordgubbar och blodig apelsin. Föredrar du ren, älg eller hjort? Prima Festa går hem även där.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr

Merlot från Toscana

Le Volte dell'Ornellaia
2022
Le Volte dell'Ornellaia
Le Volte, dell’Ornellaia 2020 är ett fruktigt tips till både älggrytan, haren eller tjädern. Det här rödvinet fungerar riktigt bra. Servera det strax under rumstemperatur och njut av svarta vinbär, fantastisk salvia, plommon, körsbär samt en len touch av tobak.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
194 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer
Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Vad kan du om sicilianska viner? Odlade vid kanten av en vulkan, skyddat ursprung och garanterad kvalitet – det är bara några saker du kan vänta dig av viner från Sicilien. Så långt tillbaka som sed..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
14 saker om Prosecco som många inte vet

14 saker om Prosecco som många inte vet

Jippie – vårväder över stora delar av Sverige nu i helgen med sol och över 12 grader varmt. Perfekt för att avnjuta ett glas Prosecco på altanen eller uteserveringen. Den italienska succédrycken har..

Läs mer
5 fylliga viner till Lasagnens dag

5 fylliga viner till Lasagnens dag

Vem kan tacka nej till en klassisk lasagne? Med smörlen béchamelsås, smält ost och sidenmjuka pastaplattor är lasagne mångas favoriträtt. Visste du att Lasagnens dag alltid firas den 29 juli? I år i..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer