HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Fyra män gick uppför Storbritanniens högsta berg och bryggde öl. Nu säljer de 33 cl-flaskorna för 12 000 kronor – styck!

Ett mikrobryggeri i Leeds vid namn Northern Monk har skapat rubriker över världen. De fyra killarna som driver det lilla bryggeriet bestämde sig nämligen för att ta med sig 90 kilo bryggeriutrustning upp på Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, och på toppen av berget brygga ett exklusivt öl.
Ingredienserna kom från berget, såväl det berömda vattnet som rinner i bäckarna som blåbär på bergssluttningarna.

Killarna gick upp de 1344 meterna, bryggde ölet i hårda vindar och regn, men kom ner igen med ett gott resultat. Därefter fick ölet lagras i två månader i ett whiskyfat donerat av det lokala destilleriet i Fort William. Det blev inte mer än totalt 50 flaskor (33 centiliter) av ansträngningen, och därför kan varje köpare dricka med andakt och försiktighet. Varje flaska kostar nämligen 12 000 kronor styck.

Alla intäkter från försäljningen av Ben Nevis-ölet kommer att doneras till ”For the North Foundation”, en organisation som skapades av Northern Monk redan i september och som ”ska gynna norra Storbritannien, dess människor och samhällen”.

– När vi lanserade ”For the North Foundation” var vår avsikt att skapa bitar av högeffektiv aktivitet som kommer att öka medvetenheten och uppmuntra donationer. Att brygga Storbritanniens öl med högsta höjd vid toppmötet i Ben Nevis verkade vara en ganska bra plats att börja, säger Russell Bisset, en av bergsbestigarna och ölbryggarna.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Här är ölkalendern för alla som ska ge ett nyårslöfte om att minska alkoholintaget. Heineken har tagit fram en alkoholfri öl, men vill att öl-fantaster ska få få njuta av smaken i alla fall. En del ..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer
Nu säljs rekordbilliga ölet

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december. – Det blir vår ju..

Läs mer
Mer öl och vin och mindre sprit

Mer öl och vin och mindre sprit

Så handlade svenskarna på Systembolaget inför påsken. Populäraste påskölet blev Mariestads Påskbrygd. Svenska folket dricker mindre sprit och mer öl och vin. Den trenden . har pågått under flera år ..

Läs mer
Årets öl till julbordet

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna..

Läs mer
Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Hallå, alla finsmakare av öl. Nu har ni några fantasifulla och spännande sorter att välja bland. Eller vad sägs om ett estniskt öl skapat av en skotte, en stout som lagrats på bourbonfat, en dubbel-..

Läs mer