HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Fyra män gick uppför Storbritanniens högsta berg och bryggde öl. Nu säljer de 33 cl-flaskorna för 12 000 kronor – styck!

Ett mikrobryggeri i Leeds vid namn Northern Monk har skapat rubriker över världen. De fyra killarna som driver det lilla bryggeriet bestämde sig nämligen för att ta med sig 90 kilo bryggeriutrustning upp på Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, och på toppen av berget brygga ett exklusivt öl.
Ingredienserna kom från berget, såväl det berömda vattnet som rinner i bäckarna som blåbär på bergssluttningarna.

Killarna gick upp de 1344 meterna, bryggde ölet i hårda vindar och regn, men kom ner igen med ett gott resultat. Därefter fick ölet lagras i två månader i ett whiskyfat donerat av det lokala destilleriet i Fort William. Det blev inte mer än totalt 50 flaskor (33 centiliter) av ansträngningen, och därför kan varje köpare dricka med andakt och försiktighet. Varje flaska kostar nämligen 12 000 kronor styck.

Alla intäkter från försäljningen av Ben Nevis-ölet kommer att doneras till ”For the North Foundation”, en organisation som skapades av Northern Monk redan i september och som ”ska gynna norra Storbritannien, dess människor och samhällen”.

– När vi lanserade ”For the North Foundation” var vår avsikt att skapa bitar av högeffektiv aktivitet som kommer att öka medvetenheten och uppmuntra donationer. Att brygga Storbritanniens öl med högsta höjd vid toppmötet i Ben Nevis verkade vara en ganska bra plats att börja, säger Russell Bisset, en av bergsbestigarna och ölbryggarna.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa