HEM

Aktuellt

Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Fyra män gick uppför Storbritanniens högsta berg och bryggde öl. Nu säljer de 33 cl-flaskorna för 12 000 kronor – styck!

Ett mikrobryggeri i Leeds vid namn Northern Monk har skapat rubriker över världen. De fyra killarna som driver det lilla bryggeriet bestämde sig nämligen för att ta med sig 90 kilo bryggeriutrustning upp på Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, och på toppen av berget brygga ett exklusivt öl.
Ingredienserna kom från berget, såväl det berömda vattnet som rinner i bäckarna som blåbär på bergssluttningarna.

Killarna gick upp de 1344 meterna, bryggde ölet i hårda vindar och regn, men kom ner igen med ett gott resultat. Därefter fick ölet lagras i två månader i ett whiskyfat donerat av det lokala destilleriet i Fort William. Det blev inte mer än totalt 50 flaskor (33 centiliter) av ansträngningen, och därför kan varje köpare dricka med andakt och försiktighet. Varje flaska kostar nämligen 12 000 kronor styck.

Alla intäkter från försäljningen av Ben Nevis-ölet kommer att doneras till ”For the North Foundation”, en organisation som skapades av Northern Monk redan i september och som ”ska gynna norra Storbritannien, dess människor och samhällen”.

– När vi lanserade ”For the North Foundation” var vår avsikt att skapa bitar av högeffektiv aktivitet som kommer att öka medvetenheten och uppmuntra donationer. Att brygga Storbritanniens öl med högsta höjd vid toppmötet i Ben Nevis verkade vara en ganska bra plats att börja, säger Russell Bisset, en av bergsbestigarna och ölbryggarna.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fira mörka ölen på stoutdagen

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout! Nu firas det inte stoutdagen..

Läs mer
Prova en ny öl på Internationella öldagen

Prova en ny öl på Internationella öldagen

För femton år sedan bestämde sig ölälskaren Jesse Avshalomov att det var dags. Tillsammans med några vänner fick han den lokala puben i Santa Cruz att tillägna en dag om året för att hylla ölen. Nam..

Läs mer
Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Suröl, eller syrligt öl som det också kallas, smakar inte som vanligt öl. Hemligheten bakom den speciella karaktären kommer från bryggningsprocessen, där man elegant sänker pH-värdet på ölet genom a..

Läs mer
Årets öl till julbordet

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna..

Läs mer
254 förlorade körkort  på elsparkcykeln

254 förlorade körkort på elsparkcykeln

Oktoberfesten i München är över för den här gången. 6,3 miljoner gäster har festat i två veckor och tillsammans druckit 7,5 miljoner liter öl. Men festen kommer med en baksida: 254 besökare förlorad..

Läs mer
Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Kan du tänka dig att dricka öl i pappersflaska? Carlsberg har släppt världens första ölflaska i papper – på försök. – Även om vi ännu inte har kommit i mål är prototyperna ett viktigt steg mot..

Läs mer