HEM

Aktuellt

Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Fyra män gick uppför Storbritanniens högsta berg och bryggde öl. Nu säljer de 33 cl-flaskorna för 12 000 kronor – styck!

Ett mikrobryggeri i Leeds vid namn Northern Monk har skapat rubriker över världen. De fyra killarna som driver det lilla bryggeriet bestämde sig nämligen för att ta med sig 90 kilo bryggeriutrustning upp på Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, och på toppen av berget brygga ett exklusivt öl.
Ingredienserna kom från berget, såväl det berömda vattnet som rinner i bäckarna som blåbär på bergssluttningarna.

Killarna gick upp de 1344 meterna, bryggde ölet i hårda vindar och regn, men kom ner igen med ett gott resultat. Därefter fick ölet lagras i två månader i ett whiskyfat donerat av det lokala destilleriet i Fort William. Det blev inte mer än totalt 50 flaskor (33 centiliter) av ansträngningen, och därför kan varje köpare dricka med andakt och försiktighet. Varje flaska kostar nämligen 12 000 kronor styck.

Alla intäkter från försäljningen av Ben Nevis-ölet kommer att doneras till ”For the North Foundation”, en organisation som skapades av Northern Monk redan i september och som ”ska gynna norra Storbritannien, dess människor och samhällen”.

– När vi lanserade ”For the North Foundation” var vår avsikt att skapa bitar av högeffektiv aktivitet som kommer att öka medvetenheten och uppmuntra donationer. Att brygga Storbritanniens öl med högsta höjd vid toppmötet i Ben Nevis verkade vara en ganska bra plats att börja, säger Russell Bisset, en av bergsbestigarna och ölbryggarna.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl. Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker. Coronapandemin har stoppat många fester ..

Läs mer
Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Arsenal får sitt eget officiella öl. Camden Town Brewery kommer att säljas på alla hemmamatcher. – Om du hade sagt till mig för tio år sedan att ölet jag skapade i min källare en dag vara öl till Ar..

Läs mer
Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Öl är kärlek på burk sägs det. Vad kan då passa bättre än kärleksöl till Alla hjärtans dag? Lagom till Valentindagen släpps flera hjärtliga sorter på Systembolaget. De lokala och småskaliga ölsorte..

Läs mer
Halloweenöl – vi listar hela 8 öl att njuta av i hös..

Halloweenöl – vi listar hela 8 öl att njuta av i hös..

Vi har listat åtta spännande halloweenöl för dig att välja och vraka bland. Halloween närmar sig och är ett minst sagt välkommet tema i denna mörkrets årstid. Förutom bus, kalla vindar och skräckfil..

Läs mer
Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Brukar du fira Oktoberfest i Sverige? Lederhosen, dirndl och tyrolerhatt. Ja, nu är det återigen dags för den stora Oktoberfesten. Förutom spex, utklädnad och glada skratt betyder det en sak till – ..

Läs mer
Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget. Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finn..

Läs mer