HEM

PET-flaskor eller glasflaskor?

Är du beredd att sluta med vin på glasflaska och gå över till enbart burk och PET-flaskor? Systembolaget har startat en satsning för att få fler att välja klimatsmarta förpackningar. Om alla valde viner på PET-flaskor i stället för glas skulle 37000 ton koldioxid sparas in.

Tillhör du de vinälskare som fortfarande gillar att bära hem en glasflaska med en gammaldags kork? Kanske dags att tänka om. Glasflaskor är de sämsta för klimatet, flera gånger värre än lådvin.
– Glas har tvärtemot vad många tror mycket stor klimatpåverkan, 3–4 gånger mer än andra förpackningar eftersom det går åt så mycket energi vid tillverkningen, säger Maria Hagström, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Många tror att plast automatiskt är dåligt ur klimatsynpunkt, men den går att återvinna och rätt använd kan den vara bättre än många andra alternativ. En annan missuppfattning är att drycker tar smak av plast.

Systembolaget satsar därför på fler förpackningar returburkar och PET-flaskor. Genom att arbeta ihop med vinleverantörer för en mer klimatsmart bransch hoppas de förändra och förbättra.

Om alla vinköpare valde PET-flaskor i stället för glas så skulle 37000 ton koldioxid sparas in – det motsvarar nästan 5000 bilresor runt jorden.
– För producenterna kan klimatsmarta förpackningar ses både som en investering och en risk. Du som kund behöver fortsätta välja klimatsmarta alternativ för att producenterna ska våga fortsätta satsa, säger Maria Hagström.

Vin på tetra är det allra klimatsmartaste – så kanske kommer vinhyllorna på Systembolaget om några år likna butikernas mjölkdiskar.

Spring Village Chardonnay

Spring Village Chardonnay 2018

Fruktig smak med inslag av fat, mango, apelsin och vanilj. Serveras vid 8-10°C till rätter av kyckling eller fisk, eller till vegetariska rätter.
Art.nr: 6803 - Pris: 75 kr

Pink Pet Rosé

Pink Pet Rosé 2019

Fruktig smak med inslag av jordgubbar, persika, grapefrukt och färska örter. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.
Art.nr: 6395 - Pris: 69 kr

CHILL OUT Malbec Argentina

CHILL OUT Malbec Argentina 2019

Fruktig smak med inslag av fat, björnbär, viol, kaffe, mynta och sötlakrits. Serveras vid 16°C till rätter av fläsk- eller lammkött.
Art.nr: 6146 - Pris: 79 kr


Du kanske även vill läsa dessa