HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika ursprung. En spännvidd från ekologisk Prosecco via italiensk, årgångsbetecknad Metodo Classico till fransk Crémant och slutligen en klassisk Cava.

Ekologiska Ca’Montini Prosecco från svala vingårdslägen

Många svenskars favorit och ett alternativ om budgeten inte är så stor. Ekologiska Ca’Montini Prosecco tillverkas på druvor från svala vingårdslägen i norra Italien. Den är inte bara god utan också snyggt förpackad i en modern havsgrön färg som gör sig fint på bordet. Smaken är frisk och väldigt fruktig med toner av päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Perfekt tillbehör till en bit söt melon med salt prosciutto, till popcorn eller när det vankas sushi.

Ca' Montini Prosecco Extra Dry
Ca' Montini Prosecco Extra Dry
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
109 kr

Metodo Classico – årgångsbetecknat mousserande från Italien

Metodo Classico är det italienska namnet på den traditionella metoden, alltså den som man använder i Champagne med en andra jäsning på flaskan. Även druvorna är samma som i champagne, Charonnay och Pinot Noir och vinet ligger på sin jästfällning i 36 månader. Det som skiljer är priset. Rotari Brut Riserva och Rotari Rosé är båda Metodo Classico och finns även på Magnumflaskor.

Rotari Brut Riserva
2016
Rotari Brut Riserva
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
129 kr

Rotari Rosé
2016
Rotari Rosé
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
129 kr

Fransk Crémant de Rosé från Loire

Crémant kallas mousserande vin i Frankrike som inte görs i Champagne, men som använder samma traditionella metod för att skapa bubblor. Här kommer det från anrika Loiredalen och görs till 90 % på druvan Cabernet Franc, en av Loiredalens stora druvsorter. Smaken är frisk och fruktig av jordgubbar, körsbär, citrus och en elegant mineralton. Perfekt som aperitif eller till sommarens plockmat.

Crémant Rosé De Chanceny Cave Robert et Marcel
Crémant Rosé De Chanceny Cave Robert et Marcel
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
119 kr

Cava som är både Reserva och Sec

Även Spaniens välkända Cava görs på den traditionella metoden, ofta på druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Celebrandum Reserva Sec är halvtorrt där den mjuka sötman balanseras av både frukt och fräschör. Här hittas toner av solmogen persika, vita blommor, citrus och mineralitet med en pigg syra och fin eftersmak. En cava som är Reserva lagras i minst 15 månader. Passar både som sällskapsvin och till klassiska tilltugg som tapas.

Celebrandum Reserva Seco Castelldor SL
Celebrandum Reserva Seco Castelldor SL
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
105 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Triss i druvor bakom bästa cavan

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull. Cavan gick..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer