HEM

Aktuellt

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika ursprung. En spännvidd från ekologisk Prosecco via italiensk, årgångsbetecknad Metodo Classico till fransk Crémant och slutligen en klassisk Cava.

Ekologiska Ca’Montini Prosecco från svala vingårdslägen

Många svenskars favorit och ett alternativ om budgeten inte är så stor. Ekologiska Ca’Montini Prosecco tillverkas på druvor från svala vingårdslägen i norra Italien. Den är inte bara god utan också snyggt förpackad i en modern havsgrön färg som gör sig fint på bordet. Smaken är frisk och väldigt fruktig med toner av päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Perfekt tillbehör till en bit söt melon med salt prosciutto, till popcorn eller när det vankas sushi.

Ca' Montini Prosecco Extra Dry
Ca' Montini Prosecco Extra Dry
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
109 kr

Metodo Classico – årgångsbetecknat mousserande från Italien

Metodo Classico är det italienska namnet på den traditionella metoden, alltså den som man använder i Champagne med en andra jäsning på flaskan. Även druvorna är samma som i champagne, Charonnay och Pinot Noir och vinet ligger på sin jästfällning i 36 månader. Det som skiljer är priset. Rotari Brut Riserva och Rotari Rosé är båda Metodo Classico och finns även på Magnumflaskor.

Rotari Brut Riserva
2019
Rotari Brut Riserva
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
139 kr

Rotari Rosé
2018
Rotari Rosé
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr

Fransk Crémant de Rosé från Loire

Crémant kallas mousserande vin i Frankrike som inte görs i Champagne, men som använder samma traditionella metod för att skapa bubblor. Här kommer det från anrika Loiredalen och görs till 90 % på druvan Cabernet Franc, en av Loiredalens stora druvsorter. Smaken är frisk och fruktig av jordgubbar, körsbär, citrus och en elegant mineralton. Perfekt som aperitif eller till sommarens plockmat.

Crémant Rosé De Chanceny Cave Robert et Marcel
Crémant Rosé De Chanceny Cave Robert et Marcel
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
159 kr

Cava som är både Reserva och Sec

Även Spaniens välkända Cava görs på den traditionella metoden, ofta på druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Celebrandum Reserva Sec är halvtorrt där den mjuka sötman balanseras av både frukt och fräschör. Här hittas toner av solmogen persika, vita blommor, citrus och mineralitet med en pigg syra och fin eftersmak. En cava som är Reserva lagras i minst 15 månader. Passar både som sällskapsvin och till klassiska tilltugg som tapas.

Celebrandum Reserva Seco Castelldor SL
Celebrandum Reserva Seco Castelldor SL
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer
5 bubblare till sommaren

5 bubblare till sommaren

Aldrig är det väl godare med friska bubblor än på en varm sommardag! Här kommer alla Vinguidens favoriter för stunden. Hur många av dessa har du hunnit testa? Vi svenskar har lärt oss älska bubbland..

Läs mer
Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Ett bord för två – Michael Anderquim gästas av mannen bakom Champagne Sweden.

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Succén: Biljetterna snart slut till bubbel-mässan

Succén: Biljetterna snart slut till bubbel-mässan

Ett bubblande event med enbart mousserande vin. Den 7 mars är det premiär för Sparkling Stockholm på Stockholm Waterfront. Men om du vill gå på eventet bör du boka biljett snarast. – Den enda tid so..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer