HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika ursprung. En spännvidd från ekologisk Prosecco via italiensk, årgångsbetecknad Metodo Classico till fransk Crémant och slutligen en klassisk Cava.

Ekologiska Ca’Montini Prosecco från svala vingårdslägen

Många svenskars favorit och ett alternativ om budgeten inte är så stor. Ekologiska Ca’Montini Prosecco tillverkas på druvor från svala vingårdslägen i norra Italien. Den är inte bara god utan också snyggt förpackad i en modern havsgrön färg som gör sig fint på bordet. Smaken är frisk och väldigt fruktig med toner av päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Perfekt tillbehör till en bit söt melon med salt prosciutto, till popcorn eller när det vankas sushi.

Ca' Montini Prosecco Extra Dry

Ca' Montini Prosecco Extra Dry

Art.nr: 77377 - Pris: 109 kr

Metodo Classico – årgångsbetecknat mousserande från Italien

Metodo Classico är det italienska namnet på den traditionella metoden, alltså den som man använder i Champagne med en andra jäsning på flaskan. Även druvorna är samma som i champagne, Charonnay och Pinot Noir och vinet ligger på sin jästfällning i 36 månader. Det som skiljer är priset. Rotari Brut Riserva och Rotari Rosé är båda Metodo Classico och finns även på Magnumflaskor.

Rotari Brut Riserva

Rotari Brut Riserva 2016

Art.nr: 7567 - Pris: 129 kr

Rotari Rosé

Rotari Rosé 2016

Art.nr: 7701 - Pris: 129 kr

Fransk Crémant de Rosé från Loire

Crémant kallas mousserande vin i Frankrike som inte görs i Champagne, men som använder samma traditionella metod för att skapa bubblor. Här kommer det från anrika Loiredalen och görs till 90 % på druvan Cabernet Franc, en av Loiredalens stora druvsorter. Smaken är frisk och fruktig av jordgubbar, körsbär, citrus och en elegant mineralton. Perfekt som aperitif eller till sommarens plockmat.

Cava som är både Reserva och Sec

Även Spaniens välkända Cava görs på den traditionella metoden, ofta på druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Celebrandum Reserva Sec är halvtorrt där den mjuka sötman balanseras av både frukt och fräschör. Här hittas toner av solmogen persika, vita blommor, citrus och mineralitet med en pigg syra och fin eftersmak. En cava som är Reserva lagras i minst 15 månader. Passar både som sällskapsvin och till klassiska tilltugg som tapas.


Du kanske även vill läsa dessa