HEM

Aktuellt

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta guld

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt.

Första måndagen efter 21 september är en mycket speciell dag längs den bohuslänska kusten, en högtid helt i klass med julen. Det är nämligen hummerpremiär – och redan i gryningen gled båtar ut för att lägga i sina hummertinor. Privatpersoner får lov att ha totalt sex s k tinor och fiska fram till den sista november. Yrkesfiskare får lov att ha upp till 40 tinor och fiska fram till den sista december. Och det enda tillåtna sättet att fånga hummer på är alltså med hummertina.

Det är en unik upplevelse att få följa med duktiga yrkesfiskare ut och delta i jakten på havets svarta guld (hummern är blåsvart när den tas upp, men blir röd vid kokning). Men eftersom hummerbeståndet är på en historiskt låg nivå har reglerna för fritidsfisket skärpts.

Hummern är ett tiofotat kräftdjur som lever på cirka 2-40 meters djup. Den uppträdde som art för 300 miljoner år sedan, och kommer alltså från samma tid som dinosaurierna.
Under dagtid gömmer den sig under stenar och bland klippor men på natten ger den sig ut för att leta föda. Varje hummer har en egen håla som den återvänder till och försvarar mot inkräktare. Humrar kan bli upp till 75 cm långa och väga upp emot fyra kilo, men de vanligaste är ca 30 cm och väger runt ett kilo.

Och hur njuter man bäst av en hummer då? När det gäller dryckesvalet är det vitt vin eller mousserande som gäller. Chardonnay är klassisk matchning, men en del föredrar faktiskt öl. Det vanliga tipset är att välja en ljus lager eller ett veteöl som är mildare i smaken.

Côtes du Rhône Blanc
2022
Côtes du Rhône Blanc
Medelfyllig, solvarm med inslag av jord, lite mineral, petroleum, frukt, äpple, päron, lite tropisk karaktär med fattoner.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
145 kr

Chablis Premier Cru Grande Cuvée
2018
Chablis Premier Cru Grande Cuvée
Ung, fruktigt och frisk doft med inslag av gröna äpplen och citrus. Elegant och fruktig med mineraltoner och lång eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
295 kr

FAKTA

Att tänka på när du väljer dryck till hummer

Kalla hummerrätter:
Enligt experterna är det bästa alternativet till kall hummer ("au naturel" eller hummersallad med majonnäs) en premier- eller grand cru Chablis.

Grillad eller gratinerad hummer:
Här kan ett tyngre vin behövas, t ex en amerikansk chardonnay med tydlig fatkaraktär och smörighet som passar fint till den gratinerade hummern eller hummersoppan.

Champagne:
Bubblet förtjänar sin egna kategori och passar till nästan alla hummerrätter. Tänk på att tyngre soppor och fonder kan göra sig bättre med en champagne i mer mogen stil. Och champagne gör sig riktigt bra med salta tillbehör, så prova för all del till pommes frites.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Vit succé i rödvinsland

Vit succé i rödvinsland

Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..

Läs mer