HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta guld

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt.

Första måndagen efter 21 september är en mycket speciell dag längs den bohuslänska kusten, en högtid helt i klass med julen. Det är nämligen hummerpremiär – och redan i gryningen gled båtar ut för att lägga i sina hummertinor. Privatpersoner får lov att ha totalt sex s k tinor och fiska fram till den sista november. Yrkesfiskare får lov att ha upp till 40 tinor och fiska fram till den sista december. Och det enda tillåtna sättet att fånga hummer på är alltså med hummertina.

Det är en unik upplevelse att få följa med duktiga yrkesfiskare ut och delta i jakten på havets svarta guld (hummern är blåsvart när den tas upp, men blir röd vid kokning). Men eftersom hummerbeståndet är på en historiskt låg nivå har reglerna för fritidsfisket skärpts.

Hummern är ett tiofotat kräftdjur som lever på cirka 2-40 meters djup. Den uppträdde som art för 300 miljoner år sedan, och kommer alltså från samma tid som dinosaurierna.
Under dagtid gömmer den sig under stenar och bland klippor men på natten ger den sig ut för att leta föda. Varje hummer har en egen håla som den återvänder till och försvarar mot inkräktare. Humrar kan bli upp till 75 cm långa och väga upp emot fyra kilo, men de vanligaste är ca 30 cm och väger runt ett kilo.

Och hur njuter man bäst av en hummer då? När det gäller dryckesvalet är det vitt vin eller mousserande som gäller. Chardonnay är klassisk matchning, men en del föredrar faktiskt öl. Det vanliga tipset är att välja en ljus lager eller ett veteöl som är mildare i smaken.

Medelfyllig, solvarm med inslag av jord, lite mineral, petroleum, frukt, äpple, päron, lite tropisk karaktär med fattoner.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

Ung, fruktigt och frisk doft med inslag av gröna äpplen och citrus. Elegant och fruktig med mineraltoner och lång eftersmak.
750 ml - 13% -
275 kr

FAKTA

Att tänka på när du väljer dryck till hummer

Kalla hummerrätter:
Enligt experterna är det bästa alternativet till kall hummer ("au naturel" eller hummersallad med majonnäs) en premier- eller grand cru Chablis.

Grillad eller gratinerad hummer:
Här kan ett tyngre vin behövas, t ex en amerikansk chardonnay med tydlig fatkaraktär och smörighet som passar fint till den gratinerade hummern eller hummersoppan.

Champagne:
Bubblet förtjänar sin egna kategori och passar till nästan alla hummerrätter. Tänk på att tyngre soppor och fonder kan göra sig bättre med en champagne i mer mogen stil. Och champagne gör sig riktigt bra med salta tillbehör, så prova för all del till pommes frites.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa