HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Marsviner – här är de mest spännande nyheterna

Marsvinen fortsätter att titta fram i vår – här kommer 34 vinnyheter. En efterlängtad nyhet är en Barolo anno 2016 från hyllade Paolo Scavino. I dag är det Paolos barnbarn, den unga Elisa, som framställer förföriska Baroloviner med nebbiolodruvor.

Baroloviner har blivit en favorit hos många vinkonnässörer, medan vissa tycker att de är en aning svårtillgängliga med sin strävhet och syra om de inte lagras länge. Men tillsammans med rätt mat och rätt sällskap kan de vara underbara. Alla Baroloviner görs enbart med nebbioloadruvor som odlas i sluttningar i Langhebergen i Piemonte i nordvästra Italien. Druvan har anor ända till romartiden och i dag är Langhe ett skyddat Unescoområde.

Nebbiolo är en mycket speciell druva som växer länge och den kalkhaltiga lerjorden ställer stora krav på odlaren. Langhebergen ligger där Alperna möter vindar från Medelhavet och det ger kalla nätter och soliga dagar som sätter sin prägel på nebbiolo. Baroloviner får endast göras på nebbiolodruvor och måste lagras minst 18 månader på fat, och totalt 38 månader på vingården. Vinet är vanligen godast till kötträtter eller lagrade hårdostar.

För den som vill prova ett ansett Barolovin finns nu chansen när en ny årgång av Paolo Scavino Barolo gör sin entré i Systembolagets tillfälliga sortiment. Årgång 2016 har lagrats ett år på små franska ekfat, barriquer, och ytterligare ett år på stora franska fat. Efter fatlagringen vilade vinet ett år på flaska hos producenten innan försäljning.

Smaken är Barolotypisk, Komplex och kryddig med inslag av fat, torkade körsbär, hasselnötter, rosor, mogna jordgubbar, kakao, tjära och pomerans. Men vinet är ganska lättilgängligt redan nu för att vara en Barolo.

Paolo Scavino ses av många som en av de bästa producenterna av Barolo. Numera är det Paolos barnbarn Elisa som tagit över en stor del av verksamheten från pappa Enrico. Elisa har trots sin relativa ungdom redan satt sin prägel på vinerna och har förfinat dem ytterligare.

I övrigt bjuder det tillfälliga släppet på 21 röda viner och 13 vita. På den vita sidan kommer Sancerrevinet Côte de Champtin Blanc från 2019.

Côte de Champtin Blanc kommer från de välkända bröderna Champault i Sancerre. Vinet är gjort på sauvignon blanc som planterades under 1960-talet. 2019 blev ett torrt år i Sancerre, med ett flertal värmeböljor. Det har präglat smaken som beskrivs som koncentrerad och komplex med inslag av vit persika, gröna äpplen, mango, ananas och vanilj. Fin gräddighet med pigg syra och lång eftersmak.

Vinguiden tipsar nedan om våra favoriter i Tillfälligt sortiment 23/3.

Paolo Scavino Barolo
2018
Paolo Scavino Barolo
Komplex, kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, hasselnötter, rosor, mogna jordgubbar, kakao, tjära och pomerans.
750 ml - 14.5% -
389 kr

Sancerre Côte de Champtin Blanc
2020
Sancerre Côte de Champtin Blanc
Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, svartvinbärsblad, macadamianötter, nässlor, vanilj och citron.
750 ml - 14% -
249 kr

Santorini Assyrtiko Santo Wines
2021
Santorini Assyrtiko Santo Wines
Fruktig, nyanserad smak med inslag av ananas, mineral, gula äpplen, honung, passionsfrukt och citrus.
750 ml - 13.5% -
219 kr

Cune Imperial Gran Reserva
2017
Cune Imperial Gran Reserva
Kryddig, något utvecklad, nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av korinter, muskot, körsbär, mörk choklad, kanel, dill, ceder och vanilj.
750 ml - 14% -
442 kr

Boekenhoutskloof Stellenbosch Cabernet sauvignon
2018
Boekenhoutskloof Stellenbosch Cabernet sauvignon
Intensiv smak med integrerade tanniner, välbalanserad med en fin kryddighet och bra längd. Inslag av Mörka bär, söt tobak, fatkaraktär, örter, kanel, dill muskot.
750 ml - 14.5% -
379 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer
Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Den klassiska druvan Sangiovese har odlats i värmen på Italiens klack. Så visst kan man kalla det här vinet för en äkta italienare. Nu har Capitano Rosso kommit till Sverige för att charma oss sven..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

Nu kommer italiens producenter med ännu fler bra viner lagom till våren. Viner som passar till alla måltider och vårens fester. Är det någonting italienarna är bra på är det att förpacka sitt land s..

Läs mer
5 fylliga viner till Lasagnens dag

5 fylliga viner till Lasagnens dag

Vem kan tacka nej till en klassisk lasagne? Med smörlen béchamelsås, smält ost och sidenmjuka pastaplattor är lasagne mångas favoriträtt. Visste du att Lasagnens dag alltid firas den 29 juli? I år i..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer