HEM

Aktuellt

Marsviner – här är de mest spännande nyheterna

Marsvinen fortsätter att titta fram i vår – här kommer 34 vinnyheter. En efterlängtad nyhet är en Barolo anno 2016 från hyllade Paolo Scavino. I dag är det Paolos barnbarn, den unga Elisa, som framställer förföriska Baroloviner med nebbiolodruvor.

Baroloviner har blivit en favorit hos många vinkonnässörer, medan vissa tycker att de är en aning svårtillgängliga med sin strävhet och syra om de inte lagras länge. Men tillsammans med rätt mat och rätt sällskap kan de vara underbara. Alla Baroloviner görs enbart med nebbioloadruvor som odlas i sluttningar i Langhebergen i Piemonte i nordvästra Italien. Druvan har anor ända till romartiden och i dag är Langhe ett skyddat Unescoområde.

Nebbiolo är en mycket speciell druva som växer länge och den kalkhaltiga lerjorden ställer stora krav på odlaren. Langhebergen ligger där Alperna möter vindar från Medelhavet och det ger kalla nätter och soliga dagar som sätter sin prägel på nebbiolo. Baroloviner får endast göras på nebbiolodruvor och måste lagras minst 18 månader på fat, och totalt 38 månader på vingården. Vinet är vanligen godast till kötträtter eller lagrade hårdostar.

För den som vill prova ett ansett Barolovin finns nu chansen när en ny årgång av Paolo Scavino Barolo gör sin entré i Systembolagets tillfälliga sortiment. Årgång 2016 har lagrats ett år på små franska ekfat, barriquer, och ytterligare ett år på stora franska fat. Efter fatlagringen vilade vinet ett år på flaska hos producenten innan försäljning.

Smaken är Barolotypisk, Komplex och kryddig med inslag av fat, torkade körsbär, hasselnötter, rosor, mogna jordgubbar, kakao, tjära och pomerans. Men vinet är ganska lättilgängligt redan nu för att vara en Barolo.

Paolo Scavino ses av många som en av de bästa producenterna av Barolo. Numera är det Paolos barnbarn Elisa som tagit över en stor del av verksamheten från pappa Enrico. Elisa har trots sin relativa ungdom redan satt sin prägel på vinerna och har förfinat dem ytterligare.

I övrigt bjuder det tillfälliga släppet på 21 röda viner och 13 vita. På den vita sidan kommer Sancerrevinet Côte de Champtin Blanc från 2019.

Côte de Champtin Blanc kommer från de välkända bröderna Champault i Sancerre. Vinet är gjort på sauvignon blanc som planterades under 1960-talet. 2019 blev ett torrt år i Sancerre, med ett flertal värmeböljor. Det har präglat smaken som beskrivs som koncentrerad och komplex med inslag av vit persika, gröna äpplen, mango, ananas och vanilj. Fin gräddighet med pigg syra och lång eftersmak.

Vinguiden tipsar nedan om våra favoriter i Tillfälligt sortiment 23/3.

Paolo Scavino Barolo
2019
Paolo Scavino Barolo
Komplex, kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, hasselnötter, rosor, mogna jordgubbar, kakao, tjära och pomerans.
750 ml - 14.5% -
399 kr

Sancerre Côte de Champtin Blanc
2021
Sancerre Côte de Champtin Blanc
Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, svartvinbärsblad, macadamianötter, nässlor, vanilj och citron.
750 ml - 12.5% -
299 kr

Santorini Assyrtiko Santo Wines
2022
Santorini Assyrtiko Santo Wines
Fruktig, nyanserad smak med inslag av ananas, mineral, gula äpplen, honung, passionsfrukt och citrus.
750 ml - 13.5% -
229 kr

Cune Imperial Gran Reserva
2017
Cune Imperial Gran Reserva
Kryddig, något utvecklad, nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av korinter, muskot, körsbär, mörk choklad, kanel, dill, ceder och vanilj.
750 ml - 14% -
444 kr

Boekenhoutskloof Stellenbosch Cabernet sauvignon
2018
Boekenhoutskloof Stellenbosch Cabernet sauvignon
Intensiv smak med integrerade tanniner, välbalanserad med en fin kryddighet och bra längd. Inslag av Mörka bär, söt tobak, fatkaraktär, örter, kanel, dill muskot.
750 ml - 14.5% -
379 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Kvalitetsviner från Italien på turné

Kvalitetsviner från Italien på turné

Att Italien gör viner i världsklass vet vi. Men att de kan komma från i princip hela landet, är inte lika känt. När gruppen bakom den italienska vinbibeln är på Sverigebesök, blir det däremot uppenb..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer