HEM

Aktuellt

Okända italienska bubblet – lika bra som champagne

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka.

Franciacorta anses av många vara det ett av de bästa bubbelvinerna från Italien. Och jämförelsen med champagne är oundviklig, eftersom det finns så många likheter. Liksom i Champagne kategoriseras vinerna efter sötman i vinet från torrast till sötast: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec och Demi-Sec. Och enligt DOCG-reglerna måste franciacorta ha andra jäsningen på flaska, precis som i champagne. Årgångslösa varianter måste lagras minst 18 månader på jästfällningen och 25 månader totalt medan årgångsbubbel får säljas först efter 37 månader.

Och druvorna är som sagt samma som i champagne: chardonnay, pinot noir (pinot nero på italienska) och pinot blanc (pinot bianco). Resultatet har blivit ett mousserande vin som många älskar – och till och med föredrar framför champagne.

Franciacorta var en av de fattigaste delarna i Lombardiet på 50-talet. Men den smarte adelsmannen Guido Berlucchi, som ägde en vingård i distriktet, förändrade sin hembygd och vinproduktionen genom att anlita en ung och enveten oenolog, Franco Ziliani.

Ziliani experimenterade med mousserande under ett antal år och hade bara en enkel utrustning till hjälp. Men studieresor till Champagne och kontakter där ledde till ökad kunskap om hur man skulle gå tillväga, även om man hade många problem på vägen. Det var till exempel svårt att få riktig kontroll på den andra jäsningen, flaskor sprängdes och det var svårt att hitta rätt kvalitet på korkarna. Men skam den som ger sig… 1961 släpptes de första 3.000 flaskorna Pinot di Franciacorta Metodo Classico och det var fröet som så småningom skulle komma att förändra Franciacorta totalt.

Idag är Berlucchi och Bersi Serlini fortfarande två av de stora producenterna i distriktet och många har dem att tacka för den italienska motsvarigheten till champagne. Producenter som Bellavista, Contadi Castaldi och Ca del Bosco exporterar sina bubbel och kan alltså köpas utanför Italiens gränser. Men den typiska Franciacorta-producenten är betydligt mindre, med vingårdar på fem hektar eller mindre. Deras viner får man leta upp på plats och kanske även avnjuta där. Just nu går det tyvärr inte att besöka den fantastiska platsen, eftersom distriktet ligger mitt coronavirusets epicentrum, fyra mil från Bergamo.

Men låt oss hoppas på bättre tider snabbt och att vi kan börja leva normalt igen. I så fall är den åtta mil långa Vinvägen i Franciacorta värt ett besök: kantad av vingårdar, vinbutiker, restauranger, agriturismo (boende på vingård) och fina naturupplevelser. Organisationen ”Associazione Strada del vino Franciacorta” arbetar med att kartlägga vindistriktet och har satt ut märken längs vägarna i området så att besökare kan hitta fram till vingårdarna för provsmakning, shopping eller övernattning.

1995 blev Franciacorta Italiens första DOCG för mousserande viner framställda enligt den traditionella metoden och precis som med champagne behöver man bara ange franciacorta för att indikera den höga statusen.

5 tips på bra Franciacortaviner hittar du nedan:

Castelveder Franciacorta Brut
Castelveder Franciacorta Brut
Doft: Aromatiskt vin med tydlig brödighet och fräsch fruktighet med toner av stenfrukt och citrus.

Smak: Frisk fruktigt vin med rik mousse. Toner av grapefrukt, stenfrukt, viss brödighet och angenäm syra.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
259 kr

Berlucchi '61 Extra Brut
Berlucchi '61 Extra Brut
Doft: Aromatiskt och elegant med tydlig brödighet och utvecklade fruktiga toner med inslag av mogna päron och tropisk frukt.

Smak: Komplext och mycket drickvänligt, brödiga toner, inslag av liten fruktsötma, frisk, mycket pigg syra och väl sammansatt där allt faller på plats. Välproducerat.
750 ml - 12.5% -
309 kr

Bersi Serlini Franciacorta Anteprima
Bersi Serlini Franciacorta Anteprima
Doft: Brödig, fin balans, rostade toner, inslag av smör, jäst, tropiska frukter med fin frisk karaktär.

Smak: Rostad karaktär, smör, lite nöt, balanserad smak med brödiga inslag, exotisk frukt persika, kola med medellång eftersmak.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
319 kr

Berlucchi '61 Rosé
Berlucchi '61 Rosé
Doft: Elegant friskt och fruktigt med viss brödighet och toner av röda bär och citrus.

Smak: Balanserat vin med toner av kex, röda bär och citrus. Kraftig mousse, balanserad syra och lång eftersmak.
750 ml - 12.5% -
259 kr

Bersi Serlini Franciacorta Satén
Bersi Serlini Franciacorta Satén
Doft: Utvecklad doft med inslag av mogna vinteräpplen, brioche, gula päron, aprikos och vanilj.

Smak: Friskt fruktigt med mjuk mousse. Toner av mogna päron och vinteräpplen
750 ml - 12.5% -
356 kr

FAKTA

Snabbfakta om Franciacorta:

Franciacorta är ett mousserande vin tillverkat på en andra jäsning, metodo classico som det kallas på italienska.

Druvor i Franciacorta är: Chardonnay, Pinot Nero/Noir, Pinot Bianco/Blanc, Erbamat

Området man hämtar druvorna från ligger mellan Bergamo och Brescia, i norra delen av Italien.

Druvan är att betrakta som en av de bästa i världen, trots att den inte har primäraromer.
Olika vintyper: Franciacorta Satén, Franciacorta, Franciacorta rosé, Franciacorta Millesimato, Franciacorta Riserva.

Franciacorta viner passar utmärkt till lättare rätter och charkuterier men går även till kötträtter.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
Tre sköna kombos till Mors dag

Tre sköna kombos till Mors dag

Söndagen den 26:e maj är det dags för mors dag. Då passar vi på att hylla mamma lite extra. Här tipsar vi om tre enkla och supergoda kombos att bjuda på. Choklad, ost och pizza – vad mer kan man öns..

Läs mer
Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer