HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Måns Zelmerlöw: ”En dröm som går i uppfyllelse”

Artisten Måns Zelmerlöw hoppas få en ny hit – med sin egen cava. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är torr, frisk och fruktig.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag har varit vinintresserad så länge, säger Måns Zelmerlöw till Vinguiden.

Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision Song Contest med ”Heroes”. Måns är även passionerat vinintresserad. I dagarna släpps hans första vin på Systembolaget. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw heter den friska och fruktiga cavan som nu gjort sin entré på vinscenen.

För Vinguiden berättar Måns Zelmerlöw om det omsorgsfulla arbetet som ligger bakom framtagandet av Hola MZ Cava.
– Jag har varit intresserad av vin länge, det här är en dröm. Det väcktes när jag bodde i Stellenbosch i Sydafrika och växte ytterligare i Barcelona. Jag har provsmakat mig igenom över 50 olika cavor innan vi hittade den rätta. Hola MZ Cava är så otroligt allround, den går att dricka både till ångkokt torsk och som fördrink. Det är en väldigt sammansatt cava som är både frisk och fruktig. Den står sig fantastiskt mot vilket mousserande som helst. Den är inte för söt, inte för torr.

Måns Zelmerlöw längtar efter att få besöka vingårdarna, något som inte varit möjligt under coronapandemin. Han är extra stolt över att cavan är både ekologisk och vegansk.
– Vi försöker göra medvetna val vad vi ställer på bordet hemma. Det är inte så många gånger det blir kött.

Att det just blev en cava är inte någon slump. Cavan är Måns Zelmerlöws personliga favorit bland de mousserande vinerna. En kärlek som väcktes när han tidvis bodde i Barcelona.
– Under några år hade jag en lägenhet i Barcelona. Jag åkte ner med vänner för att skriva musik och njuta av kulturen, vädret, den avslappnade livsstilen och människorna. Efter några veckor där nere började jag hitta till restauranger som lokalbefolkningen gick till och fick mina första ”riktiga” tapasupplevelser. Vi satt i timmar och beställde in rätt på rätt, drack cava i mängder och bara njöt.

Egentligen är cava rena fyndet och för lågt prisad, i alla fall om man ska tro Måns Zelmerlöw, som förvisso talar i egen sak.
– Det är något speciellt med elegansen i cava. Det är egentligen så att den är för lågt prisad med tanke på att den görs med samma metod som champagne där slutjäsningen sker i flaskan. Min cava är lagrad 18 månader fast den bara behöver ligga nio månader.

Cavan går extra bra ihop med tapasrätter tycker Måns. Men även till en trerätters middag kan du dricka cava rakt igenom.
– Den passar perfekt till en tapaskväll. Det blir underbart till gambas med vitlök, till piemontes de padrón, ja valfria tapas helt enkelt. Det finns något härligt i. det sociala. med att dela maten med varandra.

Alla hjärtans dag ligger precis runt hörnet. Måns Zelmerlöw har sitt eget recept hur han fixar den perfekta valentindagen.
– Då lägger jag cavan på kylning till 5-6 grader. Sedan lagar jag till en riktigt härlig spansk middag, minst tre rätter. Och jag sätter på Julio Iglesias för att vi ska komma i rätt stämning. Sedan har vi en fantastisk måltid med min cava och en liten avec till desserten.

Den spanska traditionen med att ta ett glas cava till frukosten är däremot ingenting för Måns.
– Den traditionen har jag lite svårt för att anamma. Men det är lite magstarkt att ta den redan till frukost, men lunchcavan förstår jag helt.

Hola MZ Cava kan mycket väl följas av fler viner från Måns Zelmerlöw, hans passionerade vinintresse stannar inte vid cava.
– Ja, det kan det absolut göra, jag hoppas innerligt att jag får göra ett rödvin, jag älskar verkligen rödvin, att få hitta det perfekta rödvinet skulle var oerhört kul. Att få en nära relation till vingårdarna är en dröm och få prata med vinmakaren och gosa ner sig i vinet.

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw
Frisk fruktig smak av äpple, päron och citrus med en mild rostad och brödig ton. Rik mousse med ihållande bubblor.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Hon älskar bubbel – och sitt rosa hus i Spanien. Så vad är mer passande för folkkära artisten Pernilla Wahlgren än en rosa cava? – I mitt hus i Spanien är ett glas cava en klassiker. Det är fa..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer
Måns Zelmerlöw om sin nya Hola MZ Cava Rosé

Måns Zelmerlöw om sin nya Hola MZ Cava Rosé

Den åttonde februari släpptes det senaste tillskottet i Måns Zelmerlöws vinserie MZ på Systembolaget. Förra året fick vi se en cava och nu kommer hans första rosé-cava. Vi fick en kort intervju med ..

Läs mer
Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer