HEM

Aktuellt

Måns Zelmerlöw: ”En dröm som går i uppfyllelse”

Artisten Måns Zelmerlöw hoppas få en ny hit – med sin egen cava. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är torr, frisk och fruktig.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag har varit vinintresserad så länge, säger Måns Zelmerlöw till Vinguiden.

Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision Song Contest med ”Heroes”. Måns är även passionerat vinintresserad. I dagarna släpps hans första vin på Systembolaget. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw heter den friska och fruktiga cavan som nu gjort sin entré på vinscenen.

För Vinguiden berättar Måns Zelmerlöw om det omsorgsfulla arbetet som ligger bakom framtagandet av Hola MZ Cava.
– Jag har varit intresserad av vin länge, det här är en dröm. Det väcktes när jag bodde i Stellenbosch i Sydafrika och växte ytterligare i Barcelona. Jag har provsmakat mig igenom över 50 olika cavor innan vi hittade den rätta. Hola MZ Cava är så otroligt allround, den går att dricka både till ångkokt torsk och som fördrink. Det är en väldigt sammansatt cava som är både frisk och fruktig. Den står sig fantastiskt mot vilket mousserande som helst. Den är inte för söt, inte för torr.

Måns Zelmerlöw längtar efter att få besöka vingårdarna, något som inte varit möjligt under coronapandemin. Han är extra stolt över att cavan är både ekologisk och vegansk.
– Vi försöker göra medvetna val vad vi ställer på bordet hemma. Det är inte så många gånger det blir kött.

Att det just blev en cava är inte någon slump. Cavan är Måns Zelmerlöws personliga favorit bland de mousserande vinerna. En kärlek som väcktes när han tidvis bodde i Barcelona.
– Under några år hade jag en lägenhet i Barcelona. Jag åkte ner med vänner för att skriva musik och njuta av kulturen, vädret, den avslappnade livsstilen och människorna. Efter några veckor där nere började jag hitta till restauranger som lokalbefolkningen gick till och fick mina första ”riktiga” tapasupplevelser. Vi satt i timmar och beställde in rätt på rätt, drack cava i mängder och bara njöt.

Egentligen är cava rena fyndet och för lågt prisad, i alla fall om man ska tro Måns Zelmerlöw, som förvisso talar i egen sak.
– Det är något speciellt med elegansen i cava. Det är egentligen så att den är för lågt prisad med tanke på att den görs med samma metod som champagne där slutjäsningen sker i flaskan. Min cava är lagrad 18 månader fast den bara behöver ligga nio månader.

Cavan går extra bra ihop med tapasrätter tycker Måns. Men även till en trerätters middag kan du dricka cava rakt igenom.
– Den passar perfekt till en tapaskväll. Det blir underbart till gambas med vitlök, till piemontes de padrón, ja valfria tapas helt enkelt. Det finns något härligt i. det sociala. med att dela maten med varandra.

Alla hjärtans dag ligger precis runt hörnet. Måns Zelmerlöw har sitt eget recept hur han fixar den perfekta valentindagen.
– Då lägger jag cavan på kylning till 5-6 grader. Sedan lagar jag till en riktigt härlig spansk middag, minst tre rätter. Och jag sätter på Julio Iglesias för att vi ska komma i rätt stämning. Sedan har vi en fantastisk måltid med min cava och en liten avec till desserten.

Den spanska traditionen med att ta ett glas cava till frukosten är däremot ingenting för Måns.
– Den traditionen har jag lite svårt för att anamma. Det är kanske lite magstarkt att ta den redan till frukost, men lunchcavan förstår jag helt.

Hola MZ Cava kan mycket väl följas av fler viner från Måns Zelmerlöw, hans passionerade vinintresse stannar inte vid cava.
– Ja, det kan det absolut göra, jag hoppas innerligt att jag får göra ett rödvin, jag älskar verkligen rödvin, att få hitta det perfekta rödvinet skulle var oerhört kul. Att få en nära relation till vingårdarna är en dröm och få prata med vinmakaren och gosa ner sig i vinet.

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw
Frisk fruktig smak av äpple, päron och citrus med en mild rostad och brödig ton. Rik mousse med ihållande bubblor.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Bästa cavan på Systembolaget

Bästa cavan på Systembolaget

Det spanska bubbelvinet håller på att återhämta sig efter proseccovågen. Nu vill allt fler åter ha torrt bubbel som passar till mat, massor av mat. Och då kommer cavan till sin rätta. Här hittar du ..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class me..

Läs mer
Fem bästa cavor just nu

Fem bästa cavor just nu

Det spanska mousserande vinet, cava, återhämtar sig efter prosecco-febern. Och det är inte konstigt då vinerna blir bättre och bättre. Vinguiden tipsar därför om de fem bästa cavorna just nu. Länge ..

Läs mer