HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina praktiska färdigheter med världseliten under finalen i ”Le Taittinger” i januari 2023 i London.

 ”Le Taittinger” International signature Culinary Prize 55th edition Le Taittinger är kocktävlingen som skapades redan 1967 av Claude Taittinger från Champagnehuset med samma namn med avsikten att säkerställa det franska kulinariska arvet till den yngre generationens kockar. 

Familjen Taittinger är stolta över att ha stöttat tävlingen i årtionden och många stjärnkockar har vunnit priset genom åren. Från början var priset enbart fokuserat på det franska köket och dess tillagningsmetoder. Prisets inriktning har ändrats och idag är Le Taittinger en internationell kocktävling som riktar sig till kockar som hämtar inspiration från tradition, spetsat med en personlig modern touch med årets råvara, som en nyckelkomponent. I år har de tävlande fått i uppdrag att skapa ett recept baserat på fläsksida och ingredienserna till rätten får max kosta 50 Euro/person att tillaga. 

Le Taittinger är en högt ansedd internationell tävling som är en språngbräda för pristagarna i deras fortsatta yrkesliv. 2022 tävlade Louis Cespedes för Sverige och kom på en hedrande andraplats. Han arbetade tidigare på Adam & Albin i Stockholm och öppnar inom kort den egna restaurangen Persona. Årets kandidat – Desirée Jaks Desirée Jaks, head chef, Spesso är 27 år gammal men har redan byggt upp en imponerande meritlista; OS guld 2016 med Stockholm Culinary Team, guld med juniorkocklandslaget i Nordic Young Chef Challenge, utsedd till Nordic Young chef av 360 Eat Guide, köksmästare på Agrikultur och arbetslivserfarenhet från Restaurang Sjön i Jönköping. Griffins Steakhouse, Restaurang Ekstedt i Stockholm, Dinner by Heston i London. Desirée har även varit med i TV-programmet Kockarnas Kamp.

Meny:

Fingerfood
Ostron från Bohuslän m, blekselleri, mynta & chilisås
Bigné med tryffel & mandel

Langoustine/Rutabaga
Halstrad havskräfta från Norge, lardo, kålrotskräm, krispigt kycklingskinn, gurka & buskkrasseolja

Halibut/Truffle
Smörbakad hälleflundra med svart tryffel, lökkräm, spetskål samt fiskbuljong smaksatt med grillad lök & jallapeño

Deer/Cep mushroom
Grillad rensadel, karl-johan- & svart trumpetsvamp, askbakad purjolök, madeirasky samt sabbayonne smaksatt med karamelliserad vassle & lingon

Sorrel / Apple
Sorbet på ängsyra & äpple

Chokladpralin

Vinerna vi bjöds på:

Taittinger Brut Réserve
Taittinger Brut Réserve
Vacker ljusgul färg. Medelstor, ung, frisk och fruktig doft med fin Chardonnaykaraktär och tydlig brödighet. Elegant, torr och fruktig smak med utmärkt balans samt fin mousse. Lång eftersmak med elegant fruktighet och fin syra. Fest, som aperitif, eller till eleganta fisk- och skaldjursrätter. Ett klassiskt val till nykokt hummer.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
479 kr

Taittinger Prélude Brut
Taittinger Prélude Brut
Finstämt fruktig och aromatisk doft. Tydligt blommigt inslag i kombination med mineraler och lite rostade toner. Medelfylligt och mycket frisk smak. Cirtusfrukter och mineral dominerar i samklang med toner av exotisk frukt. Lång eftersmak med viss rostad fatton. Den är den perfekta fördrinken men går naturligtvis utmärkt till skaldjur och grillad fisk.
750 ml - 12% -
769 kr

Tournant de Pouilly Ferret Pouilly-Fuisse Cuvée Hors Classe
2019
Tournant de Pouilly Ferret Pouilly-Fuisse Cuvée Hors Classe
Fruktig smak med tydliga toner av franska fat, inslag av tropisk frukt, mogen citrus och gula äpplen.
750 ml - 13.5% -
599 kr

Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Ursules
2018
Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Ursules
Nyanserad elegant smak med ton av mogna mörka bär, en uns av örtighet och pepprighet, choklad samt en lätt avväg rostad ton.
750 ml - 13.5% -
629 kr

Brumaire Novembre
2012
Brumaire Novembre
Fruktig söt smak av torkade exotiska frukter, torkade aprikoser, honung och vanilj. Angenäm balanserande syra.
500 ml - 13.5% -
239 kr

Catena Alta Chardonnay 2020 (finns endast på restaurang i Sverige)
Fruktigt vin  med toner av tropisk frukt, citrus, gulla äpple, smörighet, fat och vanilj. 

Walter Scott Sojeau Vineyard Pinot Noir 2018 (finns endast på restaurang i Sverige). 
Elegant och mycket fruktigt med inslag av söta mogna röda och mörka bär, kakao, viss pepprighet, varma kryddor, rosenblad, tobak och viol. 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Drygt 50 år gammal champagne till salu

Drygt 50 år gammal champagne till salu

Nu har samlare eller extra motiverade vinsmakare chansen. Systembolagets dryckesauktion är igång och det finns riktigt spännande flaskor att välja på. Eller vad sägs om en 51-årig Dom Perignon? Syst..

Läs mer
Svenska champagnen vände till succé

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält. – Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vi..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Vinguidens världsrekord en succé

Vinguidens världsrekord en succé

Det har säkert inte undgått någon att Vinguiden numera kan titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Det var i lördags Vinguiden hade lyckats samla 768 personer till sin världsrekordprov..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Champagnehusets nya designsamarbete

Champagnehusets nya designsamarbete

Miss Li är inte bara en folkkär musiker. Nu har hon även blivit designer av champagne. – Jag ville skapa en förpackning som tar för sig och som gör mig glad med starka poppiga färger och där designe..

Läs mer