HEM

Aktuellt

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina praktiska färdigheter med världseliten under finalen i ”Le Taittinger” i januari 2023 i London.

 ”Le Taittinger” International signature Culinary Prize 55th edition Le Taittinger är kocktävlingen som skapades redan 1967 av Claude Taittinger från Champagnehuset med samma namn med avsikten att säkerställa det franska kulinariska arvet till den yngre generationens kockar. 

Familjen Taittinger är stolta över att ha stöttat tävlingen i årtionden och många stjärnkockar har vunnit priset genom åren. Från början var priset enbart fokuserat på det franska köket och dess tillagningsmetoder. Prisets inriktning har ändrats och idag är Le Taittinger en internationell kocktävling som riktar sig till kockar som hämtar inspiration från tradition, spetsat med en personlig modern touch med årets råvara, som en nyckelkomponent. I år har de tävlande fått i uppdrag att skapa ett recept baserat på fläsksida och ingredienserna till rätten får max kosta 50 Euro/person att tillaga. 

Le Taittinger är en högt ansedd internationell tävling som är en språngbräda för pristagarna i deras fortsatta yrkesliv. 2022 tävlade Louis Cespedes för Sverige och kom på en hedrande andraplats. Han arbetade tidigare på Adam & Albin i Stockholm och öppnar inom kort den egna restaurangen Persona. Årets kandidat – Desirée Jaks Desirée Jaks, head chef, Spesso är 27 år gammal men har redan byggt upp en imponerande meritlista; OS guld 2016 med Stockholm Culinary Team, guld med juniorkocklandslaget i Nordic Young Chef Challenge, utsedd till Nordic Young chef av 360 Eat Guide, köksmästare på Agrikultur och arbetslivserfarenhet från Restaurang Sjön i Jönköping. Griffins Steakhouse, Restaurang Ekstedt i Stockholm, Dinner by Heston i London. Desirée har även varit med i TV-programmet Kockarnas Kamp.

Meny:

Fingerfood
Ostron från Bohuslän m, blekselleri, mynta & chilisås
Bigné med tryffel & mandel

Langoustine/Rutabaga
Halstrad havskräfta från Norge, lardo, kålrotskräm, krispigt kycklingskinn, gurka & buskkrasseolja

Halibut/Truffle
Smörbakad hälleflundra med svart tryffel, lökkräm, spetskål samt fiskbuljong smaksatt med grillad lök & jallapeño

Deer/Cep mushroom
Grillad rensadel, karl-johan- & svart trumpetsvamp, askbakad purjolök, madeirasky samt sabbayonne smaksatt med karamelliserad vassle & lingon

Sorrel / Apple
Sorbet på ängsyra & äpple

Chokladpralin

Vinerna vi bjöds på:

Taittinger Brut Réserve
Taittinger Brut Réserve
Vacker ljusgul färg. Medelstor, ung, frisk och fruktig doft med fin Chardonnaykaraktär och tydlig brödighet. Elegant, torr och fruktig smak med utmärkt balans samt fin mousse. Lång eftersmak med elegant fruktighet och fin syra. Fest, som aperitif, eller till eleganta fisk- och skaldjursrätter. Ett klassiskt val till nykokt hummer.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
499 kr

Taittinger Prélude Brut
Taittinger Prélude Brut
Finstämt fruktig och aromatisk doft. Tydligt blommigt inslag i kombination med mineraler och lite rostade toner. Medelfylligt och mycket frisk smak. Cirtusfrukter och mineral dominerar i samklang med toner av exotisk frukt. Lång eftersmak med viss rostad fatton. Den är den perfekta fördrinken men går naturligtvis utmärkt till skaldjur och grillad fisk.
750 ml - 12% -
789 kr

Tournant de Pouilly Ferret Pouilly-Fuisse Cuvée Hors Classe
2019
Tournant de Pouilly Ferret Pouilly-Fuisse Cuvée Hors Classe
Fruktig smak med tydliga toner av franska fat, inslag av tropisk frukt, mogen citrus och gula äpplen.
750 ml - 13.5% -
599 kr

Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Ursules
2018
Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Ursules
Nyanserad elegant smak med ton av mogna mörka bär, en uns av örtighet och pepprighet, choklad samt en lätt avväg rostad ton.
750 ml - 13.5% -
631 kr

Brumaire Novembre
2012
Brumaire Novembre
Fruktig söt smak av torkade exotiska frukter, torkade aprikoser, honung och vanilj. Angenäm balanserande syra.
500 ml - 13.5% -
259 kr

Catena Alta Chardonnay 2020 (finns endast på restaurang i Sverige)
Fruktigt vin  med toner av tropisk frukt, citrus, gulla äpple, smörighet, fat och vanilj. 

Walter Scott Sojeau Vineyard Pinot Noir 2018 (finns endast på restaurang i Sverige). 
Elegant och mycket fruktigt med inslag av söta mogna röda och mörka bär, kakao, viss pepprighet, varma kryddor, rosenblad, tobak och viol. 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer
Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Här är den nya lyxiga presentboxen från Moët & Chandon för vinterns högtider. Champagnen Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition passar perfekt för både fester och jul- och nyårsfiran..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

Nu kommer James Bonds favoritchampagne i ny begränsad specialupplaga. 900 flaskor Bollinger 2011 släpps i Sverige inför premiären av nya filmen ”No Time To Die”. – Kanske ska man vänta 10 år innan v..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer