HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Kris för champagne – trots hög kvalitet på årets skörd

En fantastisk sommar har gett en druvskörd med extra hög kvalitet. Trots det pratar de franska champagneodlarna om katastrof. Skälet är att vi dricker mycket mindre champagne under coronakrisen.
– Champagne har aldrig gått igenom något liknande förut, inte ens under världskrigen. Vi har aldrig upplevt ett så plötsligt och stort försäljningstapp, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Champagne är intimt förknippat med fester, firande och glädje. Men under 2020 har stora delar av världens befolkning inte haft så många chanser att smälla champagnekorkar. Ända sedan tidig vår har stora delar av länder stängts ner och större folksamlingar förbjudits. Det blev stopp för bröllop, restaurangbesök och fester – och därmed blev champagneflaskorna stående orörda på butikshyllorna och restaurangerna.

Ett normalt år säljs ca 300 miljoner flaskor champagne världen över. Ungefär hälften exporteras till Storbritannien, USA och Japan. Men i år räknar de franska producenterna med att de kommer att sälja hundra miljoner färre flaskor, och det skulle innebära en förlust på runt 17 miljarder kronor. Det är en minskning med 80 procent i Frankrike och 60 procent globalt.

– Caféér, barer, restauranger och hotell har stängt, musikfestivaler och större fester har ställts in. Det är normalt sammankomster när folk dricker champagne, men det har inte varit så mycket av den varan under coronaviruskrisen, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Nu har försäljningsraset dessutom lett till bitter konflikt mellan vingårdar och de champagnehus som köper druvorna för att förvandla dem till vin. Årets skörd är nämligen både stor och har gett druvor med extra hög kvalitet. Men champagneproducenterna har tvingats att enas om att producera mindre vin i år, för att marknaden inte ska bli övermättad och priserna sjunka. Det finns redan över en miljard champagneflaskor lagrade i vinkällare i väntan på försäljning. Men många producenter ser det som en förolämpning om de berömda druvorna skulle sluta som alkohol i handsprit eller fågelmat.

– Vi ska förstöra druvorna och vi ska betala för att de ska förstöras. Det är inget annat än en katastrof, säger odlaren Bernard Beaulieu.

Många odlare och producenter vädjar nu till oss konsumenter: ”Snälla, drick mer champagne – annars kanske vi måste lägga ner vår verksamhet”.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

Nu kommer James Bonds favoritchampagne i ny begränsad specialupplaga. 900 flaskor Bollinger 2011 släpps i Sverige inför premiären av nya filmen ”No Time To Die”. – Kanske ska man vänta 10 år innan v..

Läs mer
Le Taittinger

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina prakti..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer