HEM

Aktuellt

Kris för champagne – trots hög kvalitet på årets skörd

En fantastisk sommar har gett en druvskörd med extra hög kvalitet. Trots det pratar de franska champagneodlarna om katastrof. Skälet är att vi dricker mycket mindre champagne under coronakrisen.
– Champagne har aldrig gått igenom något liknande förut, inte ens under världskrigen. Vi har aldrig upplevt ett så plötsligt och stort försäljningstapp, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Champagne är intimt förknippat med fester, firande och glädje. Men under 2020 har stora delar av världens befolkning inte haft så många chanser att smälla champagnekorkar. Ända sedan tidig vår har stora delar av länder stängts ner och större folksamlingar förbjudits. Det blev stopp för bröllop, restaurangbesök och fester – och därmed blev champagneflaskorna stående orörda på butikshyllorna och restaurangerna.

Ett normalt år säljs ca 300 miljoner flaskor champagne världen över. Ungefär hälften exporteras till Storbritannien, USA och Japan. Men i år räknar de franska producenterna med att de kommer att sälja hundra miljoner färre flaskor, och det skulle innebära en förlust på runt 17 miljarder kronor. Det är en minskning med 80 procent i Frankrike och 60 procent globalt.

– Caféér, barer, restauranger och hotell har stängt, musikfestivaler och större fester har ställts in. Det är normalt sammankomster när folk dricker champagne, men det har inte varit så mycket av den varan under coronaviruskrisen, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Nu har försäljningsraset dessutom lett till bitter konflikt mellan vingårdar och de champagnehus som köper druvorna för att förvandla dem till vin. Årets skörd är nämligen både stor och har gett druvor med extra hög kvalitet. Men champagneproducenterna har tvingats att enas om att producera mindre vin i år, för att marknaden inte ska bli övermättad och priserna sjunka. Det finns redan över en miljard champagneflaskor lagrade i vinkällare i väntan på försäljning. Men många producenter ser det som en förolämpning om de berömda druvorna skulle sluta som alkohol i handsprit eller fågelmat.

– Vi ska förstöra druvorna och vi ska betala för att de ska förstöras. Det är inget annat än en katastrof, säger odlaren Bernard Beaulieu.

Många odlare och producenter vädjar nu till oss konsumenter: ”Snälla, drick mer champagne – annars kanske vi måste lägga ner vår verksamhet”.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer
Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster ..

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Här är den nya lyxiga presentboxen från Moët & Chandon för vinterns högtider. Champagnen Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition passar perfekt för både fester och jul- och nyårsfiran..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer