HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Kris för champagne – trots hög kvalitet på årets skörd

En fantastisk sommar har gett en druvskörd med extra hög kvalitet. Trots det pratar de franska champagneodlarna om katastrof. Skälet är att vi dricker mycket mindre champagne under coronakrisen.
– Champagne har aldrig gått igenom något liknande förut, inte ens under världskrigen. Vi har aldrig upplevt ett så plötsligt och stort försäljningstapp, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Champagne är intimt förknippat med fester, firande och glädje. Men under 2020 har stora delar av världens befolkning inte haft så många chanser att smälla champagnekorkar. Ända sedan tidig vår har stora delar av länder stängts ner och större folksamlingar förbjudits. Det blev stopp för bröllop, restaurangbesök och fester – och därmed blev champagneflaskorna stående orörda på butikshyllorna och restaurangerna.

Ett normalt år säljs ca 300 miljoner flaskor champagne världen över. Ungefär hälften exporteras till Storbritannien, USA och Japan. Men i år räknar de franska producenterna med att de kommer att sälja hundra miljoner färre flaskor, och det skulle innebära en förlust på runt 17 miljarder kronor. Det är en minskning med 80 procent i Frankrike och 60 procent globalt.

– Caféér, barer, restauranger och hotell har stängt, musikfestivaler och större fester har ställts in. Det är normalt sammankomster när folk dricker champagne, men det har inte varit så mycket av den varan under coronaviruskrisen, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Nu har försäljningsraset dessutom lett till bitter konflikt mellan vingårdar och de champagnehus som köper druvorna för att förvandla dem till vin. Årets skörd är nämligen både stor och har gett druvor med extra hög kvalitet. Men champagneproducenterna har tvingats att enas om att producera mindre vin i år, för att marknaden inte ska bli övermättad och priserna sjunka. Det finns redan över en miljard champagneflaskor lagrade i vinkällare i väntan på försäljning. Men många producenter ser det som en förolämpning om de berömda druvorna skulle sluta som alkohol i handsprit eller fågelmat.

– Vi ska förstöra druvorna och vi ska betala för att de ska förstöras. Det är inget annat än en katastrof, säger odlaren Bernard Beaulieu.

Många odlare och producenter vädjar nu till oss konsumenter: ”Snälla, drick mer champagne – annars kanske vi måste lägga ner vår verksamhet”.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Super-champagnen du bör spara

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bö..

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Champagnehusets nya designsamarbete

Champagnehusets nya designsamarbete

Miss Li är inte bara en folkkär musiker. Nu har hon även blivit designer av champagne. – Jag ville skapa en förpackning som tar för sig och som gör mig glad med starka poppiga färger och där designe..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Viner som hyllar kvinnor

Viner som hyllar kvinnor

Över hela världens uppmärksammas kvinnor på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen är till för att hylla alla fantastiska kvinnor, och vad passar då inte bättre än några viner med riktiga pow..

Läs mer
Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent. – Trots en långsammare öknin..

Läs mer