HEM

Aktuellt

Kräftor + Vin

Precis som då det kommer till dryckesval vid sillbordet är det för många lika självklart vilket val man gör när det vankas kräftskiva. Öl och allehanda smaksatta snapsar är populära inslag i glasen – vinet däremot är inte ett lika självklart val för många förutom då någon lite slentrianmässigt i takt med att pappersmånen smajlar allt bredare slänger upp en vinbox av ogenomtänkt slag på bordet. Inte så mycket för att ackompanjera kräftätandet – utan mer för att förlänga festdrickandet när timmarna runnit iväg och stämningen står på maxvolym.

Numera innebär en kräftskiva inte alltid lika med att det enbart serveras upptinade ”turkar och kineser” från varuhusfrysen eller att nykokta svenska klarröda bestar faller offer för sörpel och skalknäck – nej, det är idag lika populärt att skicka fram pajer, sallader, inläggningar, grillvarianter, stuvningar och till och med skaldjursgrytor cajunstyle där kräftan intar huvudrollen.
Det innebär att vinet faktiskt får en möjlighet och ett bredare spelrum att visa upp sina fantastiska egenskaper ihop med kräftans läckert salta egenskaper, och när även nyplockad krondill och andra spännande kryddor får ligga med i spad och pynt så öppnar de sensoriska kanalerna inom en upp sig så pass att vinpaletten börjar leka med smaklökarna i hopp om att finna lyckade kombinationer tillsammans med kräftans umami, sälta och havsinspirerande särsmaker.

”Våga välja vin” – är en bra tes som jag skulle vilja skicka med till dig som planerar kräftskiva kommande helger. Oavsett om det sker på tu man hand eller i större sällskap. Våga blicka bortom öl- och snapsbuteljerna och ställ fram en liten vinbuffé där några eller fler av de förslag jag ger dig nedan återfinns i en snygg vinskål med is och vatten.
Eftersom vinförslagen företrädesvis är vita så är den kylda serveringstemperaturen viktig att tänka på. Fickljummet smakar varken vin, snaps eller öl speciellt gott till kräftor – oavsett om och hur de är tillagade eller ej. Håll koll på att vinet har hög syra, gärna en upplevelse av sötma då det står emot umamin bra och möter även upp den lilla sötma som faktiskt återfinns i kräftköttet. Förutom sältan och nämnda umami är också dillsmaken typisk för kräftor, det utgör oftast inga problem för viner som är aromatiska och smakrika – så håll dig till druvtypiska viner med extra fräschör, gärna från Nya Världen. Lägg sedan till tjusiga hattar, lite pynt, sommarblomster och förstås en pappersmåne eller två så är förutsättningarna hyfsat optimala för en lyckad fest.

Château Bonnet Blanc
2023
Château Bonnet Blanc
En klassiker till kräftorna, åtminstone hemma hos oss. Frisk och fin syra tillsammans med en utsökt fruktighet från druvblenden sauvignon blanc, semillon och muscadelle. Krusbär, päron och passionsfrukter skapar precis den lilla känslan av fruktsmak som behövs för att bilda harmoni med det salta från naturella kräftor.
Château Bonnet 2016 från Bordeaux och Entre-Deux-Mers är också läckert dryckesval om man vill använda endast kräftstjärtar till en sallad, där spännande frukter som kiwi och mango överraskande möter upp för att spegla.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Muscadet Sèvre et Maine sur lie
2022
Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Ibland behöver man lite mer krut i syrafyrverkeriet för att stå upp mot den lite säregna kräftsmaken. Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2016 från Loire är både pigg och fräsch i hela sin framtoning. Fokuset i doft och smakpaletten landar på örtighet, citrus och gröna äpplen, något som passar fint mot både sältan och smaken av hav som kan finnas i nyfångade kräftor. Skulle det dessutom serveras kompletterande skaldjur vid bordet såsom räkor, ostron och havskräftor är fullträffen total.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Dr L Riesling
2022
Dr L Riesling
Riesling är kanske kräftans allra bästa vinkompis – inte enbart för sina fenomenala smak- och doftegenskaper, utan även för att druvan är så utmärkt i sitt spann av olika torr- och söthetsgrader. I Moseldalen produceras klassiska rieslingviner där druvsötman når excellent klass på många sätt. Doktor Loosens Dr L Riesling 2016 är med sin typiska karaktär av honung, päron, melon och citrus väldigt lyckad till kräftorna, och eftersom sötman är påtaglig – inte enbart i form av frukttonerna utan restsötman landar på cirka 20 gr socker/liter (halvtorr) – skapar det en fin balans mot det salta och mot den fräschör som dilltonerna avger. Den lite sötare smakkänslan lindar även in beskan på ett fint sätt.
750 ml - 10.5% - Sockerhalt 1.9 g per 100 ml
109 kr

Kan ett rosévin passa till annat än aperitif vid en kräftskiva? Svaret är förstås att det kan det självklart göra. Så länge vinet har en tydlig fruktsyra och frisk smak av frukttoner där ett lite ”sötare” stråk kan återfinnas. I Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc 2016 från Nya Zeeland hittar vi klassiska komponenter som nässlor, krusbär och stråk av fläder – men lägg också till passionsfrukt, blodapelsin och varför inte mogna röda vinbär så blir det en riktigt fin smakkamrat till kräftorna. Detta vin överraskade de flesta av oss då vi provade – många rynkade på näsan åt att det just var ett rosévin – men då lejonparten av vinet är gjort på sauvignon blanc och malbecdruvan endast är där och doppar tårna i blenden för att ge färg åt vinet så passar det som hand i handsken. Sedan känns det väldigt somrigt förstås.
% -
kr

Buena Vista Carneros Chardonnay
2019
Buena Vista Carneros Chardonnay
Det serveras inte enbart nykokta kräftor på ett kalas, utan även andra läckerheter som hör kräftskivan till ska också matcha med vinet. Burträsks bidrag till osthimlen är förstås den berömda Västerbottensosten – och säg den paj som inte lyser gyllengul/-brun bland hattar, tallrikar, haklappar och pappersmånar när det dukats upp till fest. Vi gräddade en pajdeg gjord på dinkelmjöl (fullkorn) med lite rostade sesamfrön som extra smakklang och i själva ostsmeten adderade vi till lite cayennepeppar för att få till lite hetta som extra överraskning. Garneringen utgjordes av kräftstjärtar och smetanaklickar med lite nerklippt dill.
Vinet då? Jo, här stöttade vi upp den smakrika och lite feta ostpajen med ett fylligt och fruktigt chardonnayvin från Sonoma County i Kalifornien. Buena Vista Carneros Chardonnay 2015 har alla de klassiska tonerna som en chardonnay från Sonoma ska ha: fruktig, röda mogna äpplen, nötter och den tydliga fatkaraktären ger även fina stråk av ananas och vanilj, vilket matchar fint med den lite brända smak som pajskalet ger. Ostmixen med cayennestinget landar utsökt ihop med hela smakpaletten från vinet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
151 kr

P.Lex Fino
P.Lex Fino
När vi ändå fokuserar på vinalternativ till kräftorna så varför inte våga vara lite ”Daredevil”… P.Lex Fino är en Fino Sherry från Jerez Spanien. Artisten Petter har sedan en tid framgångsrikt omsatt sina sommelierkunskaper till att även lansera olika viner under namnet P-Lex. Tar vi en titt i hans digra vinportfölj hittar vi en i mitt tycke riktigt bra fino sherry där läckra vinteräpplen och hasselnötter jobbar finfint tillsammans med den torra och ändå lite torkade fruktkänslan som uppstår i framförallt den eleganta eftersmaken.  Eftersom vi skippat öl och nubbe bland dessa dryckestips till kräftorna så varför inte gå ”all the way” och testa detta vinalternativ. Den sötare smakkänslan tillsammans med en oxiderad ton möter upp umamin och sältan från kräftorna på ett oväntat skönt sätt. Faktiskt också riktigt gott till de kräftor som gratinerades på grillen. Fett och sött liksom …
375 ml - 15.00% -
49.00 kr


Michael Anderquim

Du kanske även vill läsa dessa

Vinerna till en perfekt kräftskiva

Vinerna till en perfekt kräftskiva

Äntligen dags för kräftskiva igen. Mångas förstaval är öl och snaps till de röda skaldjuren, men allt fler vill ha vin till kräftorna. Här är tipsen på hur du hittar passande drycker! Ätandet av krä..

Läs mer
Vin till kräftor

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt –..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Äntligen är det dags för kräftpremiär, när stora fat av de röda skaldjuren fyller borden. Jämte dessa serveras gärna västerbottenpaj, skagenröra, rostat bröd, smakrika ostar och sallader. Det gör va..

Läs mer
3 goda och enkla drinkar till kräftskivan

3 goda och enkla drinkar till kräftskivan

Öl och nubbe serveras givet på kräftskivan. Men vad sägs om några fantastiskt goda drinkar att både inleda och avsluta festligheterna med – såklart med akvavit som bas. Då håller du dig till snaps-t..

Läs mer
Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräf..

Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräf..

Även om vi mumsade på kräftor redan på stenåldern var det först under 1800-talet som kräftfisket med full kraft nästlade sig in i den svenska folksjälen. Det blev till och med så populärt att det in..

Läs mer