HEM

Kräftor + Vin

Precis som då det kommer till dryckesval vid sillbordet är det för många lika självklart vilket val man gör när det vankas kräftskiva. Öl och allehanda smaksatta snapsar är populära inslag i glasen – vinet däremot är inte ett lika självklart val för många förutom då någon lite slentrianmässigt i takt med att pappersmånen smajlar allt bredare slänger upp en vinbox av ogenomtänkt slag på bordet. Inte så mycket för att ackompanjera kräftätandet – utan mer för att förlänga festdrickandet när timmarna runnit iväg och stämningen står på maxvolym.

Numera innebär en kräftskiva inte alltid lika med att det enbart serveras upptinade ”turkar och kineser” från varuhusfrysen eller att nykokta svenska klarröda bestar faller offer för sörpel och skalknäck – nej, det är idag lika populärt att skicka fram pajer, sallader, inläggningar, grillvarianter, stuvningar och till och med skaldjursgrytor cajunstyle där kräftan intar huvudrollen.
Det innebär att vinet faktiskt får en möjlighet och ett bredare spelrum att visa upp sina fantastiska egenskaper ihop med kräftans läckert salta egenskaper, och när även nyplockad krondill och andra spännande kryddor får ligga med i spad och pynt så öppnar de sensoriska kanalerna inom en upp sig så pass att vinpaletten börjar leka med smaklökarna i hopp om att finna lyckade kombinationer tillsammans med kräftans umami, sälta och havsinspirerande särsmaker.

”Våga välja vin” – är en bra tes som jag skulle vilja skicka med till dig som planerar kräftskiva kommande helger. Oavsett om det sker på tu man hand eller i större sällskap. Våga blicka bortom öl- och snapsbuteljerna och ställ fram en liten vinbuffé där några eller fler av de förslag jag ger dig nedan återfinns i en snygg vinskål med is och vatten.
Eftersom vinförslagen företrädesvis är vita så är den kylda serveringstemperaturen viktig att tänka på. Fickljummet smakar varken vin, snaps eller öl speciellt gott till kräftor – oavsett om och hur de är tillagade eller ej. Håll koll på att vinet har hög syra, gärna en upplevelse av sötma då det står emot umamin bra och möter även upp den lilla sötma som faktiskt återfinns i kräftköttet. Förutom sältan och nämnda umami är också dillsmaken typisk för kräftor, det utgör oftast inga problem för viner som är aromatiska och smakrika – så håll dig till druvtypiska viner med extra fräschör, gärna från Nya Världen. Lägg sedan till tjusiga hattar, lite pynt, sommarblomster och förstås en pappersmåne eller två så är förutsättningarna hyfsat optimala för en lyckad fest.

Château Bonnet Blanc

Château Bonnet Blanc 2019

En klassiker till kräftorna, åtminstone hemma hos oss. Frisk och fin syra tillsammans med en utsökt fruktighet från druvblenden sauvignon blanc, semillon och muscadelle. Krusbär, päron och passionsfrukter skapar precis den lilla känslan av fruktsmak som behövs för att bilda harmoni med det salta från naturella kräftor.
Château Bonnet 2016 från Bordeaux och Entre-Deux-Mers är också läckert dryckesval om man vill använda endast kräftstjärtar till en sallad, där spännande frukter som kiwi och mango överraskande möter upp för att spegla.
Art.nr: 4151 - Pris: 95 kr

Muscadet Sèvre et Maine sur lie

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2019

Ibland behöver man lite mer krut i syrafyrverkeriet för att stå upp mot den lite säregna kräftsmaken. Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2016 från Loire är både pigg och fräsch i hela sin framtoning. Fokuset i doft och smakpaletten landar på örtighet, citrus och gröna äpplen, något som passar fint mot både sältan och smaken av hav som kan finnas i nyfångade kräftor. Skulle det dessutom serveras kompletterande skaldjur vid bordet såsom räkor, ostron och havskräftor är fullträffen total.
Art.nr: 2275 - Pris: 85 kr

Dr L Riesling

Dr L Riesling 2019

Riesling är kanske kräftans allra bästa vinkompis – inte enbart för sina fenomenala smak- och doftegenskaper, utan även för att druvan är så utmärkt i sitt spann av olika torr- och söthetsgrader. I Moseldalen produceras klassiska rieslingviner där druvsötman når excellent klass på många sätt. Doktor Loosens Dr L Riesling 2016 är med sin typiska karaktär av honung, päron, melon och citrus väldigt lyckad till kräftorna, och eftersom sötman är påtaglig – inte enbart i form av frukttonerna utan restsötman landar på cirka 20 gr socker/liter (halvtorr) – skapar det en fin balans mot det salta och mot den fräschör som dilltonerna avger. Den lite sötare smakkänslan lindar även in beskan på ett fint sätt.
Art.nr: 7218 - Pris: 89 kr

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé 2016

Kan ett rosévin passa till annat än aperitif vid en kräftskiva? Svaret är förstås att det kan det självklart göra. Så länge vinet har en tydlig fruktsyra och frisk smak av frukttoner där ett lite ”sötare” stråk kan återfinnas. I Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc 2016 från Nya Zeeland hittar vi klassiska komponenter som nässlor, krusbär och stråk av fläder – men lägg också till passionsfrukt, blodapelsin och varför inte mogna röda vinbär så blir det en riktigt fin smakkamrat till kräftorna. Detta vin överraskade de flesta av oss då vi provade – många rynkade på näsan åt att det just var ett rosévin – men då lejonparten av vinet är gjort på sauvignon blanc och malbecdruvan endast är där och doppar tårna i blenden för att ge färg åt vinet så passar det som hand i handsken. Sedan känns det väldigt somrigt förstås.
Art.nr: 6026 - Pris: 91.00 kr

Buena Vista Carneros Chardonnay

Buena Vista Carneros Chardonnay 2016

Det serveras inte enbart nykokta kräftor på ett kalas, utan även andra läckerheter som hör kräftskivan till ska också matcha med vinet. Burträsks bidrag till osthimlen är förstås den berömda Västerbottensosten – och säg den paj som inte lyser gyllengul/-brun bland hattar, tallrikar, haklappar och pappersmånar när det dukats upp till fest. Vi gräddade en pajdeg gjord på dinkelmjöl (fullkorn) med lite rostade sesamfrön som extra smakklang och i själva ostsmeten adderade vi till lite cayennepeppar för att få till lite hetta som extra överraskning. Garneringen utgjordes av kräftstjärtar och smetanaklickar med lite nerklippt dill.
Vinet då? Jo, här stöttade vi upp den smakrika och lite feta ostpajen med ett fylligt och fruktigt chardonnayvin från Sonoma County i Kalifornien. Buena Vista Carneros Chardonnay 2015 har alla de klassiska tonerna som en chardonnay från Sonoma ska ha: fruktig, röda mogna äpplen, nötter och den tydliga fatkaraktären ger även fina stråk av ananas och vanilj, vilket matchar fint med den lite brända smak som pajskalet ger. Ostmixen med cayennestinget landar utsökt ihop med hela smakpaletten från vinet.
Art.nr: 6240 - Pris: 189 kr

P.Lex Fino

P.Lex Fino

När vi ändå fokuserar på vinalternativ till kräftorna så varför inte våga vara lite ”Daredevil”… P.Lex Fino är en Fino Sherry från Jerez Spanien. Artisten Petter har sedan en tid framgångsrikt omsatt sina sommelierkunskaper till att även lansera olika viner under namnet P-Lex. Tar vi en titt i hans digra vinportfölj hittar vi en i mitt tycke riktigt bra fino sherry där läckra vinteräpplen och hasselnötter jobbar finfint tillsammans med den torra och ändå lite torkade fruktkänslan som uppstår i framförallt den eleganta eftersmaken.  Eftersom vi skippat öl och nubbe bland dessa dryckestips till kräftorna så varför inte gå ”all the way” och testa detta vinalternativ. Den sötare smakkänslan tillsammans med en oxiderad ton möter upp umamin och sältan från kräftorna på ett oväntat skönt sätt. Faktiskt också riktigt gott till de kräftor som gratinerades på grillen. Fett och sött liksom …
Art.nr: 78197 - Pris: 49.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa