HEM

Aktuellt

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera vin till kräftor.

Säg den sommar där kräftskivan inte är närvarande. Trodde väl det. Tillsammans med midsommar, julbord och Allsång på Skansen är kräftor bland det mest svenska vi har. Kokta ska de vara och med påtaglig dillsmak. Hattar på, de färgglada servetterna är vikta. Festen kan börja. Nubben är kyld, ölen upphälld.

Stopp! Och jag som inte dricker öl. Eller nubbe. Utan föredrar vin till kräftor.

Nu är öl inte längre obligatorisk, för det finns viner som fungerar mycket bra, ibland till och med bättre än exempelvis en ljus lager. Det bästa är att prova att servera en mycket sval, mineralstinn riesling med lite sötma som fångar upp kräftornas sälta och sötma. Ett klassiskt knep som i kulinariska sammanhang kallas brygga.

Men kräftor kan förtäras på olika vis. Vi kan grilla dem, vitlöksfräsa dem, gratinera dem. Variationen är enorm, men vinvalet kanske inte blir lättare för det. Mycket hänger ju på vilka tillbehör vi använder och vilken kryddning vi föredrar när vi väljer vin till kräftor. Citrus i maten måste mötas med fruktsyrliga toner i vinet och en gratinerad kräfta smakar mer och har kanske en nötig karaktär som då måste mötas med ett vin där nötigheten är en framträdande karaktär.

Lyxig ragu på färska havskräftor med brynt fläsk och kronärtskocka kräver ett helt annat vin, gärna kraftigt, komplext med en mer utvecklad karaktär. Gott så det förslår det också, men annorlunda.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till kräftor och annan mat som just du föredrar, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av matchningstjänsten hittar vi följande riktigt goda viner till fyra olika rätter där kräftor, svenska, turkiska eller kinesiska, dominerar rätten.
Hitta det bästa vinet till just din middag här.

Vin till kräftor:

Kokta kräftor kryddade med dill

Von Rieben Riesling
2015
Von Rieben Riesling
Mineral ton med fruktsötma, frisk, kryddig i välbalanserad stil där sötman och den minerala tonen möter sötma och sälta i kräftorna.
750 ml - 12.5% -
117 kr

Kräftor frästa i vitlök och hackad bladpersilja

Lagar de Cervera Albariño
2018
Lagar de Cervera Albariño
Friskt, fruktig vitt vin med äppelsyrliga inslag med stålig ton som möter upp den sötaktiga tonen i vitlöken och den friska karaktären i kräftorna.
750 ml - 12.5% -
179 kr

Gratinerade flodkräftor på en bädd av grönsallad

Krauthaker Grasevina Mitrovac
2015
Krauthaker Grasevina Mitrovac
Medelfylligt vin med inslag av gula plommon, honung, viss eldighet och kryddig ton som samspelar väl med den mer smakrika smälta osten.
750 ml - 13.50% -
189.00 kr

Kräftpasta med saffran, ruccola och hackad mandel

KWV Chardonnay
2022
KWV Chardonnay
Enkelt rättfram vitt vin med äppelfrukt, lite nötiga toner, friskhet i återhållen stil där framför allt den nötiga karaktären gifter sig med pastans lite brödiga karaktär.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Vin till kyckling

Vin till kyckling

Alla älskar kyckling, inte minst för att man kan variera maten i det oändliga. Men för att verkligen höja måltidens smaker, krävs bra dryck, gärna vin. Men är det vitt eller rött som gäller? Vinguid..

Läs mer
Bästa grillvinerna under hundringen

Bästa grillvinerna under hundringen

Grillsäsongen är i full gång och många passar på att ta ett glas vin till, såhär i semestertider. Men hur ska man tänka för att maximera smakupplevelsen av både mat och dryck? Här spelar både huvudi..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer
Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Vi bara älskar grapefrukt. Denna vackra, färgglada citrusfrukt som är söt, sur och bitter – ja, allt på en och samma gång. Nu när det är högsäsong för citrusfrukter vill vi passa på att slå ett slag..

Läs mer
Kaliforniska toppviner

Kaliforniska toppviner

Kalifornien har på mycket kort tid etablerat sig som ett av världens främsta vinområden, och om vi dessutom djupdyker i områden som Napa Valley, Monterey, Sonoma County och Paso Robles vet vi att vi..

Läs mer