HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera vin till kräftor.

Säg den sommar där kräftskivan inte är närvarande. Trodde väl det. Tillsammans med midsommar, julbord och Allsång på Skansen är kräftor bland det mest svenska vi har. Kokta ska de vara och med påtaglig dillsmak. Hattar på, de färgglada servetterna är vikta. Festen kan börja. Nubben är kyld, ölen upphälld.

Stopp! Och jag som inte dricker öl. Eller nubbe. Utan föredrar vin till kräftor.

Nu är öl inte längre obligatorisk, för det finns viner som fungerar mycket bra, ibland till och med bättre än exempelvis en ljus lager. Det bästa är att prova att servera en mycket sval, mineralstinn riesling med lite sötma som fångar upp kräftornas sälta och sötma. Ett klassiskt knep som i kulinariska sammanhang kallas brygga.

Men kräftor kan förtäras på olika vis. Vi kan grilla dem, vitlöksfräsa dem, gratinera dem. Variationen är enorm, men vinvalet kanske inte blir lättare för det. Mycket hänger ju på vilka tillbehör vi använder och vilken kryddning vi föredrar när vi väljer vin till kräftor. Citrus i maten måste mötas med fruktsyrliga toner i vinet och en gratinerad kräfta smakar mer och har kanske en nötig karaktär som då måste mötas med ett vin där nötigheten är en framträdande karaktär.

Lyxig ragu på färska havskräftor med brynt fläsk och kronärtskocka kräver ett helt annat vin, gärna kraftigt, komplext med en mer utvecklad karaktär. Gott så det förslår det också, men annorlunda.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till kräftor och annan mat som just du föredrar, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av matchningstjänsten hittar vi följande riktigt goda viner till fyra olika rätter där kräftor, svenska, turkiska eller kinesiska, dominerar rätten.
Hitta det bästa vinet till just din middag här.

Vin till kräftor:

Kokta kräftor kryddade med dill

Von Rieben Riesling
2015
Von Rieben Riesling
Mineral ton med fruktsötma, frisk, kryddig i välbalanserad stil där sötman och den minerala tonen möter sötma och sälta i kräftorna.
750 ml - 12.5% -
117 kr

Kräftor frästa i vitlök och hackad bladpersilja

Lagar de Cervera Albariño
2018
Lagar de Cervera Albariño
Friskt, fruktig vitt vin med äppelsyrliga inslag med stålig ton som möter upp den sötaktiga tonen i vitlöken och den friska karaktären i kräftorna.
750 ml - 12.5% -
179 kr

Gratinerade flodkräftor på en bädd av grönsallad

Krauthaker Grasevina Mitrovac
2015
Krauthaker Grasevina Mitrovac
Medelfylligt vin med inslag av gula plommon, honung, viss eldighet och kryddig ton som samspelar väl med den mer smakrika smälta osten.
750 ml - 13.50% -
189.00 kr

Kräftpasta med saffran, ruccola och hackad mandel

KWV Chardonnay
2022
KWV Chardonnay
Enkelt rättfram vitt vin med äppelfrukt, lite nötiga toner, friskhet i återhållen stil där framför allt den nötiga karaktären gifter sig med pastans lite brödiga karaktär.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer
Det dricker vi i Sverige

Det dricker vi i Sverige

Vinkonsumtionen når nya höjder. Vi konsumerar mer, vi betalar mer och vi kan bra så mycket mer i dag om viner, matchningar, ursprung och druvor än någonsin tidigare. Men vad är det vi dricker, egent..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Lysande viner: småpartier 16 november

Lysande viner: småpartier 16 november

Systembolaget släpper flera spännande viner nu på fredag. Men det gäller att vara först på plats. Tillgången är begränsad och efterfrågan tycks vara större än någonsin. Den som är ute efter julklapp..

Läs mer