HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera vin till kräftor.

Säg den sommar där kräftskivan inte är närvarande. Trodde väl det. Tillsammans med midsommar, julbord och Allsång på Skansen är kräftor bland det mest svenska vi har. Kokta ska de vara och med påtaglig dillsmak. Hattar på, de färgglada servetterna är vikta. Festen kan börja. Nubben är kyld, ölen upphälld.

Stopp! Och jag som inte dricker öl. Eller nubbe. Utan föredrar vin till kräftor.

Nu är öl inte längre obligatorisk, för det finns viner som fungerar mycket bra, ibland till och med bättre än exempelvis en ljus lager. Det bästa är att prova att servera en mycket sval, mineralstinn riesling med lite sötma som fångar upp kräftornas sälta och sötma. Ett klassiskt knep som i kulinariska sammanhang kallas brygga.

Men kräftor kan förtäras på olika vis. Vi kan grilla dem, vitlöksfräsa dem, gratinera dem. Variationen är enorm, men vinvalet kanske inte blir lättare för det. Mycket hänger ju på vilka tillbehör vi använder och vilken kryddning vi föredrar när vi väljer vin till kräftor. Citrus i maten måste mötas med fruktsyrliga toner i vinet och en gratinerad kräfta smakar mer och har kanske en nötig karaktär som då måste mötas med ett vin där nötigheten är en framträdande karaktär.

Lyxig ragu på färska havskräftor med brynt fläsk och kronärtskocka kräver ett helt annat vin, gärna kraftigt, komplext med en mer utvecklad karaktär. Gott så det förslår det också, men annorlunda.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till kräftor och annan mat som just du föredrar, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av matchningstjänsten hittar vi följande riktigt goda viner till fyra olika rätter där kräftor, svenska, turkiska eller kinesiska, dominerar rätten.
Hitta det bästa vinet till just din middag här.

Vin till kräftor:

Kokta kräftor kryddade med dill

Von Rieben Riesling
2015
Von Rieben Riesling
Mineral ton med fruktsötma, frisk, kryddig i välbalanserad stil där sötman och den minerala tonen möter sötma och sälta i kräftorna.
750 ml - 12.5% -
117 kr

Kräftor frästa i vitlök och hackad bladpersilja

Lagar de Cervera Albariño
2018
Lagar de Cervera Albariño
Friskt, fruktig vitt vin med äppelsyrliga inslag med stålig ton som möter upp den sötaktiga tonen i vitlöken och den friska karaktären i kräftorna.
750 ml - 12.5% -
179 kr

Gratinerade flodkräftor på en bädd av grönsallad

Krauthaker Grasevina Mitrovac
2015
Krauthaker Grasevina Mitrovac
Medelfylligt vin med inslag av gula plommon, honung, viss eldighet och kryddig ton som samspelar väl med den mer smakrika smälta osten.
750 ml - 13.50% -
189.00 kr

Kräftpasta med saffran, ruccola och hackad mandel

KWV Chardonnay
2021
KWV Chardonnay
Enkelt rättfram vitt vin med äppelfrukt, lite nötiga toner, friskhet i återhållen stil där framför allt den nötiga karaktären gifter sig med pastans lite brödiga karaktär.
750 ml - 13% -
92 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräf..

Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräf..

Även om vi mumsade på kräftor redan på stenåldern var det först under 1800-talet som kräftfisket med full kraft nästlade sig in i den svenska folksjälen. Det blev till och med så populärt att det in..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer
Vinguiden live på Fotografiska

Vinguiden live på Fotografiska

Vi på Vinguiden har glädjen att bjuda in dig till inspelning av säsongens sista avsnitt av vår podd ”Vinguiden pratar om…” – live på Fotografiska i Stockholm. Efter ett helt år och..

Läs mer
Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer