HEM

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera vin till kräftor.

Säg den sommar där kräftskivan inte är närvarande. Trodde väl det. Tillsammans med midsommar, julbord och Allsång på Skansen är kräftor bland det mest svenska vi har. Kokta ska de vara och med påtaglig dillsmak. Hattar på, de färgglada servetterna är vikta. Festen kan börja. Nubben är kyld, ölen upphälld.

Stopp! Och jag som inte dricker öl. Eller nubbe. Utan föredrar vin till kräftor.

Nu är öl inte längre obligatorisk, för det finns viner som fungerar mycket bra, ibland till och med bättre än exempelvis en ljus lager. Det bästa är att prova att servera en mycket sval, mineralstinn riesling med lite sötma som fångar upp kräftornas sälta och sötma. Ett klassiskt knep som i kulinariska sammanhang kallas brygga.

Men kräftor kan förtäras på olika vis. Vi kan grilla dem, vitlöksfräsa dem, gratinera dem. Variationen är enorm, men vinvalet kanske inte blir lättare för det. Mycket hänger ju på vilka tillbehör vi använder och vilken kryddning vi föredrar när vi väljer vin till kräftor. Citrus i maten måste mötas med fruktsyrliga toner i vinet och en gratinerad kräfta smakar mer och har kanske en nötig karaktär som då måste mötas med ett vin där nötigheten är en framträdande karaktär.

Lyxig ragu på färska havskräftor med brynt fläsk och kronärtskocka kräver ett helt annat vin, gärna kraftigt, komplext med en mer utvecklad karaktär. Gott så det förslår det också, men annorlunda.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till kräftor och annan mat som just du föredrar, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av matchningstjänsten hittar vi följande riktigt goda viner till fyra olika rätter där kräftor, svenska, turkiska eller kinesiska, dominerar rätten.
Hitta det bästa vinet till just din middag här.

Vin till kräftor:

Kokta kräftor kryddade med dill

Von Rieben Riesling

Von Rieben Riesling 2015

Mineral ton med fruktsötma, frisk, kryddig i välbalanserad stil där sötman och den minerala tonen möter sötma och sälta i kräftorna.
Art.nr: 70500 - Pris: 117 kr

Kräftor frästa i vitlök och hackad bladpersilja

Lagar de Cervera Albariño

Lagar de Cervera Albariño 2018

Friskt, fruktig vitt vin med äppelsyrliga inslag med stålig ton som möter upp den sötaktiga tonen i vitlöken och den friska karaktären i kräftorna.
Art.nr: 23044 - Pris: 179 kr

Gratinerade flodkräftor på en bädd av grönsallad

Krauthaker Grasevina Mitrovac

Krauthaker Grasevina Mitrovac 2015

Medelfylligt vin med inslag av gula plommon, honung, viss eldighet och kryddig ton som samspelar väl med den mer smakrika smälta osten.
Art.nr: 71449 - Pris: 189.00 kr

Kräftpasta med saffran, ruccola och hackad mandel

KWV Chardonnay

KWV Chardonnay 2019

Enkelt rättfram vitt vin med äppelfrukt, lite nötiga toner, friskhet i återhållen stil där framför allt den nötiga karaktären gifter sig med pastans lite brödiga karaktär.
Art.nr: 7055 - Pris: 89 kr


Du kanske även vill läsa dessa