HEM

Aktuellt

Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Äntligen är det dags för kräftpremiär, när stora fat av de röda skaldjuren fyller borden. Jämte dessa serveras gärna västerbottenpaj, skagenröra, rostat bröd, smakrika ostar och sallader. Det gör valet av dryck till maten något mer komplicerat, eftersom man vill möta alla de många smakerna. Här har vi därför valt ut fyra viner som lämpar sig utmärkt till årets kräftskiva!

Vita viner passar perfekt till kräftskivan

Även om öl och nubbe traditionellt sett varit det givna valet till kräftor, vill allt fler dricka vin under denna tillställning. Som bekant är ju vitt vin lämpligt till skaldjur, eftersom de friska och delvis söta tonerna i vinet matchar sältan och den fylliga umamismaken väl.

Rödvin är ofta svårare att para med skaldjur eftersom rödvinets tanniner inte går så väl ihop med umami. Nedan finner du därför enbart vita viner, även om det så klart går att matcha kräftor med ett rött vin. Tänk då bara på att välja ett lätt vin med lite tanniner.

Sander, Riesling trocken, 2022

Sander Riesling trocken
2023
Sander Riesling trocken
En torr riesling är perfekt att kombinera med kräftor. Med sina inslag av gröna äpplen, örter, päron, honung och lime passar detta fruktiga och friska vin från Rhenområdet i Tyskland även utmärkt till de sallader och röror som ofta finns på bordet.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
124 kr

Leth, Grüner Veltliner, 2022

Leth Grüner Veltliner
2023
Leth Grüner Veltliner
Vill du komplettera kräftorna med fågel eller fisk ska du satsa på detta fruktiga vin från familjen Leth i Österrike. Gjort helt på druvan grüner veltliner har vinet en härlig smakkombination av päron, vitpeppar, persika, honungsmelon och lime som går mycket väl ihop med både kräftor, vegetariska pajer, fisk och kyckling.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Gutevin, Burs Cuvée, 2021

Gutevin Burs Cuvée
2021
Gutevin Burs Cuvée
Från Gotlands kalkrika jordmån kommer druvor med frisk krispighet och mineralitet, något som passar perfekt till kräftor och vegetariska rätter. Gjort på druvorna solaris och phönix har detta vin en fruktig och frisk smak med inslag av gröna äpplen, persika, krusbär och päron som på flera sätt förhöjer smakupplevelsen på kräftskivan.
750 ml - 12% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
218 kr

Gremillet, Cuvée Prestige Brut

Gremillet Cuvée Prestige Brut
Gremillet Cuvée Prestige Brut
Vill du verkligen göra kräftskivan till en festlig tillställning bör du servera denna Champagne, gjort på 70% pinot noir och 30% chardonnay. Med sin nyanserade frisk smak och inslag av gula äpplen, nougat, citrus, mineral och rostat bröd passar det perfekt både som fördrink och när det är dags att sätta sig till bords och njuta av de dillsmakande delikatesserna!
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
459 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer
Fem saker du måste veta om Chardonnay

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt. ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer