HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

”Fantastiskt att prova vin ihop över nätet”

Nu drar Vinguiden i gång exklusiva digitala liveprovningar av vin tillsammans med kända sommelieren Maya Samuelsson. Onlineprovningar av vin har blivit en jättesuccé – och nu har du chansen att prova tre spännande viner.
– Det är fantastiskt att 100-tals personer kan prova tillsammans nu när vinintresset har ökat så mycket. Vin är en av livets stora njutningar och jag har märkt att när man är med via nätet vågar man ibland fråga mera, säger Maya Samuelsson.

Det senaste året har det varit svårare både att gå på restaurang och att delta i vinprovningar för att njuta av vin tillsammans med andra. Men nöden är uppfinningarnas moder. Liveprovningar av vin över nätet har blivit en succé. Nu finns chansen att prova gott vin i hemmets trygga miljö samtidigt som du kan interagera med en vinexpert och andra deltagare.

– Jag har hållit på med det här i nästan ett år nu, sedan corona kom. Det blev ett enormt intresse ganska snabbt efter att vi startat i gång. Det fungerar jättebra och man når ut bättre och möjliggör att fler kan vara med, säger Maya Samuelsson som är välkänd vinexpert från TV4 och flera tidningar.

På många provningar har så många som 150 länkar varit uppkopplade. Ofta sitter det tre i snitt personer vid varje dator. Det betyder att att ungefär 450 personer samtidigt provar vin. För att det inte ska bli rörigt har inte deltagarna kamera och mikrofon i gång. Interaktionen sker istället via chatten. Succén har varit så stor att Maya Samuelsson tror att trenden kommer hålla i sig även efter corona pandemin.

– Jag tror det. Vinprovning kan göra en lite osäker. Vin är en av livets stora njutningar och vinintresset ökar enormt. Men många är lite rädda att säga fel när det är okända termer på svåra språk och det ligger tyvärr fortfarande en del prestige över vinkunskap. Det behöver man inte fundera på på samma sätt när man är hemma i sin trygga svär. Dessutom är det lättillgängligt oavsett var i Sverige du bor.

Vinguidens första provning med Maya Samuelsson kommer att vara inriktad på vilka viner som passar ihop med vilken mat och hur maten påverkar smaken på vinet. Där är det lätt att gå i fallgropar.

– Det är väldigt roligt att vi kommer att prova tre olika stilar av vin: Torrt vitt vin, lättare rött vin och sedan ett tyngre rött vin. Vi kommer att gå igenom hur mat och vin fungerar tillsammans. Vi kommer att prova hur de här typerna av viner fungerar ihop med olika smaker och hur ett lätt rött vin skiljer sig från ett tyngre rött vin. Det finns några klassiska fel man gör när det kommer till mat och vin.

– Det finns några klassiska fel man gör när det kommer till mat och vin. Till exempel väljer många ett kraftigare rött vin till mörkare kött med pepparsås, vilket egentligen är logiskt. Men när man lär sig mer om vin vet man att hög strävhet, som kraftiga röda viner ofta har, reagerar med den kryddstarka pepparn och skapar en smakexplosion i munnen. Eftersom vi vet hur maten ska smaka ger vi vinet skulden och antar att det var något fel på flaskan eller att den inte passade oss i smaken och vi köper det aldrig igen. Vid dessa tillfällen, korka istället igen det och prova det till en annan maträtt en annan dag. Då kan upplevelsen bli helt annorlunda.

För Vinguidens medlemmar kostar det endast 50 kronor att delta i vinprovningen. De som deltar i vinprovningen kommer att prova nedan tre olika vinerna, som du själv ansvarar för att köpa hem.

Registrera dig här till provningen!

Saint Clair Pioneer Block 3

Saint Clair Pioneer Block 3 2018

Druvorna till Saint Clair Pioneer Block 3 kommer från en liten del av vingården som ger ett komplext vin med intensiva smaker av citrus, fläder och svartvinbärsblad. Utmärkt som aperitif men passar även fint till grillad fisk eller till grillade grönsaker, gärna serverade med en kall örtsås.
Art.nr: 3577 - Pris: 129 kr

Maison Louis Max Coteaux Bourguignons

Maison Louis Max Coteaux Bourguignons 2018

Louis Max Coteaux Bourguignons som bjuder på färska hallon, röda körsbär och en lätt kryddighet från fatlagringen. Smaken är saftigt läskande med massor av färska röda bär och örtkryddor med en silkig textur och lång längd. Ett vin som gör sig utmärkt tillsammans med en matig sallad eller till den feta fisken.
Art.nr: 2536 - Pris: 109 kr

Mouton Cadet Vintage Edition

Mouton Cadet Vintage Edition 2017

Vintage Edition ett vin som kan drickas ungt, utan flera års lagring. Vinet får en intensiv ton av svarta vinbär från Cabernet Sauvignon, en plommonfrukt från Merlot, toner av örtighet från Cabernet Franc och välintegrerade drag av franska ekfat.
Art.nr: 70506 - Pris: 150 kr


Du kanske även vill läsa dessa