HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att det hankat sig kvar på Systembolaget.

Jan Guillou har skrivit om Beaujolais Royal i sin bok ”I Nationens intresse” och vinet har till och med blivit avbildat på tavla av konstnären Lars Tärning. Efter så många år på Systembolagets hyllor har Beaujolais Royal fått plats i svenska folkets hjärtan, även om många experter rynkat på näsan när de beskrivit vinets kvalitet. Men konsumenterna sviker inte sin trotjänare, som håller ställningarna trots hårdnande konkurrens.

Beaujolais Royal
Beaujolais Royal
Doft: Bärig i mycket enkel, rättfram stil i doft med inslag av mogna jordgubbar och hallon.

Smak: I smak mjuk strävhet, bra syra med inslag av hallon, röda vinbär och mogna jordgubbar.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
114 kr

Vinet kommer från det anrika familjeföretaget Dufouleur Frères i Nuits-Saint-Georges i Bourgognes hjärta. Namnet Dufouleur betyder faktiskt ”vintrampare” och de har varit verksamma sedan minst 1596, där verksamheten har gått i arv från far till son under alla år. Familjen har ett motto som lyder: ”Vi följer aldrig skrivna regler, vi följer alltid årgången.”

2011 kom nyheten med skruvkork, efter att vi svenskar kämpat med vinöppnare och den traditionella korken i 52 år. Det skedde efter långa testserier med skruvkork mot naturkork och man kom fram till att skruvkorken bevarar vinets frukt och friskhet på ett betydligt bättre sätt än naturkorken – redan efter en månad på flaska är skillnaden tydlig. Eftersom just Beaujolais ska vara ungt, friskt och fruktigt är skruvkork ett stort plus.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Dags för Beaujolais Nouveau

Dags för Beaujolais Nouveau

Ljust rött vin mitt i höstmörkret, hur går det ihop? Jo, det stavas Beaujolais Nouveau, årets skörd från franska Bourgogne. Nu är det dags igen. Är du redo? Jag vet inte hur de lyckats med det, men ..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Ett glas rött vin på kvällen kan hjälpa dig att gå ner i vikt, visar ny forskning. Vinoraklet Carl Jan Granqvist bekräftar att forskningen stämmer. – Det stämmer på mitt leverne, dessutom sover jag ..

Läs mer
Vinerna som gör vårens första grillning till en höjd..

Vinerna som gör vårens första grillning till en höjd..

Äntligen sol och värme – nu börjar grillsäsongen på allvar i Sverige. Tillbehören betyder mycket när du grillar och ett bra vinval tar måltiden till oanade höjder. Vinguiden tipsar om fem exklusiva ..

Läs mer