HEM

Aktuellt

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att det hankat sig kvar på Systembolaget.

Jan Guillou har skrivit om Beaujolais Royal i sin bok ”I Nationens intresse” och vinet har till och med blivit avbildat på tavla av konstnären Lars Tärning. Efter så många år på Systembolagets hyllor har Beaujolais Royal fått plats i svenska folkets hjärtan, även om många experter rynkat på näsan när de beskrivit vinets kvalitet. Men konsumenterna sviker inte sin trotjänare, som håller ställningarna trots hårdnande konkurrens.

Beaujolais Royal
Beaujolais Royal
Doft: Bärig i mycket enkel, rättfram stil i doft med inslag av mogna jordgubbar och hallon.

Smak: I smak mjuk strävhet, bra syra med inslag av hallon, röda vinbär och mogna jordgubbar.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Vinet kommer från det anrika familjeföretaget Dufouleur Frères i Nuits-Saint-Georges i Bourgognes hjärta. Namnet Dufouleur betyder faktiskt ”vintrampare” och de har varit verksamma sedan minst 1596, där verksamheten har gått i arv från far till son under alla år. Familjen har ett motto som lyder: ”Vi följer aldrig skrivna regler, vi följer alltid årgången.”

2011 kom nyheten med skruvkork, efter att vi svenskar kämpat med vinöppnare och den traditionella korken i 52 år. Det skedde efter långa testserier med skruvkork mot naturkork och man kom fram till att skruvkorken bevarar vinets frukt och friskhet på ett betydligt bättre sätt än naturkorken – redan efter en månad på flaska är skillnaden tydlig. Eftersom just Beaujolais ska vara ungt, friskt och fruktigt är skruvkork ett stort plus.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer
Kocken & vinet: En utmaning från Morgon

Kocken & vinet: En utmaning från Morgon

För många är ett vin från Beaujolais synonymt med ett ungt, friskt och bärigt vin i “noveaustil” som släpps den tredje torsdagen i november varje år. Det vill vi förstås ändra på eftersom det produc..

Läs mer
Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau är både en speciell typ av vin från södra Bourgogne och en fest för att fira att skördesäsongen är över. Vinet, som bara fått några veckor på sig att mogna, är ett ungt och lättdr..

Läs mer
Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Den klassiska druvan Sangiovese har odlats i värmen på Italiens klack. Så visst kan man kalla det här vinet för en äkta italienare. Nu har Capitano Rosso kommit till Sverige för att charma oss sven..

Läs mer
Röda viner till grillfesten för 129 kronor

Röda viner till grillfesten för 129 kronor

Nu börjar dagarna blir varma, och inom kort kommer doften av grillat lägra sig runt våra hem. Till en grillad köttbit passar givetvis ett kraftigt, rött vin bäst. För att hjälpa dig hitta rätt har v..

Läs mer