HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att det hankat sig kvar på Systembolaget.

Jan Guillou har skrivit om Beaujolais Royal i sin bok ”I Nationens intresse” och vinet har till och med blivit avbildat på tavla av konstnären Lars Tärning. Efter så många år på Systembolagets hyllor har Beaujolais Royal fått plats i svenska folkets hjärtan, även om många experter rynkat på näsan när de beskrivit vinets kvalitet. Men konsumenterna sviker inte sin trotjänare, som håller ställningarna trots hårdnande konkurrens.

Doft: Bärig i mycket enkel, rättfram stil i doft med inslag av mogna jordgubbar och hallon.

Smak: I smak mjuk strävhet, bra syra med inslag av hallon, röda vinbär och mogna jordgubbar.

750 ml - 13% -
99 kr

Vinet kommer från det anrika familjeföretaget Dufouleur Frères i Nuits-Saint-Georges i Bourgognes hjärta. Namnet Dufouleur betyder faktiskt ”vintrampare” och de har varit verksamma sedan minst 1596, där verksamheten har gått i arv från far till son under alla år. Familjen har ett motto som lyder: ”Vi följer aldrig skrivna regler, vi följer alltid årgången.”

2011 kom nyheten med skruvkork, efter att vi svenskar kämpat med vinöppnare och den traditionella korken i 52 år. Det skedde efter långa testserier med skruvkork mot naturkork och man kom fram till att skruvkorken bevarar vinets frukt och friskhet på ett betydligt bättre sätt än naturkorken – redan efter en månad på flaska är skillnaden tydlig. Eftersom just Beaujolais ska vara ungt, friskt och fruktigt är skruvkork ett stort plus.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa