HEM

Aktuellt

Premiär: Nu kommer Beaujolais Nouveau 2021

Dags för en av årets största happenings inom vinvärlden! Beaujolais Nouveau 2021 infaller den 18 november med stor fest. I år släpps fyra nya sorter av årets vin på Systembolaget.

Tredje torsdagen i november släpps alltid årets Beaujolais Nouveau. En härlig tradition att vårda, eller kommersiellt jippo? Meningarna går isär, men i Frankrike är traditionen enormt stor och hela landet festar på Beaujolais Nouveau. På en enda dag säljs viner för 250 miljoner kronor. Tredje torsdagen i november är en av få dagar på året då du ser berusade fransmän i större skaror på trottoarerna. Även i Sverige firas släppet av Beaujolais Nouveau på många restauranger med speciella menyer.

Beaujolais är ett vindistrikt i södra delen Bourgogne nordväst om Lyon, som har fått ge sitt namn till det lätta och fruktiga röda vinet. Nouveau är det franska ordet för ”nytt”.

Druvsorten för Beaujolais är alltid Gamay. Efter skörd läggs de hela druvorna för jäsning i ståltank och genomgår så kallad kolsyrejäsning, maceration carbonique. Denna typ av jäsning ger ett saftigt och smakrikt vin med mjuka tanniner. När jäsningen är klar stabiliseras vinet varpå det tappas direkt på butelj. Det unga vinet har mörk blålila färg, doften är ungdomligt fruktig med inslag av hallon, blåbär, örter och skumbanan vilka går igen även i den unga, bäriga smaken.

För den som vill fira på hemmaplan och förgylla en alldeles vanlig torsdag släpper Systembolaget inte mindre än fyra olika sorters Beaujolais Nouveau. Avnjuts med fördel till franska charkuterier, ostar och smårätter med kyckling och lax, gåslever och kanske sniglar. Till dessert rekommenderar vi en crème brûlée.

Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur – Bojo Time
2021
Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur – Bojo Time
Bärig, något parfymerad smak med inslag av blåbär, körsbär, viol, hallon och färska örter.
750 ml - 12% -
89 kr

Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature
2021
Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature
Bärig, ungdomlig doft med inslag av hallon, färska örter, blåbär, viol och röda vinbär.
750 ml - 13.5% -
129 kr

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard
2023
Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard
Bärig, ungdomlig smak med inslag av blåbär, skogshallon, färska örter, viol, jordgubbar och körsbär.
750 ml - 12% -
177 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau är både en speciell typ av vin från södra Bourgogne och en fest för att fira att skördesäsongen är över. Vinet, som bara fått några veckor på sig att mogna, är ett ungt och lättdr..

Läs mer
Dags för Beaujolais Nouveau

Dags för Beaujolais Nouveau

Ljust rött vin mitt i höstmörkret, hur går det ihop? Jo, det stavas Beaujolais Nouveau, årets skörd från franska Bourgogne. Nu är det dags igen. Är du redo? Jag vet inte hur de lyckats med det, men ..

Läs mer
Klassikern som vi druckit – i 61 år

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att ..

Läs mer
Kocken & vinet: En utmaning från Morgon

Kocken & vinet: En utmaning från Morgon

För många är ett vin från Beaujolais synonymt med ett ungt, friskt och bärigt vin i “noveaustil” som släpps den tredje torsdagen i november varje år. Det vill vi förstås ändra på eftersom det produc..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer