HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Premiär: Nu kommer Beaujolais Nouveau 2021

Dags för en av årets största happenings inom vinvärlden! Beaujolais Nouveau 2021 infaller den 18 november med stor fest. I år släpps fyra nya sorter av årets vin på Systembolaget.

Tredje torsdagen i november släpps alltid årets Beaujolais Nouveau. En härlig tradition att vårda, eller kommersiellt jippo? Meningarna går isär, men i Frankrike är traditionen enormt stor och hela landet festar på Beaujolais Nouveau. På en enda dag säljs viner för 250 miljoner kronor. Tredje torsdagen i november är en av få dagar på året då du ser berusade fransmän i större skaror på trottoarerna. Även i Sverige firas släppet av Beaujolais Nouveau på många restauranger med speciella menyer.

Beaujolais är ett vindistrikt i södra delen Bourgogne nordväst om Lyon, som har fått ge sitt namn till det lätta och fruktiga röda vinet. Nouveau är det franska ordet för ”nytt”.

Druvsorten för Beaujolais är alltid Gamay. Efter skörd läggs de hela druvorna för jäsning i ståltank och genomgår så kallad kolsyrejäsning, maceration carbonique. Denna typ av jäsning ger ett saftigt och smakrikt vin med mjuka tanniner. När jäsningen är klar stabiliseras vinet varpå det tappas direkt på butelj. Det unga vinet har mörk blålila färg, doften är ungdomligt fruktig med inslag av hallon, blåbär, örter och skumbanan vilka går igen även i den unga, bäriga smaken.

För den som vill fira på hemmaplan och förgylla en alldeles vanlig torsdag släpper Systembolaget inte mindre än fyra olika sorters Beaujolais Nouveau. Avnjuts med fördel till franska charkuterier, ostar och smårätter med kyckling och lax, gåslever och kanske sniglar. Till dessert rekommenderar vi en crème brûlée.

Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur – Bojo Time

Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur – Bojo Time 2021

Bärig, något parfymerad smak med inslag av blåbär, körsbär, viol, hallon och färska örter.
Art.nr: 92625 - Pris: 89 kr

Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature

Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2021

Bärig, ungdomlig doft med inslag av hallon, färska örter, blåbär, viol och röda vinbär.
Art.nr: 94255 - Pris: 129 kr

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2021

Bärig, ungdomlig smak med inslag av blåbär, skogshallon, färska örter, viol, jordgubbar och körsbär.
Art.nr: 95057 - Pris: 149 kr


Du kanske även vill läsa dessa