HEM

Aktuellt

Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Åbro kallades för Ey´Bro av världsartisten Eminem. Nu gör det svenska bryggeriet slag i saken och släpper en ny öl med namnet Ey´Bro.
– Det är väldigt många som förknippar oss med videon där Eminem visar upp Åbro-ölen, det är en rolig historia som många gillar att berätta, säger Amelie Dunge, marknadschef på Åbro.

Många svenska ölfantaster minns säkert klippet på Youtube för tolv år sedan. Den amerikanske rapparen Eminem var på sverigebesök. I en krog upptäckte han och hans vänner att Åbros öl ju hette ”Ey´Bro”. Eminem syns förtjust förklara att det nu var hans nya favorit och trots att det gått så lång tid delas klippet fortfarande. Faktum är att klippet visats drygt en miljon gånger. Bättre gratisreklam kunde det knappast bli för Åbro.

Men nu kommer nästa roliga steg i Eminems tolkning av det svenska ölnamnet: Åbro släpper nämligen en öl med namnet Ey’Bro.
– Ey’Bro är en lättdrucken ljus lager med mild beska som passar bäst i sällskap med vänner, förklarar Åbros marknadschef Amelie Dunge. Vi ville skapa en öl där vi hyllar vänskap och alla fina stunder man haft och kommer ha med sina allra bästa polare. Med en lekfull design som blandar hårt och mjukt och riktar sig till bros av alla dess slag och kön.

Varför kom ölen just i år?
– Vi fick en möjlighet att ta fram en ny öl och när vi bestämde oss tidigt för att vi ville att det skulle vara en hyllning till vänskap. Vi hade tidigt en tydligt vision om hur vi ville att det skulle förmedlas och tillsammans med vår fantastiska varumärkes och designbyrå Identity Works har vi tagit fram en design som speglar detta på bästa sätt, säger Amelie Dunge.

– Ey’Bro är en kontrast mellan en tuffare och lekfullare design och ett kärleksfullt innehåll. Även att det är några år sedan youtube-klippet släpptes är det fortfarande många som pratar om det och konceptet är en liten lekfull blinkning till de som har sett det från vår sida.

Är Youtube-klippet 2008 den bästa gratisreklam som Åbro någonsin fått?
– Ha ha…jo det skulle jag nog ändå våga mig på att påstå. Det är väldigt många som förknippar oss med den videon och den delas fortfarande frekvent och det är många som taggar oss trots att den har några år på nacken. Det är en rolig historia som många gillar att berätta, kontrasten i att Sveriges äldsta familjeägda bryggeri blir viralt genom Eminem utan någon som helst påverkan av oss, avslutar Amelie Dunge.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

När man nämner stout går tankarna till ett sött, mörkt öl som ger en fyllig mättnadskänsla. Den här ölsorten dök upp redan på 1700-talet och blev snabbt populär bland öldrickare för sin smak och sta..

Läs mer
3 goda tips på ljus sommar-öl

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl. Lager är världens över..

Läs mer
Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget? Ölets Dag blev en succé red..

Läs mer
Fira mörka ölen på stoutdagen

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout! Nu firas det inte stoutdagen..

Läs mer
Rosa hallonöl lagom till sommaren

Rosa hallonöl lagom till sommaren

Nu kommer den knallrosa hallonölen Halo från Nya Carnegiebryggeriet. – Det är helt otroliga mängder hallon i ölet, säger Lise Ljungman, provningsansvarig på bryggeriet. I går släpptes surölen Halo m..

Läs mer
Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påsköl är en ung men kär tradition som många tagit till sina hjärtan.I år firar påskölen 30 år i Sverige. Du välja bland hela 75 olika sorter – 15 nationella och 60 lokala. Ägg, lax, sill, köttbull..

Läs mer