HEM

Aktuellt

Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Åbro kallades för Ey´Bro av världsartisten Eminem. Nu gör det svenska bryggeriet slag i saken och släpper en ny öl med namnet Ey´Bro.
– Det är väldigt många som förknippar oss med videon där Eminem visar upp Åbro-ölen, det är en rolig historia som många gillar att berätta, säger Amelie Dunge, marknadschef på Åbro.

Många svenska ölfantaster minns säkert klippet på Youtube för tolv år sedan. Den amerikanske rapparen Eminem var på sverigebesök. I en krog upptäckte han och hans vänner att Åbros öl ju hette ”Ey´Bro”. Eminem syns förtjust förklara att det nu var hans nya favorit och trots att det gått så lång tid delas klippet fortfarande. Faktum är att klippet visats drygt en miljon gånger. Bättre gratisreklam kunde det knappast bli för Åbro.

Men nu kommer nästa roliga steg i Eminems tolkning av det svenska ölnamnet: Åbro släpper nämligen en öl med namnet Ey’Bro.
– Ey’Bro är en lättdrucken ljus lager med mild beska som passar bäst i sällskap med vänner, förklarar Åbros marknadschef Amelie Dunge. Vi ville skapa en öl där vi hyllar vänskap och alla fina stunder man haft och kommer ha med sina allra bästa polare. Med en lekfull design som blandar hårt och mjukt och riktar sig till bros av alla dess slag och kön.

Varför kom ölen just i år?
– Vi fick en möjlighet att ta fram en ny öl och när vi bestämde oss tidigt för att vi ville att det skulle vara en hyllning till vänskap. Vi hade tidigt en tydligt vision om hur vi ville att det skulle förmedlas och tillsammans med vår fantastiska varumärkes och designbyrå Identity Works har vi tagit fram en design som speglar detta på bästa sätt, säger Amelie Dunge.

– Ey’Bro är en kontrast mellan en tuffare och lekfullare design och ett kärleksfullt innehåll. Även att det är några år sedan youtube-klippet släpptes är det fortfarande många som pratar om det och konceptet är en liten lekfull blinkning till de som har sett det från vår sida.

Är Youtube-klippet 2008 den bästa gratisreklam som Åbro någonsin fått?
– Ha ha…jo det skulle jag nog ändå våga mig på att påstå. Det är väldigt många som förknippar oss med den videon och den delas fortfarande frekvent och det är många som taggar oss trots att den har några år på nacken. Det är en rolig historia som många gillar att berätta, kontrasten i att Sveriges äldsta familjeägda bryggeri blir viralt genom Eminem utan någon som helst påverkan av oss, avslutar Amelie Dunge.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Prova en ny öl på Internationella öldagen

Prova en ny öl på Internationella öldagen

För femton år sedan bestämde sig ölälskaren Jesse Avshalomov att det var dags. Tillsammans med några vänner fick han den lokala puben i Santa Cruz att tillägna en dag om året för att hylla ölen. Nam..

Läs mer
Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Fyra män gick uppför Storbritanniens högsta berg och bryggde öl. Nu säljer de 33 cl-flaskorna för 12 000 kronor – styck! Ett mikrobryggeri i Leeds vid namn Northern Monk har skapat rubriker över vär..

Läs mer
Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Forskarnas dykningar i vraket Gribshunden utanför Ronneby har gett spännande fynd. Mest spektakulärt: 524 år gamla öltunnor. Här kan man snacka om gammeldansk Efter två av totalt tre veckors grävnin..

Läs mer
Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget? Ölets Dag blev en succé red..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer
3 spännande öl på tillfälligt besök

3 spännande öl på tillfälligt besök

Svenska bryggerier visar sin skicklighet med ny spännande öl. Just nu har du chansen att prova några stouts och ale på Systembolagets tillfälliga sortiment. Och om du gillar kaffe, kakao, lönnsirap,..

Läs mer