HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Jorden runt på 8 viner

Många längtar efter att komma ut i världen och resa. Men covid-19-viruset reser hinder. Vilken tur då att du kan åka världen runt med hjälp av spännande viner. Häng med på en jorden runt-resa via 8 nya spännande viner.

Nyheterna duggar tätt just nu från Systembolaget. De har valt att sprida ut sina nya lanseringar och släpper nyheter varje vecka. Det kan vara en utmaning att hänga med bland alla nya viner för den vinintresserade. Men eftersom resorna och restaurangbesöken till stor del lyser med sin frånvaro i rådande tider finns det gott om tid att botanisera bland alla nya spännande viner. Varför inte lägga upp en jorden-runt-resa med hjälp av vin? Här är 8 nyheter som tar dig runt i världen.

Första utposten är förstås Sverige. Den allra senaste trenden är att viner blir lika lokala som öl. Allt fler småskaliga vinerier i Sverige släpper egna viner. Oftast är de gjorda på druvor odlade nere på kontinenten men jästa, fatlagrade och buteljerade hemma i Sverige. Från Högberga vinfabrik på Lidingö hittar via det kryddiga rödvinet Mersan som är gjort på Merlot och Sangiovese och kickar i gång smakresan med mörka körsbär, choklad, ceder, mogna jordgubbar, kanel och vanilj. 139 kr kostar biljetten.

Högberga Mersan
2017
Högberga Mersan
Kryddig, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, ceder, mogna jordgubbar, kanel och vanilj.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Nästa anhalt på vår vinresa blir Tyskland och Moseldalen, där vi kan förnimma de första tecknen av en annalkande vår. Sparrisen har börjat spira inför vårens primörfester och då passar det bra med en ny spännande riesling. Mehringer Alte Reben passar perfekt till vårens första sparris med en nyanserad fruktig smak med inslag av persika, ananas, mandarin, gula krusbär, vita blommor och mineral.

Mehringer Alte Reben Riesling
2021
Mehringer Alte Reben Riesling
Nyanserad, fruktig smak med inslag av persika, ananas, mandarin, gula krusbär, vita blommor och mineral.
750 ml - 12% -
198 kr

Från Moseldalen styr vi korkskruven vidare i Europa mot Italien. Valtellina ligger nära Comosjön i norra Lombardiet. På höjder upp mot 500 meter över havet odlar familjen Prevostini nebbiolodruvor till vinet Valtellina Superiore Grumello Garof, 2017. Vinet bjuder på en sällsam smakresa med inslag av fat, skogshallon, jordgubbar, svart te, anisfrön, rosor och nougat.

Valtellina Superiore Grumello Garof
2017
Valtellina Superiore Grumello Garof
Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, jordgubbar, svart te, anisfrön, rosor och nougat.
750 ml - 14% -
199 kr

Mallorca är en anhalt vi bara kan drömma om just nu, men att njuta av mallorkinska viner går utmärkt. Can Xanet ligger naturskönt mellan städerna Pollensa och Alcúdia i de norra delarna av Mallorca. Det röda vinet Vell Mari passar perfekt till en tallrik med tapas. Smaken har inslag av inslag av fat, körsbär, jordgubbar, viol, choklad, anis, hallon och mineral.

Vell Mari Can Xanet
2018
Vell Mari Can Xanet
Nyanserad smak med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, viol, choklad, anis, hallon och mineral.
750 ml - 13.5% -
159 kr

Hög tid att lämna Europa, men vi håller oss kvar i den spansktalande delen av världen. I västra Argentina ligger Mendoza ligger. I höjd med Chiles huvudstad Santiago skördas Malbec-druvor till det unga vinet Santa Julia El Burro Malbec Natural. Vinet är både ekologiskt och rättvisemärkt. Passar allra bäst till vegetariska rätter, dessutom är vinet veganvänligt och framställt med naturlig jäst och beskrivs som naturvin.

Santa Julia El Burro Malbec Natural
2020
Santa Julia El Burro Malbec Natural
Mycket fruktig smak med inslag av mörka körsbär, viol, blåbär, färska örter, mineral och skogshallon.
750 ml - 13.5% -
129 kr

Längre norrut på den amerikanska kontinenten hittar vi den exklusiva nyheten Alberigi Russian River Valley Pinot Noir, 2016. Det röda vinet är framställt i Kalifornien av Radio-Coteau som etablerades av vinodlaren och ägaren Eric Sussman år 2002. Vineriet är beläget i Sebastopol och vingårdarna på kullarna ovanför Occidental, Kalifornien. Radio Coteau sköts efter biodynamiska principer, Demeter-certifiering och ekologisk vinodling och vildjäsning.

Alberigi Russian River Valley Pinot Noir
2016
Alberigi Russian River Valley Pinot Noir

750 ml - 13.5% -
599 kr

Från Kalifornien lyfter vi mot Sydafrika där nyheten The Grapesmith Mediterraneo 2017 hämtas. Trots namnet har den inte mycket med medelhavet att göra. Vinet produceras i Stellenbosch som ligger cirka fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Det vita vinet smakar friskt med inslag av fat, gula äpplen, honung, mimosablommor, bivax, citronskal, nötter och mineral. Passar perfekt som sällskapsdryck.

The Grapesmith Mediterraneo Simonsig
2018
The Grapesmith Mediterraneo Simonsig
Nyanserad smak med inslag av fat, gula äpplen, honung, mimosablommor, bivax, citronskal, nötter och mineral.
750 ml - 13% -
198 kr

Australien har gått kräftgång på den svenska vinmarknaden, men du missar mycket om du väljer bort vinerna down-under. Från Barossa Valley som ligger fem mil nordost om Adelaide i delstaten South Australia hämtar vi vinet med det smått provokativa namnet Mother’s Milk Shiraz. Det fruktiga vinet passar fint till kötträtter av lamm och nöt. Efter de här åtta smaksensationerna från hela världen är det hög tid att landa.

Mother's Milk Shiraz First Drop Wines
2020
Mother's Milk Shiraz First Drop Wines
Fruktig, något kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, vanilj, jordgubbar, choklad, vitpeppar, lagerblad och kaffe.
750 ml - 14.5% -
169 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Maskrosvinet gör comeback

Maskrosvinet gör comeback

Under många år var maskrosvinet förbjudet, men sedan 1994 är det återigen lagligt att göra maskrosvin. Nu när våren gör sitt intåg kommer snart dessa gula blommor att börja spira på ängar och i träd..

Läs mer
Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer