HEM

Aktuellt

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid är en hit. Både för att visa uppskattning och för att skapa god feststämning. Här kommer våra rekommendationer.

Ge bort bubbel 

Bubblor passar alltid till fest – både att dricka som det är eller att blanda till goda drinkar.

Casteloro Prosecco Organic Extra Dry
Casteloro Prosecco Organic Extra Dry
En fruktig ekologisk Prosecco som gör sig bra till lättare rätter eller fisk- och skaldjur. Med smak av mogna päron, äpple och citrus.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
97 kr

Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Fruktig och söt – en halvtorr cava med mycket smak. Inslag av päron, äpple, persika, honung och tydlig citrus. Julià & Navinès Cava är dessutom ekologisk.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 3.6 g per 100 ml
105 kr

Dessertvin till fikaentusiasten

Till den som älskar sötsaker kan dessertvin passa alldeles utmärkt som gå-bort-vin.

Château Grillon
2015
Château Grillon
En flaska Château Grillon smakar riktigt gott till fruktiga efterrätter eller lagrad ost. Vinet bjuder på en frisk smak med inslag av bland annat fat, aprikosmarmelad, honung, marsipan och saffran.
375 ml - 13.5% - Sockerhalt 11.0 g per 100 ml
129 kr

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico
2020
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico
Detta vin är en fullträff för chokladälskaren. Domìni Veneti är ett sött och fruktigt rött vin med smak av chokladpralin, kaffe och nötter. Tydliga inslag av frukt och bär, som körsbär, björnbär och russin.
375 ml - 12.5% - Sockerhalt 11.2 g per 100 ml
179 kr

Vin för den som älskar glamour

Rossetto Appassimento
2021
Rossetto Appassimento
Robust fatkaraktär blandas med smaker av nyrostat kaffe, mörka körsbär, vanilj och choklad. Låt någon du håller kär få möta Rossettos blåröda kulör medan du förbereder hjortsteken. 
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
119 kr

It's a Zin! Zinfandel
2021
It's a Zin! Zinfandel
Ett kryddigt och fruktigt rödvin från Italien med mysig fatkaraktär. Njut av björnbär, kryddnejlika, plommon tillsammans med choklad och vanilj.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
129 kr

Överraska med något nytt

Är du modig nog att köpa ett nylanserat vin kan det, med lite tur, bli en riktig stämningshöjare. Gör det till en upplevelse och smaka av det nya vinet tillsammans. Diskutera vad ni tycker och vilka smaker ni kan hitta. Kanske blir det en fullträff och en ny favorit – vem vet?

Håll utkik på Systembolagets hemsida efter nylanseringar och tillfälliga sortiment.

Ge bort din egen favorit

Kanske känner du inte personen du ska till särskilt bra, eller så är du helt enkelt bara osäker på vilket vin du ska köpa. Håll det så enkelt som möjligt och satsa på ditt eget favoritvin. Skulle det mot förmodan inte gå hem som gåva har du i alla fall visat omtanke – du gav ändå bort en flaska vin som du ser som en vinnare.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster ..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Nu inför vi på Vinguiden ett nytt betygssystem, nämligen ett guldbetyg!  Att ni medlemmar går in och lämnar omdömen och kommentarer på vår sajt tycker vi på Vinguiden är otroligt värdefullt, både fö..

Läs mer
Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer