HEM

Aktuellt

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid är en hit. Både för att visa uppskattning och för att skapa god feststämning. Här kommer våra rekommendationer.

Ge bort bubbel 

Bubblor passar alltid till fest – både att dricka som det är eller att blanda till goda drinkar.

Casteloro Prosecco Organic Extra Dry
Casteloro Prosecco Organic Extra Dry
En fruktig ekologisk Prosecco som gör sig bra till lättare rätter eller fisk- och skaldjur. Med smak av mogna päron, äpple och citrus.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
99 kr

Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Fruktig och söt – en halvtorr cava med mycket smak. Inslag av päron, äpple, persika, honung och tydlig citrus. Julià & Navinès Cava är dessutom ekologisk.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 3.6 g per 100 ml
97 kr

Dessertvin till fikaentusiasten

Till den som älskar sötsaker kan dessertvin passa alldeles utmärkt som gå-bort-vin.

Château Grillon
2015
Château Grillon
En flaska Château Grillon smakar riktigt gott till fruktiga efterrätter eller lagrad ost. Vinet bjuder på en frisk smak med inslag av bland annat fat, aprikosmarmelad, honung, marsipan och saffran.
375 ml - 13.5% - Sockerhalt 11.0 g per 100 ml
129 kr

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico
2020
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico
Detta vin är en fullträff för chokladälskaren. Domìni Veneti är ett sött och fruktigt rött vin med smak av chokladpralin, kaffe och nötter. Tydliga inslag av frukt och bär, som körsbär, björnbär och russin.
375 ml - 12.5% - Sockerhalt 11.2 g per 100 ml
179 kr

Vin för den som älskar glamour

Rossetto Appassimento
2021
Rossetto Appassimento
Robust fatkaraktär blandas med smaker av nyrostat kaffe, mörka körsbär, vanilj och choklad. Låt någon du håller kär få möta Rossettos blåröda kulör medan du förbereder hjortsteken. 
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
119 kr

It's a Zin! Zinfandel
2021
It's a Zin! Zinfandel
Ett kryddigt och fruktigt rödvin från Italien med mysig fatkaraktär. Njut av björnbär, kryddnejlika, plommon tillsammans med choklad och vanilj.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
129 kr

Överraska med något nytt

Är du modig nog att köpa ett nylanserat vin kan det, med lite tur, bli en riktig stämningshöjare. Gör det till en upplevelse och smaka av det nya vinet tillsammans. Diskutera vad ni tycker och vilka smaker ni kan hitta. Kanske blir det en fullträff och en ny favorit – vem vet?

Håll utkik på Systembolagets hemsida efter nylanseringar och tillfälliga sortiment.

Ge bort din egen favorit

Kanske känner du inte personen du ska till särskilt bra, eller så är du helt enkelt bara osäker på vilket vin du ska köpa. Håll det så enkelt som möjligt och satsa på ditt eget favoritvin. Skulle det mot förmodan inte gå hem som gåva har du i alla fall visat omtanke – du gav ändå bort en flaska vin som du ser som en vinnare.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Allt du behöver veta om dessertvin

Allt du behöver veta om dessertvin

I Sverige dricker vi kanske mest kaffe eller te till våra desserter, samtidigt som man i övriga Europa hellre väljer ett dessertvin. Men vilka sådana viner finns det då? Och hur kombinerar man dem m..

Läs mer
Bubblet som säljer mest

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mo..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster ..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer