HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Artisten Petters hyllade vita vin är tillbaka

Artisten Petters vinvarumärke P.LEX breddar sin kollektion med viner från Piemonte. P.Lex Langhe Bianco lanserades i höstas och sålde slut på några veckor. Årgång 2019 hyllades både av Petters fans och av journalisterna – Nu finns de sista flaskorna av årgången att beställa
– Det känns grymt kul att kunna ta fram P.LEX Langhe Bianco från fantastiska Piemonte, säger han.

Artisten Petter (artistnamnet för Petter Alexis Askergren) säljer sina viner under varumärket P.LEX, en förkortning av hans båda förnamn Petter och Alexis. Hans viner ska kunna stå för sig själva, och alltså inte vara häftiga bara för att han ligger bakom dem. Han gillar nämligen inte ”kändisvin” utan vill att folk ska uppskatta kvalitén. Det var därför han utbildade sig till sommelier:

– Jag gick in för det stenhårt, gick ut som kurstvåa och fick ett stipendium, något jag är väldigt stolt över, har han berättat. Och vin är min stora passion efter musik. Det har ju till och med blivit ett yrke nu, jag jobbar med det många timmar varje vecka.

I höstas tog Petter fram ett italienskt vitt vin – P.LEX Langhe Bianco – i samarbete med den lokala producenten Vignaioli Piemontesi. Chardonnay-druvor som rundats av med den lokala druvsorten Arneis och delar av vinet har fått jäsa och lagras på franska ekfat i två månader enligt den s k Sur Lie-metoden. Vinet sålde slut på bara några veckor.

– Det har gett ett friskt, krispigt vin med toner av citrus, päron, vita blommor och stenfrukt och som passar väldigt bra till fisk och skaldjur, säger Petter. Under de senaste åren har jag tillbringat allt mer tid på Koster där jag både har målat, fiskat och lärt mig massor av nya recept på de lokala råvarorna. Det har gjort att jag fått upp ögonen för Piemontes vita viner.

Piemonte är kanske mest känt för sina hasselnötter, vackra landskap och smakrika röda viner men faktum är att hela 35 procent av de druvor som odlas i regionen är gröna druvor.

– Det är ingen nyhet att jag älskar Piemonte och dess viner. Även om jag kan en del så upptäcker jag nya druvor och stilar hela tiden, säger Petter.

P.Lex Langhe Bianco
2019
P.Lex Langhe Bianco
Ett friskt och krispigt vin med en generös smak med inslag av stenfrukt, med hög syra och en lätt mineralitet.

Servera till fisk, skaldjur och asiatiska rätter.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0,2 g/100ml
115 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Webb-TV: Barolo i modern tappning

Webb-TV: Barolo i modern tappning

Klassiskt eller modernt, vad skiljer egentligen? Barolo presenterar två olika skolor.

Läs mer
Leif GW:s jättesuccé: sålde 600.000 liter vin

Leif GW:s jättesuccé: sålde 600.000 liter vin

Svenskarna vill inte bara läsa hans böcker och höra hans åsikter i tv. Vi vill dricka hans viner också. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson gör succé på Systembolaget. I fjol såldes inte mindre än..

Läs mer
Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Jodå, kändisviner kan faktiskt få recensenter att jubla. Leif Mannerströms nya Côtes-du-Rhône har fått toppbetyg de senaste veckorna. ”Man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som int..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer
Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Ett coolt vin från Australien och en av världens mest kända artister. Det är samarbetet som nu ska få fler att vilja dricka rödvin. – Jag är ett stort fan av 19 Crimes och väldigt exalterad över att..

Läs mer