HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Artisten Petters hyllade vita vin är tillbaka

Artisten Petters vinvarumärke P.LEX breddar sin kollektion med viner från Piemonte. P.Lex Langhe Bianco lanserades i höstas och sålde slut på några veckor. Årgång 2019 hyllades både av Petters fans och av journalisterna – Nu finns de sista flaskorna av årgången att beställa
– Det känns grymt kul att kunna ta fram P.LEX Langhe Bianco från fantastiska Piemonte, säger han.

Artisten Petter (artistnamnet för Petter Alexis Askergren) säljer sina viner under varumärket P.LEX, en förkortning av hans båda förnamn Petter och Alexis. Hans viner ska kunna stå för sig själva, och alltså inte vara häftiga bara för att han ligger bakom dem. Han gillar nämligen inte ”kändisvin” utan vill att folk ska uppskatta kvalitén. Det var därför han utbildade sig till sommelier:

– Jag gick in för det stenhårt, gick ut som kurstvåa och fick ett stipendium, något jag är väldigt stolt över, har han berättat. Och vin är min stora passion efter musik. Det har ju till och med blivit ett yrke nu, jag jobbar med det många timmar varje vecka.

I höstas tog Petter fram ett italienskt vitt vin – P.LEX Langhe Bianco – i samarbete med den lokala producenten Vignaioli Piemontesi. Chardonnay-druvor som rundats av med den lokala druvsorten Arneis och delar av vinet har fått jäsa och lagras på franska ekfat i två månader enligt den s k Sur Lie-metoden. Vinet sålde slut på bara några veckor.

– Det har gett ett friskt, krispigt vin med toner av citrus, päron, vita blommor och stenfrukt och som passar väldigt bra till fisk och skaldjur, säger Petter. Under de senaste åren har jag tillbringat allt mer tid på Koster där jag både har målat, fiskat och lärt mig massor av nya recept på de lokala råvarorna. Det har gjort att jag fått upp ögonen för Piemontes vita viner.

Piemonte är kanske mest känt för sina hasselnötter, vackra landskap och smakrika röda viner men faktum är att hela 35 procent av de druvor som odlas i regionen är gröna druvor.

– Det är ingen nyhet att jag älskar Piemonte och dess viner. Även om jag kan en del så upptäcker jag nya druvor och stilar hela tiden, säger Petter.

Ett friskt och krispigt vin med en generös smak med inslag av stenfrukt, med hög syra och en lätt mineralitet.

Servera till fisk, skaldjur och asiatiska rätter.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0,2 g/100ml
115 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa