HEM

Aktuellt

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av världens bästa”

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök.
– Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dessutom priser.

Kärt barn har många namn och när det gäller veteöl så stämmer det verkligen. De främsta tillverkarna har historiskt sett varit Tyskland och Belgien och beroende på hur mycket vete som blandas i och var i länderna ölet produceras så används olika namn. Veteöl från norra Tyskland går under benämningen weizen (vete) och i södra delarna (Bayern) kallas det för weissen (vit). Och i Belgien kallas de biere blanche (franska) eller witbier (flamländska). Oftast innehåller dessa öl en del omältat vete, vilket gör att de ibland kan upplevas som lite fylligare och syrligare än sina tyska kusiner.

Men nu har ett isländskt bryggeri gett sig in i leken – och dessutom med ett veteöl som vunnit både respekt och priser. Förebilden är den belgiska veteölen, men med en isländsk personlig touch.

– Det tar oss nio till tolv månader att skapa en ny öl. Vi tar oss tid att brygga olika versioner och sen besluta oss för vilken som är bäst, förklarar islänningarna på sin hemsida.

Det tålamodet har gett ett hyllat resultat: Einstök White Ale.

Det är normalt sett kombinationen av vetemalt ihop med den speciella jästen som ger veteöl dess karaktär. Men islänningarna menar att vattnet har stor betydelse för kvaliteten. Och här kan ingen mäta sig med Einstök. Vattenkällan är nämligen hämtad från en glaciär, en bit från den lilla hamnorten Akureyri som ligger endast 10 mil söder om polcirkeln.

– Glaciären har världens renaste vatten och förutom det har vi varit noggranna med andra ingredienser både från Island och andra delar av världen.

Den 17 juni är Islands nationaldag. Då kan du höja ett glas med veteöl och skåla för landet.

Einstök Icelandic White Ale
Einstök Icelandic White Ale
Ölen har lätt kryddig doft och maltig, kryddig smak. Apelsinskal och koriander har blandats i och ger en extra karaktär.
330 ml - 5.2% -
37.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Ölmärket Corona har tappat försäljning under viruskrisen – och fått kritik för sin reklamkampanj. Men det finns även en vinsort som har råkat ut för namnkrock med den grasserande pandemin. Torres Co..

Läs mer
Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

När man nämner stout går tankarna till ett sött, mörkt öl som ger en fyllig mättnadskänsla. Den här ölsorten dök upp redan på 1700-talet och blev snabbt populär bland öldrickare för sin smak och sta..

Läs mer
Fira Ölets dag med Vinguiden

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige. Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 ..

Läs mer
Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Hur många brittiska drycker har du på din topplista? Om antalet är lågt är det ett nöje för oss att hjälpa dig utöka listan. Kanske blir världens favorit även din favorit? Vi har listat viner, öl oc..

Läs mer
Prova en ny öl på Internationella öldagen

Prova en ny öl på Internationella öldagen

För femton år sedan bestämde sig ölälskaren Jesse Avshalomov att det var dags. Tillsammans med några vänner fick han den lokala puben i Santa Cruz att tillägna en dag om året för att hylla ölen. Nam..

Läs mer