HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av världens bästa”

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök.
– Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dessutom priser.

Kärt barn har många namn och när det gäller veteöl så stämmer det verkligen. De främsta tillverkarna har historiskt sett varit Tyskland och Belgien och beroende på hur mycket vete som blandas i och var i länderna ölet produceras så används olika namn. Veteöl från norra Tyskland går under benämningen weizen (vete) och i södra delarna (Bayern) kallas det för weissen (vit). Och i Belgien kallas de biere blanche (franska) eller witbier (flamländska). Oftast innehåller dessa öl en del omältat vete, vilket gör att de ibland kan upplevas som lite fylligare och syrligare än sina tyska kusiner.

Men nu har ett isländskt bryggeri gett sig in i leken – och dessutom med ett veteöl som vunnit både respekt och priser. Förebilden är den belgiska veteölen, men med en isländsk personlig touch.

– Det tar oss nio till tolv månader att skapa en ny öl. Vi tar oss tid att brygga olika versioner och sen besluta oss för vilken som är bäst, förklarar islänningarna på sin hemsida.

Det tålamodet har gett ett hyllat resultat: Einstök White Ale.

Det är normalt sett kombinationen av vetemalt ihop med den speciella jästen som ger veteöl dess karaktär. Men islänningarna menar att vattnet har stor betydelse för kvaliteten. Och här kan ingen mäta sig med Einstök. Vattenkällan är nämligen hämtad från en glaciär, en bit från den lilla hamnorten Akureyri som ligger endast 10 mil söder om polcirkeln.

– Glaciären har världens renaste vatten och förutom det har vi varit noggranna med andra ingredienser både från Island och andra delar av världen.

Den 17 juni är Islands nationaldag. Då kan du höja ett glas med veteöl och skåla för landet.

Einstök Icelandic White Ale
Einstök Icelandic White Ale
Ölen har lätt kryddig doft och maltig, kryddig smak. Apelsinskal och koriander har blandats i och ger en extra karaktär.
330 ml - 5.2% -
27.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

Intresset har exploderat och öl är populärare än någonsin. Öl kan också ta dina drinkar till en ny nivå. Här är sex härligt fräscha öldrinkar du borde testa. Öltrenden tar aldrig slut — den har slag..

Läs mer
Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Det är inte bara chokladägg och kycklingar som hör påsken till. I Sverige har även påsköl fått en stor plats på marknaden. Nedan har vi listat fem spännande påsköl, som alla finns i Systembolagets s..

Läs mer
Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Den 30 juni är det dags för Pilsnerkorvens dag. Dagen instiftades av Bullen som tillverkat korven sedan 1953. Datumet valdes då det var den kände skådespelaren och kocken Erik ”Bullen” Berglunds föd..

Läs mer
Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Hurra, i dag är det kanelbullens dag! Nu har du chansen att dricka Sveriges starkaste kanelbulle: Ölet Swedish Fika Cinnamon Bun har inte mindre än 12 procents alkoholhalt och smakar kanelbulle. Ka..

Läs mer
”Livet är för kort för tråkig öl!”

”Livet är för kort för tråkig öl!”

Kees Bubberman är holländaren som gått från hembryggare till världssuccé. Allt började med ett skämt tillsammans med en vän. Nu släpper han fyra nya spännande ölsorter i Sverige. – Livet är för kort..

Läs mer
Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Vi svenskar bryr oss om våra stammiskrogar. Det visade kampanjen ”Stammisglaset” där en miljon kronor samlades in till totalt 816 restauranger i hela Sverige. – ”Stammisglaset̶..

Läs mer