HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av världens bästa”

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök.
– Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dessutom priser.

Kärt barn har många namn och när det gäller veteöl så stämmer det verkligen. De främsta tillverkarna har historiskt sett varit Tyskland och Belgien och beroende på hur mycket vete som blandas i och var i länderna ölet produceras så används olika namn. Veteöl från norra Tyskland går under benämningen weizen (vete) och i södra delarna (Bayern) kallas det för weissen (vit). Och i Belgien kallas de biere blanche (franska) eller witbier (flamländska). Oftast innehåller dessa öl en del omältat vete, vilket gör att de ibland kan upplevas som lite fylligare och syrligare än sina tyska kusiner.

Men nu har ett isländskt bryggeri gett sig in i leken – och dessutom med ett veteöl som vunnit både respekt och priser. Förebilden är den belgiska veteölen, men med en isländsk personlig touch.

– Det tar oss nio till tolv månader att skapa en ny öl. Vi tar oss tid att brygga olika versioner och sen besluta oss för vilken som är bäst, förklarar islänningarna på sin hemsida.

Det tålamodet har gett ett hyllat resultat: Einstök White Ale.

Det är normalt sett kombinationen av vetemalt ihop med den speciella jästen som ger veteöl dess karaktär. Men islänningarna menar att vattnet har stor betydelse för kvaliteten. Och här kan ingen mäta sig med Einstök. Vattenkällan är nämligen hämtad från en glaciär, en bit från den lilla hamnorten Akureyri som ligger endast 10 mil söder om polcirkeln.

– Glaciären har världens renaste vatten och förutom det har vi varit noggranna med andra ingredienser både från Island och andra delar av världen.

Den 17 juni är Islands nationaldag. Då kan du höja ett glas med veteöl och skåla för landet.

Ölen har lätt kryddig doft och maltig, kryddig smak. Apelsinskal och koriander har blandats i och ger en extra karaktär.
330 ml - 5.2% -
27.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa