HEM

Aktuellt

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods. Det åtråvärda flaskan pryds av en unik fredsetikett.

Château Mouton Rothschild är ett av världens främsta viner, och om det rör sig om en flaska som producerades under fredsåret 1945 handlar det om ett odödligt och ikoniskt vin. Nu säljs en flaska med den unika fredsetiketten på Systembolagets dryckesauktion. Flaskan är härligt patinerad och ska ha förvarats i perfekt temperatur i en privat källare.

Vinet beskrivs som en riktig 100-poängare av de som smakat, inte bara i kraft av den unika historiken. Château Mouton Rothschild 1945 sägs ha en exotisk, lätt övermogen söt doft av svarta frukter, kaffe, tobak, mocka och asiatiska kryddor. Kraften strömmar ut ur glaset som från en vulkan. Smaken är alltjämt överdådig och rik med krämig frukt och lätt övermogna tanniner. Kanske har fredsåret gett vinet unika krafter och evig ungdom?

Årgång 1945 var speciell och omisskännlig, inte bara med anledning av den hett efterlängtade freden. Sommaren var varm och torr och det blev en tidig skörd. Druvorna var supermogna och vissa viner fick en alkoholhalt på hela 15 procent.

Som jude hade baron Philippe de Rothschild flytt från Frankrike till Storbritannien efter att ha rymt från fängelset. När kriget var över återvände han för att övervaka skörden på Château Mouton. Trots att han inte hade kunnat förvalta sitt gods på några år blev 1945 en extraordinär årgång. Kanske hade druvstockarna saknat sin herre?

Under kriget hade egendomen konfiskerats av tyskarna, en av tyskarna utsedd weinführer såg till att det producerades vin som till stor del dracks upp av tyska officerare.

Baron Philippe var konstnärligt lagd och 1945 blev första året för de berömda ”konstnärsetiketterna”, en för varje årgång. Etiketten från 1945, designad av Philippe Jullian, bär orden ”Année de la Victoire” i ett stiliserat V.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Bordeaux – Vad är det egentligen?

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens na..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer