HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan trivs bäst i varma klimat och återfinns därför över hela världen. Den är dock lite svår att omvandla till vin. Trots det har den på senare år seglat upp som en utmärkt druva i både blandningar, roséviner och som ensam druva i vinflaskan.

Grenache kännetecknas av två saker: Dels att den är lätt att odla och dels hur lätt den oxiderar. Druvan mognar sent på året och trivs därför bäst i varma klimat där den hinner utvecklas till fullo innan frosten förstör skörden. Vinstocken är dessutom mycket tålig och klarar både torka och angrepp från svampar och ohyra mycket bra. Det har gjort att den är uppskattad världen över och finns i såväl Frankrike, Spanien och Italien, som USA, Sydafrika och Nya Zeeland.

Däremot innehåller druvan mycket socker och få tanniner, vilket gör att den lätt oxiderar i samband med att druvan ska bli till vin. För att lyckas få fram bra viner används både varmpressning under högt tryck och långsam kalljäsning. På så sätt behålls de färger och smakämnen som ändå är kännetecknande för Grenache.

Dussindruva som blivit populär

Under 1900-talet ansågs Grenache vara en dussindruva som enbart lämpade sig till enkla bordsviner eller i blandningar med andra druvor. På senare år har däremot allt fler producenter börjat skapa riktigt bra viner enbart på Grenache. Den höga sockerhalten gör dessutom att den lämpar sig väl i starkviner, då högre sockerhalt ger högre alkoholhalt.

Tack vare att druvan har låga halter av syra och tanniner har många även funnit att den passar utmärkt i roséviner. Välkända roséviner på Grenache kommer idag från både Navarra i Spanien och Provence i Frankrike.

Typiska Grenachesmaker

Liksom många druvor påverkas smaken av var den odlas. Viner med Grenache har dock nästan alltid toner av röda bär såsom jordgubbar eller hallon. Det är även vanligt med toner av björnbär, blåbär, lavendel och lakrits.

För att balansera upp sötman och få fram syrligare toner blandas druvan ofta med andra som Syrah, Carignan, Mourvèdre och Tempranillo. Detta ger välbalanserade viner såsom Côte-du-Rhone, Châteauneuf-du-Pape och ett flertal Riojaviner. Smakerna gör att Grenacheviner passar bra att servera till kötträtter där det gärna finns lite sötma, exempelvis en köttgryta. Om du dricker ett rosévin gjort på Grenache passar det fint till fisk och skaldjur eller vegetariska rätter.

Tre populära viner gjorde på druvan Grenache

Smakrikt, kraftfullt torrt vin med intensivt fruktiga toner. Mörka körsbär, hallon, ceder, tobak och en hint av örter och kryddor. Balanserad matvänlig syra, mjuka tanniner och smakfull integrerad alkohol.
750 ml - 15% -
209 kr

Smakrikt, kraftfullt torrt vin med intensivt fruktiga toner. Mörka körsbär, hallon, ceder, tobak och en hint av örter och kryddor. Balanserad matvänlig syra, mjuka tanniner och smakfull integrerad alkohol.
750 ml - 12.5% -
119 kr

Ett välbalanserat vin med elegant finess. Medelfylligt och smakrikt med viss kryddighet och fatkaraktär. Inslag av mörka bär med toner av hallon och lakrits.
750 ml - 14.5% -
159 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa