HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda druva

Den druva som flest personer hört talas om, även om den kan vara svår att uttala, är utan tvekan Cabernet Sauvignon. Druvan odlas över hela världen och passar dessutom utmärkt att lagra, vilket bidragit till dess världsberömda status som “kungen av druvor”.

Druvan är en av världens tåligaste och klarar både sjukdomar och olika sorters jordmån. Den trivs bäst i värme, vilket gör att den i Frankrike främst odlas i västra Bordeaux där den grusiga jorden håller kvar solvärmen.

I Italien är druvan också vanlig och då odlas den framförallt i soliga Toscana, men även i Venetia samt Friuli-Venezia Giulia. I de två senare utvecklas dock inte samma kraftiga smaker, utan vinerna är oftast lättare.

Utanför Europa är Napa Valley och Sonoma i Kalifornien två av de vanligaste odlingsområdena. Samtidigt odlas druvan flitigt i Australien, Chile, Bulgarien, Rumänien, Moldavien, Argentina och Sydafrika. Utöver att vara världens mest berömda, är det utan tvekan även världens mest spridda druva.

Vad kännetecknar Cabernet Sauvignon?

De flesta kan ganska omedelbart identifiera tonerna av svarta vinbär, vässad blyertspenna, cederträ och gräs som är typiska för Cabernet Sauvignon. Den höga fruktsyran gör dessutom att druvan lämpar sig väl för att lagra. Gärna på ekfat, vilket ger toner av vanilj, kaffe och mörk choklad.

I franska viner blandas gärna Cabernet Sauvignon med andra druvor såsom Merlot, Cabernet Franc och Malbec för att runda av de sträva och syrliga tonerna. När druvan odlas i varmare klimat, såsom Napa Valley i USA, utvecklas inte samma syrahalt och druvan kan ofta själv få fylla flaskan. Däremot är det fortfarande vanligt att blanda Cabernet Sauvignon med exempelvis Syrah för att kombinera strävheten med Syrahdruvans peppriga fruktighet.

Vad betyder Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon är en druva med helt franska anor som spårats till 1700-talets Bordeaux. Namnets tidigaste rötter går dock att spåra till latin. Där betyder cabernet “svart vin” och sauvignon betyder “vild”. Med andra ord ett vilt, svart vin. Druvan uttalas på franskt manér enligt följande [kab-er-nej soh-vin-jån].

Vilka maträtter passar till Cabernet Sauvignon?

De sträva och syrliga tonerna som är typiska för druvan gör att vinet passar bra till stekt eller grillat kött och gärna vilt. Så till sommarens grillfester är det helt rätt att ta fram en flaska Cabernet Sauvignon. I synnerhet om den fått lagras i några år. För det är först då som de komplexa tonerna verkligen kommer till sin rätt.

3 spännande viner på Cabernet Sauvignon, från 3 olika länder:

Robert Hall Paso Robles Cabernet Sauvignon
2019
Robert Hall Paso Robles Cabernet Sauvignon
Smakrikt, nyanserat vin med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, korinter, kaffe, kokos, ceder och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av mörkt kött.
750 ml - 14.5% -
189 kr

Tenuta Belguardo Marchesi Mazzei
2018
Tenuta Belguardo Marchesi Mazzei
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, ceder, plommon, bergamott och örter. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
750 ml - 14% -
299 kr

Château de Camensac
2019
Château de Camensac
Nyanserat, smakrikt vin med tydlig, rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörk choklad, plommon, kaffe, kokos, fransk nougat, ceder och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
750 ml - 13.5% -
299 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Vinrankor har odlats i Europa under tusentals år. Men under 1800-talet var det nära att allt försvann. I takt med att man började skeppa vinstockar över Atlanten, från Amerika till Europa, följde ä..

Läs mer
Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Cabernet Sauvignon och Kalifornien är en närmast optimal kombo, som har satt trenden för hur ett riktigt spännande vin på den forna druvan från Bordeaux ska smaka. Vinguiden gav druvan ytterligare e..

Läs mer
Sauvignon Blanc – den vilda vita

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Näst efter Chardonnay är Sauvignon Blanc sannolikt världens mest berömda gröna druva. Den odlas framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Dess karaktäristiska aromer gör att den lätt känns igen och ..

Läs mer
3 Merlot-viner med olika karaktär

3 Merlot-viner med olika karaktär

Druvan Merlot som är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter odlas på nära hälften av alla vingårdar i regionen Bordeaux. Förutom i Frankrike hittar vi odlingar även i Italien, delar av Östeuropa..

Läs mer