HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden.
– Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Cameron Diaz.

Cameron Diaz är en av Hollywoods högst betalda kvinnliga skådespelare. Hon var den tredje, efter Julia Roberts och Reese Witherspoon, att få 20 miljoner dollar för en film. Vid fyra tillfällen har hon nominerats för en Golden Globe Award, bl a för sin roll i Den där Mary, I huvudet på John Malkovich, Vanilla Sky och Gangs of New York. Men vid sidan av filmerna har hon byggt upp ett intresse för vin – och i synnerhet vin utan tillsatser.

Eftersom Diaz numera är vegan ville hon fylla ett tomrum på marknaden: ett vin som i processen inte varit i kontakt med varken gelatin, husbloss eller ägg. Kort och gott – ett veganskt vin. Nu har Diaz och vännen Katherine Power nått sitt mål. Deras vin heter Avaline och man kan välja på rosé och vitt.

– Jag måste erkänna att jag först inte hade en aning om processen med att skapa vin, säger Cameron Diaz. Vad skulle vi ha för druvor och tillsatser? Vi lärde oss snabbt att vin inte behöver handla om vad man stoppar i flaskan, utan vad man INTE tillför.

Organiskt odlade druvor från Spanien och Frankrike och icke-animaliska produkter har använts för att skapa Avaline. Äggvita, mjölkprotein och isinglass (som kommer från simblåsorna på fiskar) får alltså inte förekomma i ett vegan-vin.

Avaline Rosé och Avaline White säljs till att börja med bara hos utvalda återförsäljare i 43 delstater i USA. Men snart kan alla börja handla flaskorna online. Priset på en flaska är 240 kr.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira 4th of July med amerikanska viner

Fira 4th of July med amerikanska viner

Skål för USA:s självständighet! Den 4 juli firas USA:s nationaldag med dunder och brak. Vinguiden tipsar om några riktigt goda amerikanska viner om du vill vara med och fira på ett hörn. Nu på sönd..

Läs mer
Naturviner – Vad är det egentligen?

Naturviner – Vad är det egentligen?

I nuläget finns det ingen internationell certifiering av vad ett naturvin egentligen är. Kort kan man dock säga att ett naturvin är ett vin som skapats utan allt för mycket inblandning av den mänsk..

Läs mer
Orange vin lika gammalt som vinets historia

Orange vin lika gammalt som vinets historia

Man kan tro att påfundet med orange viner är något alldeles nyskapande. Det är precis tvärtom, nämligen lika gammalt som världens första vita vin. Men varför har det då blivit så populärt? I skenet ..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. V..

Läs mer
Fira 4th of July med smakfulla viner från USA

Fira 4th of July med smakfulla viner från USA

Den 4 juli är en stor dag ”over there”. Det viftas glatt med stjärnbeprydda rödvita flaggor under en himmel som snabbt fylls med glitter, krutrök och glamour. New York vill så klart vara bäst och av..

Läs mer