HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden.
– Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Cameron Diaz.

Cameron Diaz är en av Hollywoods högst betalda kvinnliga skådespelare. Hon var den tredje, efter Julia Roberts och Reese Witherspoon, att få 20 miljoner dollar för en film. Vid fyra tillfällen har hon nominerats för en Golden Globe Award, bl a för sin roll i Den där Mary, I huvudet på John Malkovich, Vanilla Sky och Gangs of New York. Men vid sidan av filmerna har hon byggt upp ett intresse för vin – och i synnerhet vin utan tillsatser.

Eftersom Diaz numera är vegan ville hon fylla ett tomrum på marknaden: ett vin som i processen inte varit i kontakt med varken gelatin, husbloss eller ägg. Kort och gott – ett veganskt vin. Nu har Diaz och vännen Katherine Power nått sitt mål. Deras vin heter Avaline och man kan välja på rosé och vitt.

– Jag måste erkänna att jag först inte hade en aning om processen med att skapa vin, säger Cameron Diaz. Vad skulle vi ha för druvor och tillsatser? Vi lärde oss snabbt att vin inte behöver handla om vad man stoppar i flaskan, utan vad man INTE tillför.

Organiskt odlade druvor från Spanien och Frankrike och icke-animaliska produkter har använts för att skapa Avaline. Äggvita, mjölkprotein och isinglass (som kommer från simblåsorna på fiskar) får alltså inte förekomma i ett vegan-vin.

Avaline Rosé och Avaline White säljs till att börja med bara hos utvalda återförsäljare i 43 delstater i USA. Men snart kan alla börja handla flaskorna online. Priset på en flaska är 240 kr.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa