HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira presidentvalet – med Biden-vin eller Trump-whisky

Nu går USA till val för att utse landets näste president: Donald Trump eller Joe Biden. Om du vill fira näste ledare med ett glas har vi tipsen här: ett kaliforniskt vin för dig som gillar Joe Biden – eller ett glas sydstatswhisky för dig som vill se Trump i ytterligare fyra år i Vita Huset.

De första vallokalerna stänger vid midnatt svensk tid och de flesta tror att det kommer att bli ett väldigt jämnt val. Alla siffrorna pekar på ett jämnt lopp mellan den republikanske presidenten Donald Trump och hans demokratiska utmanare Joe Biden. Över 98 miljoner amerikaner har redan lagt sin röst i presidentvalet – en siffra som motsvarar ungefär 70 procent av det senaste valdeltagandet.

Alla vet att New York och Kalifornien röstar på Biden i natt. Det är lika självklart som att till exempel Oklahoma, Wyoming och Georgia röstar på Trump. Georgia har inte röstat på Demokraterna sedan 1992, och demokratiska presidentkandidater brukar inte ens bry sig om att hålla valmöten här.

Så om du gillar Joe Biden – varför inte fira med något kaliforniskt (och demokratiskt) vin? Eller så kan du stilla nerverna med ett litet glas vin om du planerar att följa valvakan i natt.

Här är några tips:

Ett rödvin med fruktig smak och inslag av björnbär, blåbär, plommon, vanilj, choklad, kaffe och kryddor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
119 kr

Ett rödvin från San Joaquin County i Kalifonien på druvorna Cabernet sauvignon, Petite Sirah och Cabernet Franc – och resultatet sägs vara fantastiskt gott: inslag av svarta vinbär, viol, blåbär, mynta, svartpeppar, kaffe och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Hur ska Donald Trump-anhängare fira om han vinner? Tja, eftersom han har starka sympatier i sydstaterna så varför inte satsa på en Jack Daniels whisky från Tennessee eller en IPA från Florida?

Här är några tips:

I mörkaste Tennessee i Lynchburg County ligger Jack Daniel’s destilleri. Det är ett konservativt område och historisk mark – och här har Trump många sympatisörer.
700 ml - 40% -
329 kr

Eller varför inte en Florida Man Double IPA? Florida är trots allt delstaten som kan avgöra hela presidentvalet, eftersom delstaten i sydost är en s k ”swing state”, där utfallet är väldigt osäkert.
355 ml - 8.5% -
27.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa