HEM

Aktuellt

Fira presidentvalet – med Biden-vin eller Trump-whisky

Nu går USA till val för att utse landets näste president: Donald Trump eller Joe Biden. Om du vill fira näste ledare med ett glas har vi tipsen här: ett kaliforniskt vin för dig som gillar Joe Biden – eller ett glas sydstatswhisky för dig som vill se Trump i ytterligare fyra år i Vita Huset.

De första vallokalerna stänger vid midnatt svensk tid och de flesta tror att det kommer att bli ett väldigt jämnt val. Alla siffrorna pekar på ett jämnt lopp mellan den republikanske presidenten Donald Trump och hans demokratiska utmanare Joe Biden. Över 98 miljoner amerikaner har redan lagt sin röst i presidentvalet – en siffra som motsvarar ungefär 70 procent av det senaste valdeltagandet.

Alla vet att New York och Kalifornien röstar på Biden i natt. Det är lika självklart som att till exempel Oklahoma, Wyoming och Georgia röstar på Trump. Georgia har inte röstat på Demokraterna sedan 1992, och demokratiska presidentkandidater brukar inte ens bry sig om att hålla valmöten här.

Så om du gillar Joe Biden – varför inte fira med något kaliforniskt (och demokratiskt) vin? Eller så kan du stilla nerverna med ett litet glas vin om du planerar att följa valvakan i natt.

Här är några tips:

McManis Petite Sirah
2022
McManis Petite Sirah
Ett rödvin med fruktig smak och inslag av björnbär, blåbär, plommon, vanilj, choklad, kaffe och kryddor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
119 kr

Daytripper Cabernet Sauvignon
2019
Daytripper Cabernet Sauvignon
Ett rödvin från San Joaquin County i Kalifonien på druvorna Cabernet sauvignon, Petite Sirah och Cabernet Franc – och resultatet sägs vara fantastiskt gott: inslag av svarta vinbär, viol, blåbär, mynta, svartpeppar, kaffe och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
71 kr

Hur ska Donald Trump-anhängare fira om han vinner? Tja, eftersom han har starka sympatier i sydstaterna så varför inte satsa på en Jack Daniels whisky från Tennessee eller en IPA från Florida?

Här är några tips:

Jack Daniel's
Jack Daniel's
I mörkaste Tennessee i Lynchburg County ligger Jack Daniel’s destilleri. Det är ett konservativt område och historisk mark – och här har Trump många sympatisörer.
700 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
340 kr

Florida Man Cigar City Brewing
Florida Man Cigar City Brewing
Eller varför inte en Florida Man Double IPA? Florida är trots allt delstaten som kan avgöra hela presidentvalet, eftersom delstaten i sydost är en s k ”swing state”, där utfallet är väldigt osäkert.
355 ml - 8.5% -
27.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Skål och grattis, USA! Imorgon firar amerikanernas nationaldagen, Fourth of July, med fyrverkerier, barbecue och parader. Dagen till ära vill Vinguiden tipsa om några fina amerikanska viner. Imorgon..

Läs mer
Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Tänk att få dricka Prosecco och gosa med hundvalpar samtidigt. Nu kan du beställa 10 hundvalpar och en flaska bubbel på Kimpton Hotel Moncaco i Denver. Kritiker har dock beskyllt hotellet för djurpl..

Läs mer
Svagt rodnande rosa

Svagt rodnande rosa

Svagt rodnade rosa viner från Kalifornien, kan det vara något att ha i vinglaset? Meningarna går möjligen isär, men helt klart är att roséviner från USA går hem. Även i Gamla världen. Rosétrenden hå..

Läs mer
Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden. – Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Camero..

Läs mer
David Beckhams nya passion: rosévin

David Beckhams nya passion: rosévin

Rosétrenden växer sig allt starkare i USA – efter att ha setts som skräpvin. En rad amerikanska vinhus lanserar sina egna roséer. Och fotbollsstjärnan David Beckham har outat sig som älskare ..

Läs mer