HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolaget

Låg halt av socker, kolhydrater och alkohol. Hard Seltzer är drycken som gjort stor succé i USA.
– Men vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter, säger Malena Sigvardsson, produktchef på Galatea. Nu kommer Hard Seltzern ”Truly Wild Berries” till Systembolagets beställningssortiment.

Exakt när drycken Hard Seltzer föddes är aningen oklart. En del säger att den sågs i händerna på några av de trendigaste personerna under 90-talet när den serverades i highball-glas på de mest fashionabla barerna i New York City. Andra säger att Hard Seltzer-trenden uppstod trevande för åtta år sedan.

Fakta är däremot att Hard Seltzer är drycken som ökat mest i USA de senaste två åren – tillväxten är 100 procent per år sedan 2017 – och att det är lite yngre, hälsomedvetna personer som lockats av innehållet. I en regelrätt mixad Hard Seltzer ligger alkoholhalten kring fem procent och mängden socker har reducerats.

– Idén till drycken uppkom ur viljan att leverera en läskande dryck utan onödigt socker, tillsatser och kalorier, säger Malena Sigvardsson, produktchef på Galatea.

Om amerikaner älskar den här drycken bör väl svenskar också göra det? Ja, det menar Galatea som nu introducerar varumärket Truly. Först ut i sortimentet är Hard Seltzern ”Truly Wild Berries”, och med sitt låga socker- och kolhydratinnehåll hoppas man att den blir en efterlängtad nyhet i dryckeshyllan.

– Vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter. Idag finns allt från glass, chips och godis anpassade för den som vill hålla nere sockerintaget, och Hard Seltzer är ett komplement till den som önskar alkoholhaltig dryck utan onödigt socker eller tillsatser, säger Malena Sigvardsson.

För några månader sedan kom även Carlsbergs seltzer ”Amber Bay” till Systembolagets beställningssortiment och Soda Factory har börjat sälja sin svensktillverkade ”Forest Hard Seltzer” i tre olika smaker: Lime mynta, hallon och persika.

Truly Grapefruit har en fruktig doft med tydlig karaktär av röd grapefrukt och inslag av päron. Servera med fördel i ett glas med is.
355 ml - 5% -
25.90 kr

Forest Hard Seltzer är ett 5% alkoholhaltigt seltzervatten smaksatt med vit persika.
330 ml - 5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
25.90 kr

Amber Bay Fresh lime är en hard seltzer gjord på endast kolsyrat vatten, alkohol och lime. En uppfriskande och helt osötad dryck med tydlig limesmak.
330 ml - 5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
23.30 kr

Forest Hard Seltzer är ett 5% alkoholhaltigt seltzervatten smaksatt med hallon.
330 ml - 5% - Sockerhalt 2
25.90 kr

FAKTA

Fakta Hard Seltzer:


Kallas i USA även för spiked seltzer eller hard sparkling water.

En alkoholhaltig dryck som innehåller kolsyrat vatten, alkohol och en smaksättare, exempelvis lime eller citron.

Alkoholhalten ligger kring 5 volymprocent och kaloriinnehållet är förhållandevis lågt.

Förutom det kolsyrade vattnet innehåller en Hard Seltzer lite socker och kalorier, dessutom är ingredienslista kort.
En burk Truly Wild Berries (35, 5 cl) innehåller endast 100 kalorier, 1 gram socker, 2 gram kolhydrater och är smaksatt med endast naturliga smakämnen.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa