HEM

Aktuellt

”Hjälp Sydafrikas vinodlare – köp vin!”

Köp sydafrikanska viner och du hjälper producenterna att överleva. Den drastiska uppmaningen kommer nu från svenska importören Arvid Nordquist Vin & öl.
– Pandemins framfart är inte bara ett företagsproblem utan drabbar även de människor som jobbar i vinproduktionens alla led, säger Evelina Walsö, project manager på Arvid Nordquist.

Coronapandemin har prövat oss alla det senaste halvåret. Och för vinindustrin i Sydafrika är läget mycket svårt. På den inhemska marknaden råder försäljningsförbud och det har skapat många desperata nödrop från alla små producenter.

– Ja, många kommer att få kämpa länge för sin överlevnad under en lång tid framöver. Pandemins framfart är inte bara ett företagsproblem utan drabbar även de människor som jobbar i vinproduktionens alla led. Ett sätt att stötta där det verkligen behövs är att välja sydafrikanska viner, oavsett om det är från en stor eller lite producent, premium- eller husvin, säger Evelina Walsö, project manager på Arvid Nordquist.

Nu lanserar en av de drabbade producenterna – KWV – 2900 flaskor av ett hyllat vin i Systembolagets tillfälliga sortiment. DU kanske känner igen namnet – KWV Mentors Grenache Blanc 2015. Fjolårets lansering blev nämligen en succé och flaskorna sålde snabbt slut.

– I år är lanseringen ett tacksamt tillskott för en kämpande sydafrikansk vinindustri som drabbats hårt under pandemin och behöver allt stöd den kan få, säger Evelina Walsö.

En av Sveriges fåtaliga Master of Wine, Madeleine Stenwreth, har provat vinet och ger vinhuset ”hatten av” för denna årgång. Det är över tio år sedan som KWV beslutade sig för att plantera en liten andel Grenache Blanc i en av sina vingårdar i utkanten av Paarl.

Druvan, som har sitt ursprung i norra Spanien, kombineras ofta med andra druvor som Rousanne, Marsanne och Vermentino på grund av sin känslighet för oxidation och brist på syra. Hos KWV är odlingsområdet, som anlades 2008, knappt en hektar. Men jorden är idealisk för den kräsna druvan och redan 2010 kunde den första upplagan av Mentors Grenache Blanc lanseras på marknaden.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vinfilosof med surfbrädan under armen

Vinfilosof med surfbrädan under armen

Gillar man eko ska man också leva det hela vägen ut. De säger en av Sydafrikas viktigaste vinproducenter, eller vinfilosofen med surfbrädan under armen. Som också hyllar biodynamisk odling som veten..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
12 sydafrikanska viner du önskar att du provat tidig..

12 sydafrikanska viner du önskar att du provat tidig..

Njut av sydafrikanska viner – lagom till Sydafrikas nationaldag den 27 april. Landets första fullt demokratiska val firas årligen som frihetsdagen, som den främst kallas – ett otroligt viktigt datum..

Läs mer
Vin under radarn

Vin under radarn

Det finns vin som vi ibland missar, vinområden som vi helt enkelt glömmer bort. Inte bra, menar Petter i sin nya krönika som denna gång handlar om både vin, vindistrikt och vinländer som är dags att..

Läs mer
Ljusa nätter, blå himmel och rosa vin – sommaren är ..

Ljusa nätter, blå himmel och rosa vin – sommaren är ..

Vinguiden hade äran att få gästa en fantastisk vinlunch med Mulderbosch Vineyards och deras vinmakare Henry Kotzé. Lunchen hölls på nyöppnade Freyja på Södermalm och bland annat fick vi prova årets ..

Läs mer
Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Alla vinområden vinner på att ha något unikt. En vinstil, en druva som inte växer någon annanstans och eller kanske ett vin på en speciell druvblandning. I Sydafrika har man allt detta samlat i sin ..

Läs mer