HEM

Aktuellt

12 sydafrikanska viner du önskar att du provat tidigare

Njut av sydafrikanska viner – lagom till Sydafrikas nationaldag den 27 april. Landets första fullt demokratiska val firas årligen som frihetsdagen, som den främst kallas – ett otroligt viktigt datum som vi vill lyfta tillsammans med de många fina viner som landet producerar.

Bästa vinet – enligt vinälskarna själva

Vin är något som Sydafrika är väldigt bra på. Enligt statistik från OIV (International Organisation of Vine and Wine) för vinåret 2021 låg landet på 8:e plats av länder i världen som tillverkar mest vin. Hela 1,13 miljarder liter produceras varje år.

Men Sydafrika är också de största avnjutarna av sitt eget vin – 81 % av vinet som produceras i Sydafrika konsumeras i landet. Inte så konstigt eftersom de ligger på 14:e plats av länder i världen som dricker mest vin. Nedan berättar vi lite om några absoluta favoritviner från vinälskarna själva.

Tolv sydafrikanska viner

Vita favoriter

Savanha Tercet
2022
Savanha Tercet
Ett friskt vitt vin från en av de mest prisbelönta vingårdarna i Sydafrika – Spier Wines. Med passion för etiskt och hälsosamt jordbruk. Ett spännande vin som har smak av solmogna frukter, som päron, persika, guava och fräsch citrus.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
79 kr

De Wetshof The Site Chardonnay
2020
De Wetshof The Site Chardonnay
Dalen av viner, Robertson Valley, kommer med De Wetshofs eleganta Chardonnay. Ett syrligt och fräsch vitt vin med toner av grönt äpple, ek, vanilj, hasselnötter och citrus.
750 ml - 13.5% -
299 kr

De Wetshof Lesca Chardonnay
2021
De Wetshof Lesca Chardonnay
Krispigt och friskt vitt vin, igen från ett av de mest kända Chardonnay-husen i världen: De Wetshof. Smaker av äpple, persika, citrus, mild hasselnöt och en ton av mineral.
750 ml - 13.5% -
239 kr

Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate
2021
Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate
En mycket fruktig chardonnay som fått jäsa på naturlig väg, därav namnet Wild Yeast. Upplev ett vitt vin på den fylligare sidan med smak av ananas, päron, persika, citrus, ek och smörig vanilj.
750 ml - 13% -
189 kr

En roséfavorit

Mulderbosch Rosé
2022
Mulderbosch Rosé
Från passionerade och innovativa Mulderbosch Vineyards kommer denna oerhört fruktiga rosé. Vinet har en vacker orangerosa färg med friska smaker av röda bär, som jordgubb, smultron och hallon. Inslag av blodapelsin och färska örter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Röda favoriter

Hamilton Russell Vineyards Pinot Noir
2021
Hamilton Russell Vineyards Pinot Noir
Så långt ned i Sydafrika man kan komma hittar du denna lockande, aromatiska pinot noir. Ett komplext rött vin från dess kombination av mjuka tanniner, ek, lakrits, rökiga kryddor och frukter och bär – som körsbär, röda vinbär, jordgubbar och plommon.
750 ml - 13.5% -
399 kr

Boekenhoutskloof Franschhoek Cabernet Sauvignon
2019
Boekenhoutskloof Franschhoek Cabernet Sauvignon
Kanske inte det lättaste vinet att uttala, men det slinker ned lika enkelt ändå. Boekenhoutskloof är ett fylligt och intensivt rött vin. Inslag av fat, vanilj, körsbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och kryddor.
750 ml - 14.5% -
399 kr

The Chocolate Block
2021
The Chocolate Block
Den stora vinregionen Swartland erbjuder denna smakrika blandning. Över 70 procent av The Chocolate Block består av druvan syrah, vilket har skapat ett rödvin med kraftfulla tanniner och hög lagringspotential. Smaker av rik choklad, rostade ekfat, vanilj, kaffe, peppar och mörka bär.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
269 kr

Kanonkop Kadette Pinotage
2020
Kanonkop Kadette Pinotage
Som Sydafrikas egen blåa druva tar sig pinotage självklart upp på listan, Kanonkop hyllas bland recensionerna. Ett fylligt rött vin med nyanserad smak. Inslag av ek, vanilj, rökig kryddighet och mörka bär – som plommon, björnbär och körsbär.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Southern Right Pinotage
2021
Southern Right Pinotage
Varför är det en val på etiketten? Det kan man ju undra. Bara 3 ynka kilometer från vingården hittar du den sällsynta valen Southern Right Whale, därav också vinets namn. Etiketten klär en pinotage med djupa toner av skogshallon, björnbär, choklad, kaffe, kryddor och mjuk rökighet.
750 ml - 13.5% -
289 kr

Tokara Director's Reserve
2020
Tokara Director's Reserve
Från familjeägda Tokara kommer ett prisbelönat, smakrikt rött vin gjort på en blandning av förstklassiga druvor. Sträv, fruktig smak med fatkaraktär och inslag av mörk choklad, ceder, vanilj, och kryddor. Nyanserat med mörka frukter och bär som plommon, svarta vinbär, körsbär och fikon.
750 ml - 14% -
239 kr

En bubblig favorit

Pongrácz Brut
Pongrácz Brut
Sist, men inte minst, har vi Pongrácz Brut, ett mousserande, fruktigt vitt vin från natursköna Västra Kapprovinsen. Korka upp denna friska och syrliga storfavorit på Pinot noir och Chardonnay. Smak av äpple, päron, honung, rostat bröd och citrus.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr

Vilka sydafrikanska viner kommer du fira med?

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sydafrikan går sin egen väg

Sydafrikan går sin egen väg

Allt är förlorat? Knappast! Men det var ungefär så det började för en av de idag mest hyllade vinproducenterna i Sydafrika. Man kan säga att resan till att bli en av Sydafrikas mest erkända vinegend..

Läs mer
”Hjälp Sydafrikas vinodlare – köp vin!&#..

”Hjälp Sydafrikas vinodlare – köp vin!&#..

Köp sydafrikanska viner och du hjälper producenterna att överleva. Den drastiska uppmaningen kommer nu från svenska importören Arvid Nordquist Vin & öl. – Pandemins framfart är inte bara ett fö..

Läs mer
Vin under radarn

Vin under radarn

Det finns vin som vi ibland missar, vinområden som vi helt enkelt glömmer bort. Inte bra, menar Petter i sin nya krönika som denna gång handlar om både vin, vindistrikt och vinländer som är dags att..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
Vinfilosof med surfbrädan under armen

Vinfilosof med surfbrädan under armen

Gillar man eko ska man också leva det hela vägen ut. De säger en av Sydafrikas viktigaste vinproducenter, eller vinfilosofen med surfbrädan under armen. Som också hyllar biodynamisk odling som veten..

Läs mer
Sydafrika välkomnar med unika viner

Sydafrika välkomnar med unika viner

Gamla världen i Nya, brukar man säga om Sydafrika när det kommer till vin. Här har man haft en vinproduktion i snart 400 år och den skiljer sig lite från övriga länder, dels har man en unik druva, d..

Läs mer