HEM

Aktuellt

5 kaffedrinkar som piggar upp

Inför kaffets dag vill vi fira med riktigt goda drinkar. Här har vi valt ut fem riktigt bra kaffedrinkar som kan ge både feststämning och mer energi för nattsudd. Vad sägs om en Kaffe Karlsson efter middagen?

1. Espresso Martini

Denna ikoniska drink som uppfanns på 80-talet av Londonbartendern Dick Bradsell. Enligt legenden ska en berömd fotomodell (var det Naomi Campbell eller kanske Kate Moss? Ingen vet) ha gått fram till Bradsell och sagt “I want a drink that will wake me up, and then fuck me up”. Resultatet blev denna drink som enkelt görs med endast tre ingredienser.

Ingredienser:
3 cl kallbryggt kaffe
3 cl Kahlua
3 cl Vodka

Gör så här:
Häll alla tre ingredienser i en shaker tillsammans med is. Skaka ordentligt och sila upp i ett kylt martiniglas. Garnera med tre kaffebönor.

2. Irish Coffee

Det går inte att ha en lista med kaffedrinkar utan att ha med Irish Coffee, denna ikoniska dryck som passar såväl till dessert som en kall novemberkväll.

Ingredienser:
4 cl whisky
2 cl farinsocker
10-20 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll whisky och farinsocker i ett glas och rör runt tills sockret löst upp sig. Häll på kaffe och blanda runt. Toppa med lättvispad grädde och riv eventuellt lite muskotnöt över.

3. Kaffe Karlsson

Denna svenska variant av Irish Coffee är mångas favorit, då smaken har härliga toner av kola och apelsin.

Ingredienser:
3 cl Baileys
3 cl Cointreau
15 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll Baileys och Cointreau i ett glas och rör runt. Häll på kaffet och toppa med lättvispad grädde. Garnera med lite kakao som pudras över.

4. Kaffe Lakka

Från Finland kommer denna kaffedrink med smak av hjortron och konjak.

Ingredienser:
3 cl Lakka hjortronlikör
2 cl konjak (eller brandy)
15-20 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll Lakka och konjak i ett glas och rör runt. Häll på kaffet och toppa med lättvispad grädde. Garnera med lite kaffepulver som pudras över.

5. Carajillo

Här kompletteras den kraftiga kaffesmaken med de kryddiga tonerna från Licor 43. Resultatet är en vacker och smakrik drink som passar till många tillfällen.

Ingredienser:
6 cl Licor 43
6 cl varmt bryggkaffe

Gör så här:
Fyll ett glas till hälften med is och häll på Licor 43. Häll försiktigt över kaffet så att drinken skiktar sig.

Skål!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 smarta dryckes-knep

5 smarta dryckes-knep

Vet du hur man snabbast kyler vinet, hur man får ut maximalt med saft från citrusfrukter eller att du kan skiva jordgubbar med en äggskärare? Vinguiden tipsar om fem smarta life hacks som underlätta..

Läs mer
Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Plötsligt inser du att dina gäster är på väg och du har glömt att fundera på vilken välkomstdrink du ska bjuda på. Då passar det utmärkt med en Gibson’s Hugo Cocktail. Den är enkelt att göra, ..

Läs mer
3 underbara drinkar med nyttiga inslag

3 underbara drinkar med nyttiga inslag

Kan man njuta av en drink och samtidigt känna sig nyttig? Jodå, om du minskar lite på alkoholen och öser på med andra ingredienser. Här är tre perfekta drinkar som både är goda – och faktiskt ..

Läs mer
Så blandar du drinken från sommarplågan

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåll..

Läs mer
Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Torsdagen den 17 mars är det dags att fira Irländarnas stora högtid, Saint Patrick’s Day. Då fylls pubarna med grön öl, treklövrar och Irländska folkvisor. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon och ..

Läs mer
Goda kaffedrinkar för höstiga dagar

Goda kaffedrinkar för höstiga dagar

Äntligen är tiden inne för kaffedrinkar! Hösten är på intåg och luften är sådär ljuvligt frisk. Det är dags att plocka fram din mysigaste tröja och frossa i mängder av tända ljus – och njuta av en r..

Läs mer