HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 kaffedrinkar som piggar upp

Inför kaffets dag vill vi fira med riktigt goda drinkar. Här har vi valt ut fem riktigt bra kaffedrinkar som kan ge både feststämning och mer energi för nattsudd. Vad sägs om en Kaffe Karlsson efter middagen?

1. Espresso Martini

Denna ikoniska drink som uppfanns på 80-talet av Londonbartendern Dick Bradsell. Enligt legenden ska en berömd fotomodell (var det Naomi Campbell eller kanske Kate Moss? Ingen vet) ha gått fram till Bradsell och sagt “I want a drink that will wake me up, and then fuck me up”. Resultatet blev denna drink som enkelt görs med endast tre ingredienser.

Ingredienser:
3 cl kallbryggt kaffe
3 cl Kahlua
3 cl Vodka

Gör så här:
Häll alla tre ingredienser i en shaker tillsammans med is. Skaka ordentligt och sila upp i ett kylt martiniglas. Garnera med tre kaffebönor.

2. Irish Coffee

Det går inte att ha en lista med kaffedrinkar utan att ha med Irish Coffee, denna ikoniska dryck som passar såväl till dessert som en kall novemberkväll.

Ingredienser:
4 cl whisky
2 cl farinsocker
10-20 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll whisky och farinsocker i ett glas och rör runt tills sockret löst upp sig. Häll på kaffe och blanda runt. Toppa med lättvispad grädde och riv eventuellt lite muskotnöt över.

3. Kaffe Karlsson

Denna svenska variant av Irish Coffee är mångas favorit, då smaken har härliga toner av kola och apelsin.

Ingredienser:
3 cl Baileys
3 cl Cointreau
15 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll Baileys och Cointreau i ett glas och rör runt. Häll på kaffet och toppa med lättvispad grädde. Garnera med lite kakao som pudras över.

4. Kaffe Lakka

Från Finland kommer denna kaffedrink med smak av hjortron och konjak.

Ingredienser:
3 cl Lakka hjortronlikör
2 cl konjak (eller brandy)
15-20 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll Lakka och konjak i ett glas och rör runt. Häll på kaffet och toppa med lättvispad grädde. Garnera med lite kaffepulver som pudras över.

5. Carajillo

Här kompletteras den kraftiga kaffesmaken med de kryddiga tonerna från Licor 43. Resultatet är en vacker och smakrik drink som passar till många tillfällen.

Ingredienser:
6 cl Licor 43
6 cl varmt bryggkaffe

Gör så här:
Fyll ett glas till hälften med is och häll på Licor 43. Häll försiktigt över kaffet så att drinken skiktar sig.

Skål!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Effektfull is till halloweenfesten

Effektfull is till halloweenfesten

Ordna grymmaste halloweenfesten – med torris. När isen kommer i kontakt med luft börjar den ryka. Men en varning: Du behöver använda skyddshandskar och följa säkerhetsföreskrifter. Torris elle..

Läs mer
Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

World Whisky Day är dagen då vi firar uisce beatha, livets vatten, eller kort och gott whisky. Den här dagen infaller den tredje lördagen i maj, vilket i år är den 21/5. För att fira sker det massor..

Läs mer
Våga prova nya varianter av klassikern GT

Våga prova nya varianter av klassikern GT

Gin och tonic – eller bara GT – är en av Sveriges populäraste drinkar. Men känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic du väljer att kombinera. Tack vare nya gin..

Läs mer
Halloweendrinkar som är läskigt goda

Halloweendrinkar som är läskigt goda

Vad sägs om en djävulskt god drink på halloween? Här har du recepten på dryckerna som passar en söndag i skräckens tecken, en Bloody Devil eller en Devil´s Disguise. Vi svenskar kallar lördagen den ..

Läs mer
4 goda juldrinkar du bara måste prova

4 goda juldrinkar du bara måste prova

Dags att skaka en juldrink! Till julen ligger mycket fokus på snaps och glögg, men det finns även massor av spännande juldrinkar att njuta av. Här har vi valt ut fyra juliga drinkar som passar utmär..

Läs mer
Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer