HEM

Aktuellt

5 kaffedrinkar som piggar upp

Inför kaffets dag vill vi fira med riktigt goda drinkar. Här har vi valt ut fem riktigt bra kaffedrinkar som kan ge både feststämning och mer energi för nattsudd. Vad sägs om en Kaffe Karlsson efter middagen?

1. Espresso Martini

Denna ikoniska drink som uppfanns på 80-talet av Londonbartendern Dick Bradsell. Enligt legenden ska en berömd fotomodell (var det Naomi Campbell eller kanske Kate Moss? Ingen vet) ha gått fram till Bradsell och sagt “I want a drink that will wake me up, and then fuck me up”. Resultatet blev denna drink som enkelt görs med endast tre ingredienser.

Ingredienser:
3 cl kallbryggt kaffe
3 cl Kahlua
3 cl Vodka

Gör så här:
Häll alla tre ingredienser i en shaker tillsammans med is. Skaka ordentligt och sila upp i ett kylt martiniglas. Garnera med tre kaffebönor.

2. Irish Coffee

Det går inte att ha en lista med kaffedrinkar utan att ha med Irish Coffee, denna ikoniska dryck som passar såväl till dessert som en kall novemberkväll.

Ingredienser:
4 cl whisky
2 cl farinsocker
10-20 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll whisky och farinsocker i ett glas och rör runt tills sockret löst upp sig. Häll på kaffe och blanda runt. Toppa med lättvispad grädde och riv eventuellt lite muskotnöt över.

3. Kaffe Karlsson

Denna svenska variant av Irish Coffee är mångas favorit, då smaken har härliga toner av kola och apelsin.

Ingredienser:
3 cl Baileys
3 cl Cointreau
15 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll Baileys och Cointreau i ett glas och rör runt. Häll på kaffet och toppa med lättvispad grädde. Garnera med lite kakao som pudras över.

4. Kaffe Lakka

Från Finland kommer denna kaffedrink med smak av hjortron och konjak.

Ingredienser:
3 cl Lakka hjortronlikör
2 cl konjak (eller brandy)
15-20 cl varmt bryggkaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
Häll Lakka och konjak i ett glas och rör runt. Häll på kaffet och toppa med lättvispad grädde. Garnera med lite kaffepulver som pudras över.

5. Carajillo

Här kompletteras den kraftiga kaffesmaken med de kryddiga tonerna från Licor 43. Resultatet är en vacker och smakrik drink som passar till många tillfällen.

Ingredienser:
6 cl Licor 43
6 cl varmt bryggkaffe

Gör så här:
Fyll ett glas till hälften med is och häll på Licor 43. Häll försiktigt över kaffet så att drinken skiktar sig.

Skål!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Breezer Raspberry & Yuzu – en frisk nyhet från Bacardi! Med sina nyanser av hallon, ros, asiatisk citrus och viol kommer drycken bli en självklar favorit. En Breezer är en färdigblandad dr..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
Blanda GT som proffsen – så här gör du

Blanda GT som proffsen – så här gör du

Att njuta av en GT till och från är långt ifrån ovanligt, och många har dessutom letat sig fram till en smakkombination som just de gillar. Det kan vara allt från att ha i gurka och svartpeppar till..

Läs mer
Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Missa inte Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april. Här listar vi tre svenska ginsorter och drinkrecept att skåla in bemärkelsedagen med. 1. Klassisk Gin & Tonic med Hernö Gin   Från va..

Läs mer
Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – ..

Läs mer
Sommarens godaste prosecco-drinkar

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här. Den ”italienska champ..

Läs mer