HEM

Aktuellt

Här är Petters nya och spännande vin

Artisten och sommeliern Petter har upptäckt en italiensk hemlighet. Här är hans nya vin – med 100 procent handplockade Barberadruvor från Piemonte.

Ska vi börja med den italienska ”hemligheten”? Vi syftar på Barbera-druvan som länge har varit en väl bevarad nationalklenod bland italienska vinälskare. Men senaste åren börjar allt fler konsumenter på den svenska marknaden få upp ögonen för den omtyckta och trendiga druvan.

Och Petter (artistnamnet för Petter Alexis Askergren) har ganska länge varit en beundrare av Barbera som kommer från distriktet Piemonte, ”Italiens mest intressanta vinområde” enligt Petter. Barbera-druvan faktiskt en av de mest planterade druvorna och vinet kallas ofta för ”folkets vin”. Barbera-druvan odlas i hela Italien men hemtrakten är alltså på kullarna i Piemonte i norra delen av landet. Det är samma sluttningar som den populära Nebbiolo-druvan.

P.Lex Piemonte Barbera
2019
P.Lex Piemonte Barbera
Doft: Doftrikt vin med finstämda toner av mörka bär, fat, tobak, läder, lätt kvistig ton och plommon.

Smak: Lätt kryddig smak med tydliga inslag av fat, mörka bär, läder och gröna örter. Matvänlig syra och behaglig strävhet.

750 ml - 14% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
79 kr

Petter säljer sina viner under varumärket P.Lex, en förkortning av hans båda förnamn Petter och Alexis. Hans viner ska kunna stå för sig själva, och alltså inte vara häftiga bara för att han ligger bakom dem. Och hans mål senaste var att göra ett häftigt Barbera-vin. Du får avgöra om han har lyckats, för nu finns hans nyhet på Systembolaget: P.Lex Piemonte Barbera består av 100 procent handplockade Barberadruvor från Piemonte.

Om du druckit något P.Lex-vin tidigare har du kanske noterat att Petter inte syns på etiketterna. Han gillar nämligen inte ”kändisvin” utan vill att folk ska uppskatta kvalitén. Det var därför han utbildade sig till sommelier:

– Jag gick in för det stenhårt, gick ut som kurstvåa och fick ett stipendium, något jag är väldigt stolt över, har han berättat. Och vin är min stora passion efter musik. Det har ju till och med blivit ett yrke nu, jag jobbar med det många timmar varje vecka.

Fler viner från Petter hittar du här!

FAKTA

Om Petter

Petter, artistnamn för Petter Alexis Askergren, född 25 maj 1974 i Stockholm, är en svensk hiphopmusiker från Södermalm i Stockholm.

Han slog igenom med Mikrofonkåt och Vinden har vänt och har sedan dess släppt elva fullängdsalbum och två samlingsalbum.

Numera utbildad sommelier och driver sitt eget varumärke P.Lex.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Leif GW Persson trappar upp sin satsning på vin. Nu kan du köpa GW:S LÅDA, som är ett portugisiskt vin gjort på traditionella druvor. – Jag har själv valt det för att jag gillar det och jag sätter g..

Läs mer
Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Fira in årets mellofinal med bubbliga kändisviner

Fira in årets mellofinal med bubbliga kändisviner

Lördag den 11 mars är som julafton, åtminstone för vissa. Hur som helst blir Melodifestivalens grande finale roligare när glasen är fyllda med spännande kändisviner. Vi tycker att bubbel passar bäst..

Läs mer
Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Sauvignon Blanc på handplockade druvor från Loire – utvalt av Sveriges mest folkkäre gastronom. Kan det blir bättre? – Jag tycker att vi lyckats väl med att få fram ett riktigt läckert vitt vin som ..

Läs mer
Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitt och Angeline Jolie ger sig in i champagnebranschen. Deras exklusiva roséchampagne Fleur de Miraval finns nu på Systembolaget. Bara 20.000 flaskor har framställts – men smakar det så ..

Läs mer
Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer