HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här är Petters nya och spännande vin

Artisten och sommeliern Petter har upptäckt en italiensk hemlighet. Här är hans nya vin – med 100 procent handplockade Barberadruvor från Piemonte.

Ska vi börja med den italienska ”hemligheten”? Vi syftar på Barbera-druvan som länge har varit en väl bevarad nationalklenod bland italienska vinälskare. Men senaste åren börjar allt fler konsumenter på den svenska marknaden få upp ögonen för den omtyckta och trendiga druvan.

Och Petter (artistnamnet för Petter Alexis Askergren) har ganska länge varit en beundrare av Barbera som kommer från distriktet Piemonte, ”Italiens mest intressanta vinområde” enligt Petter. Barbera-druvan faktiskt en av de mest planterade druvorna och vinet kallas ofta för ”folkets vin”. Barbera-druvan odlas i hela Italien men hemtrakten är alltså på kullarna i Piemonte i norra delen av landet. Det är samma sluttningar som den populära Nebbiolo-druvan.

P.Lex Piemonte Barbera
2019
P.Lex Piemonte Barbera
Doft: Doftrikt vin med finstämda toner av mörka bär, fat, tobak, läder, lätt kvistig ton och plommon.

Smak: Lätt kryddig smak med tydliga inslag av fat, mörka bär, läder och gröna örter. Matvänlig syra och behaglig strävhet.

750 ml - 14% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
79 kr

Petter säljer sina viner under varumärket P.Lex, en förkortning av hans båda förnamn Petter och Alexis. Hans viner ska kunna stå för sig själva, och alltså inte vara häftiga bara för att han ligger bakom dem. Och hans mål senaste var att göra ett häftigt Barbera-vin. Du får avgöra om han har lyckats, för nu finns hans nyhet på Systembolaget: P.Lex Piemonte Barbera består av 100 procent handplockade Barberadruvor från Piemonte.

Om du druckit något P.Lex-vin tidigare har du kanske noterat att Petter inte syns på etiketterna. Han gillar nämligen inte ”kändisvin” utan vill att folk ska uppskatta kvalitén. Det var därför han utbildade sig till sommelier:

– Jag gick in för det stenhårt, gick ut som kurstvåa och fick ett stipendium, något jag är väldigt stolt över, har han berättat. Och vin är min stora passion efter musik. Det har ju till och med blivit ett yrke nu, jag jobbar med det många timmar varje vecka.

Fler viner från Petter hittar du här!

FAKTA

Om Petter

Petter, artistnamn för Petter Alexis Askergren, född 25 maj 1974 i Stockholm, är en svensk hiphopmusiker från Södermalm i Stockholm.

Han slog igenom med Mikrofonkåt och Vinden har vänt och har sedan dess släppt elva fullängdsalbum och två samlingsalbum.

Numera utbildad sommelier och driver sitt eget varumärke P.Lex.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

GW:s nya satsning: ett eget bubbel

GW:s nya satsning: ett eget bubbel

Först kom GW:s Röda, därefter ett vin och ett rosé. Nu drygar Leif GW Persson ut sin vinportfölj med ett bubbel. – GW:s Bubbel är ett vin avsett för det festliga tillfället, säger den folkkäre profi..

Läs mer
Edward Bloms 5 bästa sommartips

Edward Bloms 5 bästa sommartips

Gastronomen och mathistorikern Edward Bloms egna viner har hittat sina fans som köper dem – år efter år. Och på ett Systembolag i Sverige finns de att köpa direkt från hyllan. Här bjuder Edwar..

Läs mer
Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
Ernsts vinsuccé – så många flaskor ökade tv-pr..

Ernsts vinsuccé – så många flaskor ökade tv-pr..

Trots glöggflaskor som exploderade inför julen gör programledaren Ernst Kirchsteiger ett rekordår. Efter att hans viner ökat till över 200 000 sålda flaskor slog tv-stjärnans bolag rekord ifjol. Vin..

Läs mer