HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så gör du egen julsnaps och glögg

Glögg och julsnaps är för många pricken över i:et på julfirandet. Ännu godare blir det om du gör egen glögg och egen snaps – Vinguiden har recepten som förgyller julen.

En uppfriskande snaps gör att den feta och salta julmaten smakar ännu bättre, tycker många. För många är julnubben en kär tradition. Ännu godare blir det om du blandar din egen julsnaps. Får vi fresta med en kanel- och saffranssnaps eller dill och citron? Underbart friskt till sillen!

Men julen är ingen riktig jul om du inte får glögg. Få saker skänker lika stor julstämning som doftande glögg som värmer härligt i strupen. Extra gott är det om du gör din egen glögg. Vinguiden bjuder på flera välsmakande recept.

Så gör du egen julsnaps:

Använd okryddat brännvin som bas i snapsen. Om du ska smaksätta med frukt och bär bör du välja starkare sprit då frukt och bär innehåller vatten som späder spriten. En liten vattendelare är hur snapsen ska kylas. Vissa vill ha den iskall från frysboxen, medan andra tycker att snapsen smakar mer om den är kylskåpskall. För att njuta fullt ut av smaken rekommenderar vi en inte fullt så iskall snaps.

Kanel- och saffranssnaps

70 cl brännvin
0,5 g saffran
2-3 msk socker
4 kanelstänger
Skal från 1/2 apelsin

Tillsätt socker, kanel och saffran till en flaska med brännvin. För extra smak kan saffranet mortlar. Strimla apelsinskal och lägg ner, låt stå i kylskåp i cirka en vecka. Sila innan servering.

Apelsin- och saffranssnaps

70 cl brännvin
Skal från 1 citron
Skal från 1 apelsin
2 paket saffran

Strimla skalen och lägg ner det i en flaska med okryddat brännvin. Saffranet kan mortlar innan du häller ner det i flaskan för extra smak. Låt snapsen stå i kylskåpet minst ett dygn. Sila den genom ett kaffefilter före servering.

Dill- och honungssnaps

70 cl brännvin
Några dillkvistar
Skal från 1 citron
1 tsk honung

Strimla citronskalen och lägg ner i en flaska med brännvin. Tillsätt dill och honung. Låt det dra över natten, eller gärna ett dygn.

Gran- och lingonsnaps

35 cl brännvin
1 dl lingon
0,5 dl russin
1 grankvist av svensk gran

Tillsätt lingon, russin och grankvistar i en flaska med brännvin. Låt det dra i kylskåpet i fyra dygn.

Ingefärssnaps

50 gram färsk ingefära (mindre för svagare snaps)
70 cl brännvin

Skala och skär ingefäran i små bitar. Lägg ner den i brännvinet och låt det dra 4-5 dygn.

Hallonsnaps

70 cl vodka
2 dl färska hallon

Häll ner hallon och vodka i en flaska och skaka om ett par gånger. Låt stå 1-2 dygn.

Så gör du egen glögg:

Glögg har ofta smak av kanel och kryddnejlikor. Tänk på att inte låta glöggen koka för länge och för hårt, då blir den alkoholfri. Välj ett vin med låg tanninhalt som inte är för stramt. När du gör vitvinsglögg kan det vita vinet gärna vara av det fruktigare och sötare slaget. Du kan också testa att spetsa glöggen med olika sorters sprit som rom och konjak.

Rödvinsglögg

1 flaska rött vin
3 kanelstänger
10 kryddnejlikor
10 kardemummakärnor
3 st stjärnanis
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl brännvin

Lägg kanelstänger, kryddnejlikor, kardemummakärnor och stjärnanis i en kastrull. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Häll i socker, rör runt och låt puttra i några minuter till allt socker löst sig. Låt den stå och dra 10-15 minuter och sila bort alla kryddor från lagen.
Häll på vinet. Vill du ha en starkare glögg kan du låta kryddorna dra även med vinet. Blanda och värm upp så det sjuder. Ta av från värmen och spetsa efter tycke och behag.

Vitvinsglögg

En flaska vitt vin
0,5 dl strösocker
1 apelsiner
6 skivor färsk ingefära
10 kryddnejlikor
3 kanelstänger
5 hela stjärnanis
0,5 dl brännvin

Skiva apelsin och ingefära. Häll upp vinet i en kastrull. Lägg ner apelsin, ingefära, kryddnejlikor, kanelstänger, anis och i vinet. Hetta varsamt upp glöggen och låt det sjuda en liten stund, ta av från värmen. Du kan välja att servera omedelbart. För en kryddstarkare glögg kan välja att låta kryddorna dra med glöggen under ett eller flera dygn. Blir den för kryddig är det bara att späda med mer vin. Vill du ha en spritgare glögg passar det utmärkt att spetsa med brännvin, rom eller lite arrak.

FAKTA

Så länge ska snapsen ligga och dra:

Färska kryddor: behöver 1-2 dagar.
Torkade kryddor behöver cirka 4-7 dagar.
Frysta bär behöver cirka 7-14 dagar.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa