HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Hallå, alla finsmakare av öl. Nu har ni några fantasifulla och spännande sorter att välja bland. Eller vad sägs om ett estniskt öl skapat av en skotte, en stout som lagrats på bourbonfat, en dubbel-IPA från Göteborg och en NEIPA från Danmark?

Häng med så presenterar vi nykomlingarna på Systembolaget.

Põhjala Tuul Põhjala Brewing Co
Põhjala Tuul Põhjala Brewing Co
Ett estniskt öl skapat av en skotsk bryggmästare – inspirerad av en 1.000 år gammal tysk ölstil. Hänger du med i den beskrivningen? Det har i alla fall blivit ett spännande slutresultat: Põhjala Tuul. Det estniska bryggeriet Põhjala grundades i Tallinn 2011 och bryggmästaren Chris Pilkington har tidigare jobbat hos skotska bryggeriet Brewdog.

Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta och en 1.000 år gammal ölstil, som förknippas med staden Leipzig. Den här gose-ölen är smaksatt med så pass ovanliga ingredienser som vita vinbär, rosa himalayasalt och korianderfrö.

330 ml - 8% -
36.90 kr

All Monde Barrel-Aged Imperial Stout
All Monde Barrel-Aged Imperial Stout
En 12-procent stark stout som är lagrad tio månader på bourbonfat tillsammans med rostad mandel och vaniljbönor från Madagaskar. Inte illa, va? Men njut av varenda droppe, för priset är 72 kronor för en burk. Du får en stout med inslag av fat, kavring, mörk choklad, mandel, kaffe, tobak, lakrits och vanilj.

Det är amerikaner från Colorado som ligger bakom lyx-ölen: Först var Oskar Blues Grill & Brew en restaurang, men snabbt började man brygga öl i restaurangens källare. År 2002 var de det första hantverksmässiga bryggeriet i USA med att tappa sin öl på burk.

Stilen ”Russian Imperial Stout” (eller bara Imperial Stout) är en kraftigare variant som ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara transporten till det ryska kejsardömet där drycken var mycket populär under 1700- och 1800-talet. Och med tanke på priset bör man ha en plånbok lika tjock som dåtidens kejsare…

355 ml - 12.5% -
72.90 kr

Dugges Lunar Liquid
Dugges Lunar Liquid
Dugges Ale & Porterbryggeri startades i Mölndal år 2005 av Mikael Dugge Engström, som också är bryggmästare. Sedan år 2010 ligger bryggeriet i Landvetter utanför Göteborg. I det här fallet har Dugge tagit hjälp av North Brewing Co i Leeds, som har lång erfarenhet av att brygga bra öl.

Den nya ölen beskrivs som en s k dubbel-IPA (DIPA) eller imperial IPA. Den kallas dubbel eftersom den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale). Hur den smakar? Du kommer känna inslag av ananas, tallbarr, passionsfrukt och citron.

330 ml - 7.5% -
36 kr

Flight of Passage New England IPA Dry & Bitter Brewing Company
Flight of Passage New England IPA Dry & Bitter Brewing Company
All öl från Danmark behöver inte vara Carlsberg eller Tuborg. Det visar det lilla bryggeriet Dry & Bitter Brewing Company som ligger strax utanför Gørløse, några mil nordväst om Köpenhamn. Här har danska entusiaster skapat en öl i så kallad New England-stil, ibland kallad NEIPA eller hazy IPA.

Ölen är oftast oklar i färgen och det beror dels på att den är ofiltrerad, men det har också att göra med att man använt proteinrik malt, som exempelvis havre, samt extra mycket humle.

440 ml - 7% -
50.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Här är julölet som är både glögg och öl på samma gång. Glögg Sour är ett samarbete mellan tre bryggerier – som hoppas på succé. – Glögg Sour blir årets julöl om ni frågar mig, säger Jona..

Läs mer
Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Maj månads första nyhetssläpp är här fullspäckad med spännande dryckesnyheter. Vad sägs om bag-in-box-öl? Det är andra gången någonsin i Sverige. Eller får det lov att vara en exklusiv riesling-sekt..

Läs mer
Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Älskar du både öl och hårdrock? Grattis, nu kommer alla Iron Maidens album som ölkapsyler. Ölet Trooper säljs sedan flera år tillbaka på Systembolaget. För att fira vart och ett av Iron Maidens ikon..

Läs mer
Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Torsdag den 4:e augusti är det åter dags för internationella IPA-dagen. Dagen instiftades 2011 som en nationell IPA-dag i USA, men blev snabbt en internationell succé. Sedan flera år firas den på fl..

Läs mer