HEM

Aktuellt

Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Hallå, alla finsmakare av öl. Nu har ni några fantasifulla och spännande sorter att välja bland. Eller vad sägs om ett estniskt öl skapat av en skotte, en stout som lagrats på bourbonfat, en dubbel-IPA från Göteborg och en NEIPA från Danmark?

Häng med så presenterar vi nykomlingarna på Systembolaget.

Põhjala Tuul Põhjala Brewing Co
Põhjala Tuul Põhjala Brewing Co
Ett estniskt öl skapat av en skotsk bryggmästare – inspirerad av en 1.000 år gammal tysk ölstil. Hänger du med i den beskrivningen? Det har i alla fall blivit ett spännande slutresultat: Põhjala Tuul. Det estniska bryggeriet Põhjala grundades i Tallinn 2011 och bryggmästaren Chris Pilkington har tidigare jobbat hos skotska bryggeriet Brewdog.

Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta och en 1.000 år gammal ölstil, som förknippas med staden Leipzig. Den här gose-ölen är smaksatt med så pass ovanliga ingredienser som vita vinbär, rosa himalayasalt och korianderfrö.

330 ml - 8% -
36.90 kr

All Monde Barrel-Aged Imperial Stout
All Monde Barrel-Aged Imperial Stout
En 12-procent stark stout som är lagrad tio månader på bourbonfat tillsammans med rostad mandel och vaniljbönor från Madagaskar. Inte illa, va? Men njut av varenda droppe, för priset är 72 kronor för en burk. Du får en stout med inslag av fat, kavring, mörk choklad, mandel, kaffe, tobak, lakrits och vanilj.

Det är amerikaner från Colorado som ligger bakom lyx-ölen: Först var Oskar Blues Grill & Brew en restaurang, men snabbt började man brygga öl i restaurangens källare. År 2002 var de det första hantverksmässiga bryggeriet i USA med att tappa sin öl på burk.

Stilen ”Russian Imperial Stout” (eller bara Imperial Stout) är en kraftigare variant som ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara transporten till det ryska kejsardömet där drycken var mycket populär under 1700- och 1800-talet. Och med tanke på priset bör man ha en plånbok lika tjock som dåtidens kejsare…

355 ml - 12.5% -
72.90 kr

Dugges Lunar Liquid
Dugges Lunar Liquid
Dugges Ale & Porterbryggeri startades i Mölndal år 2005 av Mikael Dugge Engström, som också är bryggmästare. Sedan år 2010 ligger bryggeriet i Landvetter utanför Göteborg. I det här fallet har Dugge tagit hjälp av North Brewing Co i Leeds, som har lång erfarenhet av att brygga bra öl.

Den nya ölen beskrivs som en s k dubbel-IPA (DIPA) eller imperial IPA. Den kallas dubbel eftersom den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale). Hur den smakar? Du kommer känna inslag av ananas, tallbarr, passionsfrukt och citron.

330 ml - 7.5% -
36 kr

Flight of Passage New England IPA Dry & Bitter Brewing Company
Flight of Passage New England IPA Dry & Bitter Brewing Company
All öl från Danmark behöver inte vara Carlsberg eller Tuborg. Det visar det lilla bryggeriet Dry & Bitter Brewing Company som ligger strax utanför Gørløse, några mil nordväst om Köpenhamn. Här har danska entusiaster skapat en öl i så kallad New England-stil, ibland kallad NEIPA eller hazy IPA.

Ölen är oftast oklar i färgen och det beror dels på att den är ofiltrerad, men det har också att göra med att man använt proteinrik malt, som exempelvis havre, samt extra mycket humle.

440 ml - 7% -
50.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktail..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Så firar du internationella öldagen

Så firar du internationella öldagen

För ett par veckor sedan firades ”Ölets dag” i Sverige.  Fredagen 2 augusti är det dags för internationella öldagen. Syftet med agen: Samla goda vänner och fira med öl. Sveriges Bryggerier har utse..

Läs mer
”Livet är för kort för tråkig öl!”

”Livet är för kort för tråkig öl!”

Kees Bubberman är holländaren som gått från hembryggare till världssuccé. Allt började med ett skämt tillsammans med en vän. Nu släpper han fyra nya spännande ölsorter i Sverige. – Livet är för kort..

Läs mer
Våra 3 bästa tips: Så kyler du drycken blixtsnabbt

Våra 3 bästa tips: Så kyler du drycken blixtsnabbt

Visst är allt godare att dricka när det samtidigt svalkar? Följ något av våra bästa tips och förvänta dig inget annat än succé. 3 sätt att kyla dryck snabbt 1. Snabbt – frysta färgglada vattenballon..

Läs mer