HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Hallå, alla finsmakare av öl. Nu har ni några fantasifulla och spännande sorter att välja bland. Eller vad sägs om ett estniskt öl skapat av en skotte, en stout som lagrats på bourbonfat, en dubbel-IPA från Göteborg och en NEIPA från Danmark?

Häng med så presenterar vi nykomlingarna på Systembolaget.

Ett estniskt öl skapat av en skotsk bryggmästare – inspirerad av en 1.000 år gammal tysk ölstil. Hänger du med i den beskrivningen? Det har i alla fall blivit ett spännande slutresultat: Põhjala Tuul. Det estniska bryggeriet Põhjala grundades i Tallinn 2011 och bryggmästaren Chris Pilkington har tidigare jobbat hos skotska bryggeriet Brewdog.

Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta och en 1.000 år gammal ölstil, som förknippas med staden Leipzig. Den här gose-ölen är smaksatt med så pass ovanliga ingredienser som vita vinbär, rosa himalayasalt och korianderfrö.

330 ml - 8% -
36.90 kr

En 12-procent stark stout som är lagrad tio månader på bourbonfat tillsammans med rostad mandel och vaniljbönor från Madagaskar. Inte illa, va? Men njut av varenda droppe, för priset är 72 kronor för en burk. Du får en stout med inslag av fat, kavring, mörk choklad, mandel, kaffe, tobak, lakrits och vanilj.

Det är amerikaner från Colorado som ligger bakom lyx-ölen: Först var Oskar Blues Grill & Brew en restaurang, men snabbt började man brygga öl i restaurangens källare. År 2002 var de det första hantverksmässiga bryggeriet i USA med att tappa sin öl på burk.

Stilen ”Russian Imperial Stout” (eller bara Imperial Stout) är en kraftigare variant som ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara transporten till det ryska kejsardömet där drycken var mycket populär under 1700- och 1800-talet. Och med tanke på priset bör man ha en plånbok lika tjock som dåtidens kejsare…

355 ml - 12.5% -
72.90 kr

Dugges Ale & Porterbryggeri startades i Mölndal år 2005 av Mikael Dugge Engström, som också är bryggmästare. Sedan år 2010 ligger bryggeriet i Landvetter utanför Göteborg. I det här fallet har Dugge tagit hjälp av North Brewing Co i Leeds, som har lång erfarenhet av att brygga bra öl.

Den nya ölen beskrivs som en s k dubbel-IPA (DIPA) eller imperial IPA. Den kallas dubbel eftersom den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale). Hur den smakar? Du kommer känna inslag av ananas, tallbarr, passionsfrukt och citron.

330 ml - 7.5% -
36 kr

All öl från Danmark behöver inte vara Carlsberg eller Tuborg. Det visar det lilla bryggeriet Dry & Bitter Brewing Company som ligger strax utanför Gørløse, några mil nordväst om Köpenhamn. Här har danska entusiaster skapat en öl i så kallad New England-stil, ibland kallad NEIPA eller hazy IPA.

Ölen är oftast oklar i färgen och det beror dels på att den är ofiltrerad, men det har också att göra med att man använt proteinrik malt, som exempelvis havre, samt extra mycket humle.

440 ml - 7% -
50.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa