HEM

Aktuellt

Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Nu har du återigen chans att få vara en del av världens kanske största folkfest som även ligger bakom det fenomen vi idag kallar festival. Kan du inte fira på plats i Tyskland kan du alltid fira hemma – varför inte i ditt eget öltält?

Oktoberfesten som har sitt ursprung i tidigt tyskt 1800-tal är i allra högsta grad en glädjens tid där ölet är mer än centralt.

Bröllop och hästkapplöpning

Den högtidliga perioden vi idag kallar Oktoberfest började en gång i tiden som en hyllning till den bayerska kronprinsen Ludwig och hans vackra Therese, vilka gifte sig i München år 1810. Bröllopsfesten visade sig bli så lyckad att den snabbt blev till en årlig tradition. De stora hästkapplöpningarna var länge huvudnöjet men byttes så småningom ut till öltält. Det är vi tacksamma för.

Oktoberfesten firas varje år i München och pågår i hela 16 dagar, från mitten av september fram till och med första söndagen i oktober. Festivalen besöks årligen av häpnadsväckande sex miljoner individer som tillsammans tömmer dryga sju miljoner liter öl.

Men varför firar till största delen en Oktoberfest i september? Den flyttades. Större chans till mildväder och sol. Svårare än så är det inte.

Två öl som gifter sig bättre än Ludwig och Therese

Marsöl i oktober

Det kan inte bli mer Oktoberfest än att fira med ett riktigt märzenöl. Traditionen innebär en öl som bryggs i mars (märz) och som dricks först när det är dags för den stora Oktoberfesten.

Brauerei Nothhaft Märzen
Brauerei Nothhaft Märzen
Brauerie Nothhaft är en spännande tysk ljus lager i äkta märzenstil som vi varmt kan rekommendera till årets Oktoberfest. Kornmalt och humle ger dig i denna magiska flaska härliga toner av pomerans, mumsig sirapslimpa, aprikos och lagom söt honung.
500 ml - 5.6% -
29.90 kr

Ett svenskt Helles

Helles innebär ett ljust maltigt öl med måttlig beska och kan ses som ett modernare alternativ till Oktoberfestens klassiska märzenöl. Hellesstilen härstammar passande nog från München och är idag det öl som mest förknippas med Oktoberfest.

Helles Lager
Helles Lager
Från sörmländska Eskilstuna och Munklägrets Microbrasserie kommer trevliga Helles som är ett svenskt svar på de redan många tyska producenterna Hellesöl. Vi kan minst lika bra. Knäckebröd, honung, apelsin och halm. I Helles får vi med både hästkapplöpning och en smak av Sverige, fast i tysk anda.
330 ml - 4.8% -
21.90 kr

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Carolina Manhusen Schwab räddar världshaven med hjälp av öl. Hennes ölmärke Ocean Beer använder vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Ölen har redan vunnit priser och lanserats i S..

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Kan du tänka dig att dricka öl i pappersflaska? Carlsberg har släppt världens första ölflaska i papper – på försök. – Även om vi ännu inte har kommit i mål är prototyperna ett viktigt steg mot..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Idag finns en uppsjö av olika ölsorter och stilar att tillgå, och det kan vara svårt att leta sig fram i djungeln av IPA, lager och stout. Därför har vi tagit fram Vinguidens ölskola, där vi hjälper..

Läs mer
Versioner av stout – det kraftfulla ölet

Versioner av stout – det kraftfulla ölet

”Stout” är en förkortning av ”stout beer” eller ”stout ale” som betyder ungefär ”kraftfullt öl”. Och kraftfullt är det. Traditionell stout ska vara mörk, smakrik och ha hög alkoholhalt. Men att stou..

Läs mer