HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Nu har du återigen chans att få vara en del av världens kanske största folkfest som även ligger bakom det fenomen vi idag kallar festival. Kan du inte fira på plats i Tyskland kan du alltid fira hemma – varför inte i ditt eget öltält?

Oktoberfesten som har sitt ursprung i tidigt tyskt 1800-tal är i allra högsta grad en glädjens tid där ölet är mer än centralt.

Bröllop och hästkapplöpning

Den högtidliga perioden vi idag kallar Oktoberfest började en gång i tiden som en hyllning till den bayerska kronprinsen Ludwig och hans vackra Therese, vilka gifte sig i München år 1810. Bröllopsfesten visade sig bli så lyckad att den snabbt blev till en årlig tradition. De stora hästkapplöpningarna var länge huvudnöjet men byttes så småningom ut till öltält. Det är vi tacksamma för.

Oktoberfesten firas varje år i München och pågår i hela 16 dagar, från mitten av september fram till och med första söndagen i oktober. Festivalen besöks årligen av häpnadsväckande sex miljoner individer som tillsammans tömmer dryga sju miljoner liter öl.

Men varför firar till största delen en Oktoberfest i september? Den flyttades. Större chans till mildväder och sol. Svårare än så är det inte.

Två öl som gifter sig bättre än Ludwig och Therese

Marsöl i oktober

Det kan inte bli mer Oktoberfest än att fira med ett riktigt märzenöl. Traditionen innebär en öl som bryggs i mars (märz) och som dricks först när det är dags för den stora Oktoberfesten.

Brauerie Nothhaft Märzen
Brauerie Nothhaft Märzen
Brauerie Nothhaft är en spännande tysk ljus lager i äkta märzenstil som vi varmt kan rekommendera till årets Oktoberfest. Kornmalt och humle ger dig i denna magiska flaska härliga toner av pomerans, mumsig sirapslimpa, aprikos och lagom söt honung.
500 ml - 5.6% -
29.90 kr

Ett svenskt Helles

Helles innebär ett ljust maltigt öl med måttlig beska och kan ses som ett modernare alternativ till Oktoberfestens klassiska märzenöl. Hellesstilen härstammar passande nog från München och är idag det öl som mest förknippas med Oktoberfest.

Helles Lager
Helles Lager
Från sörmländska Eskilstuna och Munklägrets Microbrasserie kommer trevliga Helles som är ett svenskt svar på de redan många tyska producenterna Hellesöl. Vi kan minst lika bra. Knäckebröd, honung, apelsin och halm. I Helles får vi med både hästkapplöpning och en smak av Sverige, fast i tysk anda.
330 ml - 4.8% -
21.90 kr

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer
6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

Intresset har exploderat och öl är populärare än någonsin. Öl kan också ta dina drinkar till en ny nivå. Här är sex härligt fräscha öldrinkar du borde testa. Öltrenden tar aldrig slut — den har slag..

Läs mer
Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer
Nya fruktölet som är en ren förfriskning

Nya fruktölet som är en ren förfriskning

Här är nya fruktölet som är lika uppfriskande som en sommarcocktail. Rodenbach FruitAge är en blandning av öl, körsbär och fläder som ger syrliga och fruktiga toner. Ren förfriskning för såväl ölnör..

Läs mer
254 förlorade körkort  på elsparkcykeln

254 förlorade körkort på elsparkcykeln

Oktoberfesten i München är över för den här gången. 6,3 miljoner gäster har festat i två veckor och tillsammans druckit 7,5 miljoner liter öl. Men festen kommer med en baksida: 254 besökare förlorad..

Läs mer
112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

Lust att upptäcka nya saker på semestern? Då kan en ölprovning med nya spännande svenska ölsorter passa perfekt. I veckan släpptes 112 nya svenska ölsorter på Systembolaget. Skördeöl, Lovefever elle..

Läs mer