HEM

Aktuellt

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning.

Forskarna vid University of Greenwich har upptäckt att två pint öl är 24 procent mer effektivt för att lindra värk än den populära värktabletten Alvedon med paracetamol. Forskarlaget gjorde 18 kontrollerade studier på mer än 400 personer som utsattes för olika typer av smärta, kyla och tryck. Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Journal of Pain.

Enligt den ansvarige forskaren, doktor Trevor Thompson, som är lektor i psykologi, är bevisen för att alkohol lindrar smärta robusta. Effekten kan närmast jämföras med opiater som kodein.

Effekten är kraftigare än paracetamol. Att dricka omkring fyra enheter alkohol (två glas öl eller två glas vin) innebär att smärtan minskar smärtan med 24 procent, säger han.

Nu ska forskarna försöka isolera det smärtstillande ämnet i alkohol för att ta fram nya smärtstillande medel utan alkoholens giftighet.

De vill däremot varna för att dricka för mycket för de som lider av kroniska smärttillstånd.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Fira Ölets dag med Vinguiden

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige. Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 ..

Läs mer
Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Maj månads första nyhetssläpp är här fullspäckad med spännande dryckesnyheter. Vad sägs om bag-in-box-öl? Det är andra gången någonsin i Sverige. Eller får det lov att vara en exklusiv riesling-sekt..

Läs mer
Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Sommar, sol och bad – och en riktigt kall öl. Vi har samlat somriga öl från inte mindre än tio olika länder. Hitta nya favoriter eller överraska vännerna på grillkvällen. Oslove – Norge [product]178..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer