HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning.

Forskarna vid University of Greenwich har upptäckt att två pint öl är 24 procent mer effektivt för att lindra värk än den populära värktabletten Alvedon med paracetamol. Forskarlaget gjorde 18 kontrollerade studier på mer än 400 personer som utsattes för olika typer av smärta, kyla och tryck. Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Journal of Pain.

Enligt den ansvarige forskaren, doktor Trevor Thompson, som är lektor i psykologi, är bevisen för att alkohol lindrar smärta robusta. Effekten kan närmast jämföras med opiater som kodein.

Effekten är kraftigare än paracetamol. Att dricka omkring fyra enheter alkohol (två glas öl eller två glas vin) innebär att smärtan minskar smärtan med 24 procent, säger han.

Nu ska forskarna försöka isolera det smärtstillande ämnet i alkohol för att ta fram nya smärtstillande medel utan alkoholens giftighet.

De vill däremot varna för att dricka för mycket för de som lider av kroniska smärttillstånd.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget? Ölets Dag blev en succé red..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget. Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finn..

Läs mer
3 goda tips på ljus sommar-öl

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl. Lager är världens över..

Läs mer
Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktail..

Läs mer
Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök. – Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dess..

Läs mer