HEM

Aktuellt

Fyra italienare på tillfälligt besök

Amarone, Ripasso och Appassimento i all ära. Men Italien har mycket mer att erbjuda oss när det gäller viner. Här har du fyra spännande nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Trender kommer och går, men vår kärlek till Italien består. I alla fall om vi tittar på Systembolagets försäljningsstatistik. Där framkommer att Italien utan konkurrens är svenskarnas favoritvinland. Italienska viner tog en överlägsen förstaplats i försäljningen med drygt 56 miljoner liter under 2019. Det är dubbelt så mycket som tvåan och trean på försäljningslistan, Frankrike och Spanien, tillsammans säljer till svenskarna.

Vi gillar den italienska livsstilen – maten, kaffet, modet. Den italienska pizzan har banat väg för enklare italienska viner världen över. Men en sak förstår inte italienare: varför älskar vi svenskar så söta viner? ”Italien har ju så mycket mer att erbjuda” brukar förvånade vinodlare säga.

Nu har du chansen att testa flera spännande alternativ när Systembolaget släpper in nya producenter i tillfälliga sortimentet (start 15 september).

'a Rina Etna Rosso
2018
'a Rina Etna Rosso
Ett sicilianskt rödvin med vulkanisk ”feeling”. Druvorna kommer nämligen från olika vingårdar runt byn Passopisciaro på vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. 95 procent av druvorna är Nerello mascalese, en blå druvsort som används till både vita och röda viner. Färgen kommer från druvans skal och avskiljs skalen från musten vid pressning kan man tillverka vitt vin av blå druvor.

Girolamo Russo grundades 2005 av Guiseppe Russo till minne av hans far. Egendomen omfattar 26 hektar, varav 15 hektar av dessa består av vinodlingar omgärdade av olivträd och hasselbuskar på 650-780 meters höjd över havet.

750 ml - 14% -
214 kr

Amarante Aglianico
2013
Amarante Aglianico
Cilento ligger i provinsen Salerno i Kampanien, södra Italien. Här odlas den blå, strama druvan Aglianico som har en lång historia och som har ökat i popularitet på senare år.

Utvecklad, kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, rökig mineral, svarta oliver, bergamott, jordgubbar och kanel.

750 ml - 13.5% -
159 kr

Vinnaturo Rosso
2019
Vinnaturo Rosso
Ett italienskt naturvin där producenten Cosimo Maria Masini i Toscana inte har tillsatt jäst under vinifieringen. Resultatet har blivit en fruktig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, hallon, färska örter, viol och kryddor.

Vinfamiljen Masini har varit verksamma i 20 år och de 40 hektaren vinodlingar är certifierade för ekologisk och biodynamisk odling.

1500 ml - 13% -
248 kr

Colle Fregiara Annesanti
2018
Colle Fregiara Annesanti
Familjeföretaget Cantina Annesanti finns i Umbrien, centrala Italien. Förutom vin odlar man även oliver, spannmål och baljväxter. Vinet har skapats på ett spännande sätt: jäsning och skalmaceration har skett på amfora och sen har vinet lagrats i tio månader på amfora följt av tre månader på damejeanne, stora ballongformade glasflaskor.

Det har gett ett fruktigt vin med mycket frisk smak med inslag av gula päron, mimosablommor, rökig mineral, bivax, krusbär, vitpeppar och grapefrukt.

750 ml - 13% -
287 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer
Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer
Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Vinet har en självklar plats i våra glas – men hur matchas det med mat?

Läs mer
5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer