HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyra italienare på tillfälligt besök

Amarone, Ripasso och Appassimento i all ära. Men Italien har mycket mer att erbjuda oss när det gäller viner. Här har du fyra spännande nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Trender kommer och går, men vår kärlek till Italien består. I alla fall om vi tittar på Systembolagets försäljningsstatistik. Där framkommer att Italien utan konkurrens är svenskarnas favoritvinland. Italienska viner tog en överlägsen förstaplats i försäljningen med drygt 56 miljoner liter under 2019. Det är dubbelt så mycket som tvåan och trean på försäljningslistan, Frankrike och Spanien, tillsammans säljer till svenskarna.

Vi gillar den italienska livsstilen – maten, kaffet, modet. Den italienska pizzan har banat väg för enklare italienska viner världen över. Men en sak förstår inte italienare: varför älskar vi svenskar så söta viner? ”Italien har ju så mycket mer att erbjuda” brukar förvånade vinodlare säga.

Nu har du chansen att testa flera spännande alternativ när Systembolaget släpper in nya producenter i tillfälliga sortimentet (start 15 september).

Ett sicilianskt rödvin med vulkanisk ”feeling”. Druvorna kommer nämligen från olika vingårdar runt byn Passopisciaro på vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. 95 procent av druvorna är Nerello mascalese, en blå druvsort som används till både vita och röda viner. Färgen kommer från druvans skal och avskiljs skalen från musten vid pressning kan man tillverka vitt vin av blå druvor.

Girolamo Russo grundades 2005 av Guiseppe Russo till minne av hans far. Egendomen omfattar 26 hektar, varav 15 hektar av dessa består av vinodlingar omgärdade av olivträd och hasselbuskar på 650-780 meters höjd över havet.

750 ml - 14% -
214 kr

Cilento ligger i provinsen Salerno i Kampanien, södra Italien. Här odlas den blå, strama druvan Aglianico som har en lång historia och som har ökat i popularitet på senare år.

Utvecklad, kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, rökig mineral, svarta oliver, bergamott, jordgubbar och kanel.

750 ml - 13.5% -
159 kr

Ett italienskt naturvin där producenten Cosimo Maria Masini i Toscana inte har tillsatt jäst under vinifieringen. Resultatet har blivit en fruktig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, hallon, färska örter, viol och kryddor.

Vinfamiljen Masini har varit verksamma i 20 år och de 40 hektaren vinodlingar är certifierade för ekologisk och biodynamisk odling.

1500 ml - 13% -
248 kr

Familjeföretaget Cantina Annesanti finns i Umbrien, centrala Italien. Förutom vin odlar man även oliver, spannmål och baljväxter. Vinet har skapats på ett spännande sätt: jäsning och skalmaceration har skett på amfora och sen har vinet lagrats i tio månader på amfora följt av tre månader på damejeanne, stora ballongformade glasflaskor.

Det har gett ett fruktigt vin med mycket frisk smak med inslag av gula päron, mimosablommor, rökig mineral, bivax, krusbär, vitpeppar och grapefrukt.

750 ml - 13% -
287 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa