HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyra italienare på tillfälligt besök

Amarone, Ripasso och Appassimento i all ära. Men Italien har mycket mer att erbjuda oss när det gäller viner. Här har du fyra spännande nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Trender kommer och går, men vår kärlek till Italien består. I alla fall om vi tittar på Systembolagets försäljningsstatistik. Där framkommer att Italien utan konkurrens är svenskarnas favoritvinland. Italienska viner tog en överlägsen förstaplats i försäljningen med drygt 56 miljoner liter under 2019. Det är dubbelt så mycket som tvåan och trean på försäljningslistan, Frankrike och Spanien, tillsammans säljer till svenskarna.

Vi gillar den italienska livsstilen – maten, kaffet, modet. Den italienska pizzan har banat väg för enklare italienska viner världen över. Men en sak förstår inte italienare: varför älskar vi svenskar så söta viner? ”Italien har ju så mycket mer att erbjuda” brukar förvånade vinodlare säga.

Nu har du chansen att testa flera spännande alternativ när Systembolaget släpper in nya producenter i tillfälliga sortimentet (start 15 september).

'a Rina Etna Rosso
2018
'a Rina Etna Rosso
Ett sicilianskt rödvin med vulkanisk ”feeling”. Druvorna kommer nämligen från olika vingårdar runt byn Passopisciaro på vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. 95 procent av druvorna är Nerello mascalese, en blå druvsort som används till både vita och röda viner. Färgen kommer från druvans skal och avskiljs skalen från musten vid pressning kan man tillverka vitt vin av blå druvor.

Girolamo Russo grundades 2005 av Guiseppe Russo till minne av hans far. Egendomen omfattar 26 hektar, varav 15 hektar av dessa består av vinodlingar omgärdade av olivträd och hasselbuskar på 650-780 meters höjd över havet.

750 ml - 14% -
214 kr

Amarante Aglianico
2013
Amarante Aglianico
Cilento ligger i provinsen Salerno i Kampanien, södra Italien. Här odlas den blå, strama druvan Aglianico som har en lång historia och som har ökat i popularitet på senare år.

Utvecklad, kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, rökig mineral, svarta oliver, bergamott, jordgubbar och kanel.

750 ml - 13.5% -
159 kr

Vinnaturo Rosso
2019
Vinnaturo Rosso
Ett italienskt naturvin där producenten Cosimo Maria Masini i Toscana inte har tillsatt jäst under vinifieringen. Resultatet har blivit en fruktig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, hallon, färska örter, viol och kryddor.

Vinfamiljen Masini har varit verksamma i 20 år och de 40 hektaren vinodlingar är certifierade för ekologisk och biodynamisk odling.

1500 ml - 13% -
248 kr

Colle Fregiara Annesanti
2018
Colle Fregiara Annesanti
Familjeföretaget Cantina Annesanti finns i Umbrien, centrala Italien. Förutom vin odlar man även oliver, spannmål och baljväxter. Vinet har skapats på ett spännande sätt: jäsning och skalmaceration har skett på amfora och sen har vinet lagrats i tio månader på amfora följt av tre månader på damejeanne, stora ballongformade glasflaskor.

Det har gett ett fruktigt vin med mycket frisk smak med inslag av gula päron, mimosablommor, rökig mineral, bivax, krusbär, vitpeppar och grapefrukt.

750 ml - 13% -
287 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Biodynamiska vinet som hyllas

Biodynamiska vinet som hyllas

Här är det prisvinnande vinet som skapats med hänsyn till kosmiska rytmer och efter solens och månens faser. Det är inte så flummigt som det verkar. Emilio och hans dotter Maddalena i Valpolicella, ..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Här kommer vin ut ur kökskranarna

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Läs mer
Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer