HEM

Aktuellt

Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Vad kan du om sicilianska viner? Odlade vid kanten av en vulkan, skyddat ursprung och garanterad kvalitet – det är bara några saker du kan vänta dig av viner från Sicilien. Så långt tillbaka som sedan antikens Grekland har viner från Sicilien haft en plats på vinkartan, men med blandade åsikter kring kvaliteten. Men det har förändrats i och med att man omfamnat mer moderna produktionsmetoder. Både kvalitet och innovation härskar i det nya tänket från dagens drivna producenter på den italienska ön. 

3 vita viner från Sicilien

Siciliens varma klimat och mångfaldiga landskap gör sig bra för en bred variation av druvor. Bland öns gröna druvor hittar du bland annat sorter som du inte finner någon annanstans i världen – som carricante, minella bianca och grillo. Och det är just den här blandningen av lokala och internationella druvor som lockar världens vinälskare. Allt från fräscha och fruktiga viner till mer fylliga och komplexa smaker.

Benanti Contrada Cavaliere, 346 kr

Benanti Contrada Cavaliere
2020
Benanti Contrada Cavaliere
Den sicilianska listan inleds med ett mycket friskt och fruktigt vitt vin. Druvorna till Benanti Contrada Cavaliere odlas på en minst sagt speciell plats – i sluttningen av en av världens mest aktiva vulkaner, Etna. Gjord på 100 % carricante och smak av grönt äpple, päron, melon, mandel, anis, citrus och mineral.
750 ml - 12% -
346 kr

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc, 259 kr

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc
2021
Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc
Mandrarossa startade sin vinproduktion först efter 20 år av research. Med andra ord är bara det bästa och mest innovativa bra nog när det kommer till Mandrarossas viner. Mandrarossa Urra di Mare är ett fruktigt, ekologiskt vitt vin som du hittar i en stor och elegant 1 500 ml-flaska. Smaker av päron, melon, stenfrukt, krusbär, citrus, örter och mineral.
1500 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
269 kr

DeAetna Bianco Terra Costantino, 179 kr

DeAetna Bianco Terra Costantino
2021
DeAetna Bianco Terra Costantino
DeAetna Bianco Terra Costantino är en blandning av de tre inhemska gröna druvorna carricante, catarratto och minella. Samtliga odlas kring vulkanen Etna, så du är garanterad minst sagt en koncentrerad smak av äkta Sicilien. Ett fylligt vitt vin med nyanser av både friskhet och rökighet – som grönt äpple, päron, tropisk frukt, mineral, honung, citrus och örter.
750 ml - 13.5% -
181 kr

4 röda viner från Sicilien

Likt de vita vinerna erbjuder Siciliens röda viner smaker du inte hittar någon annanstans i världen. Bland dessa blå druvor, som exklusivt odlas på ön, finns bland annat nero d’avola, nerello mascalese och nerello cappuccio. Med ett sicilianskt rödvin tas du med på en fängslande smakresa av mörka bär, kryddor och jordiga undertoner som fångar essensen av öns geografiska mångfald och medelhavsmiljö.

Mandrarossa Etna Rosso, 209 kr

Mandrarossa Etna Rosso
2018
Mandrarossa Etna Rosso
Ännu ett spännande vin från Mandrarossa. Från 100 % nerello mascalese-druvor, skördade vid foten av vulkanen Etna, kommer detta kryddiga rödvin med stor, nyanserad smak och rik fruktighet. Inslag av fat, körsbär, jordgubbar, rökiga mineraler, björnbär, plommon och kaffe.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot, 259 kr

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot
2022
Mandrarossa Timperosse Petit Verdot
Ett innovativt och fruktigt rött vin i en generös 1 500 ml-flaska. I Europa används petit verdot främst i blandningar där druvan ska ge doft och en vacker mörkröd färg. Här har dock Mandrarossa, med sina noga efterforskningar, hittat de perfekta förhållandena för att skapa en smakrikare druva fylld med aromer. Inslag av blåbär, björnbär, mörka körsbär, viol, vilda hallon, vanilj och örter.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
269 kr

Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria, 239 kr

Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
2020
Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
Donnafugata är femte generationens vinmakare med starkt fokus på att skapa autentiskt sicilianskt vin och hållbar produktion. Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria är ett DOCG-vin, alltså ett italienskt vin med skyddad ursprungsbeteckning och garanterad hög kvalitet. Ett fruktigt och medelfylligt rött vin. Smak av körsbär, jordgubbar, björnbär, plommon, peppar, vanilj och tydliga tanniner.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

Dea Vulcano Etna Rosso, 219 kr

Dea Vulcano Etna Rosso
2021
Dea Vulcano Etna Rosso
Från den norra sidan av vulkanen Etna odlas druvorna till detta friska och mjuka rödvin. Gjort på nerello mascalese och nerello cappuccio, två blå druvor som odlats vid vulkanen sedan 1700-talet. Den vulkaniska jorden gör att vinrankorna kan ta sig långt ned under marken där druvornas smak stärks av kalk och mineraler. Dunnafugatas Dea Vulcano Etna Rosso är fylligt med smaker av vilda jordgubbar, körsbär, hallon, rökig mineral, viol, svartpeppar, tobak och örter.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firand..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Nipozzano

Nipozzano

Snacka om klassisk mark. I hjärtat av Toscana, en felkörning österut från Florens, världens vackraste stad, genom gröna, mjuka kullar, i en närmast pastoral miljö, ser vi det torna upp sig i fjärran..

Läs mer
Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer
Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer