HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira 4th of July med amerikanska viner

Skål för USA:s självständighet! Den 4 juli firas USA:s nationaldag med dunder och brak. Vinguiden tipsar om några riktigt goda amerikanska viner om du vill vara med och fira på ett hörn.

Nu på söndag den 4 juli är det USA:s nationaldag, även kallad Independence Day. Dagen firas till ära av att de amerikanska kolonierna gjorde revolution och bröt sig loss från Storbritannien för att bilda ett eget land. Den 4 juli 1776 utropades självständighetsförklaringen.

I USA firas dagen med fyrverkerier, parader, extra god mat med vänner, tävling i att äta korv och mycket annat. Ett och annat glas vin slinker förstås ner också – och då förstås amerikanskt vin, en dag som denna.

Om du vill vara med på ett hörn och gratulera USA på 245-årsdagen föreslår vi en skål i någon av dessa fem godingar:

Kanske kan det smaka med ett mousserande vin från Columbia Valley i Washington, extra passande på nationaldagen. Michelle Brut är gjort enligt champagnemetoden och ”a real bargain” som de säger i USA.

Torr, aningen grapebesk med fin, mjuk karaktär, inslag av citrus, gula äpplen, aningen kryddig i avslut.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.4 g per 100 ml
139 kr

USA:s vinmecka får ändå sägas vara Napa Valley i Kalifornien. Extra famösa är chardonnay-vinerna. Black Stallion Napa Valley Chardonnay, 2019 är en typisk representant med härliga toner av smör och vanilj. Passar perfekt ihop med Lemon Butter Garlic Shrimp.

Toner av vanilj, smörighet, fat, rostade nötter, med balanserande friskhet och med lång eftersmak.
750 ml - 14.5% -
209 kr

Lite kryddigare blir det om du väljer J.Lohr Estates South Ridge Syrah 2018 som är ett smakrikt rödvin från Central Coast i Kalifornien. Går utmärkt tillsammans med en t-benstek som grillas till perfektion på barbecuen.

Smakrikt kryddigt kraftfullt vin med toner av körsbär, björnbär, fat, söta kryddor och vanilj.
750 ml - 14% -
169 kr

Det är ju faktiskt bara Independence day en gång om året, så varför inte slå till på ett extravagant vin? Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2018 är ett stort rött vin med härlig Cabernet Sauvignon. Vinet kommer från en verkligt anrik producent som etablerades 1882.

Elegant i smak, kryddig, fruktig, liten bitter ton, frisk bärig karaktär, svarta vinbär, plommon, inslag av mocka, kakao, fat med lång eftersmak i koncentrerad stil.
750 ml - 14% -
599 kr

Till sist kanske det kan smaka med en burk Underwood på 4th of July? Lite oklart om vinet är en hyllning till countrysångerskan Carrie Underwood eller Frank Underwood i House of Cards. Hursomhelst, detta medelfylliga Pinot Noir-vin kommer i en perfekt liten burk och passar perfekt till tacos och hamburgare. Mums på Independence Day!

Röda bär, lingon, kryddig, matbitter, druvtypisk, mjuka tanniner, kryddig i längd.
375 ml - 13% -
80 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa