HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira 4th of July med amerikanska viner

Skål för USA:s självständighet! Den 4 juli firas USA:s nationaldag med dunder och brak. Vinguiden tipsar om några riktigt goda amerikanska viner om du vill vara med och fira på ett hörn.

Nu på söndag den 4 juli är det USA:s nationaldag, även kallad Independence Day. Dagen firas till ära av att de amerikanska kolonierna gjorde revolution och bröt sig loss från Storbritannien för att bilda ett eget land. Den 4 juli 1776 utropades självständighetsförklaringen.

I USA firas dagen med fyrverkerier, parader, extra god mat med vänner, tävling i att äta korv och mycket annat. Ett och annat glas vin slinker förstås ner också – och då förstås amerikanskt vin, en dag som denna.

Om du vill vara med på ett hörn och gratulera USA på 245-årsdagen föreslår vi en skål i någon av dessa fem godingar:

Kanske kan det smaka med ett mousserande vin från Columbia Valley i Washington, extra passande på nationaldagen. Michelle Brut är gjort enligt champagnemetoden och ”a real bargain” som de säger i USA.

Michelle Brut
Michelle Brut
Torr, aningen grapebesk med fin, mjuk karaktär, inslag av citrus, gula äpplen, aningen kryddig i avslut.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.4 g per 100 ml
139 kr

USA:s vinmecka får ändå sägas vara Napa Valley i Kalifornien. Extra famösa är chardonnay-vinerna. Black Stallion Napa Valley Chardonnay, 2019 är en typisk representant med härliga toner av smör och vanilj. Passar perfekt ihop med Lemon Butter Garlic Shrimp.

Black Stallion Napa Valley Chardonnay
2020
Black Stallion Napa Valley Chardonnay
Toner av vanilj, smörighet, fat, rostade nötter, med balanserande friskhet och med lång eftersmak.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr

Lite kryddigare blir det om du väljer J.Lohr Estates South Ridge Syrah 2018 som är ett smakrikt rödvin från Central Coast i Kalifornien. Går utmärkt tillsammans med en t-benstek som grillas till perfektion på barbecuen.

J.Lohr Estates South Ridge Syrah
2018
J.Lohr Estates South Ridge Syrah
Smakrikt kryddigt kraftfullt vin med toner av körsbär, björnbär, fat, söta kryddor och vanilj.
750 ml - 14% -
169 kr

Det är ju faktiskt bara Independence day en gång om året, så varför inte slå till på ett extravagant vin? Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2018 är ett stort rött vin med härlig Cabernet Sauvignon. Vinet kommer från en verkligt anrik producent som etablerades 1882.

Chateau Montelena Cabernet Sauvignon
2019
Chateau Montelena Cabernet Sauvignon
Elegant i smak, kryddig, fruktig, liten bitter ton, frisk bärig karaktär, svarta vinbär, plommon, inslag av mocka, kakao, fat med lång eftersmak i koncentrerad stil.
750 ml - 14% -
699 kr

Till sist kanske det kan smaka med en burk Underwood på 4th of July? Lite oklart om vinet är en hyllning till countrysångerskan Carrie Underwood eller Frank Underwood i House of Cards. Hursomhelst, detta medelfylliga Pinot Noir-vin kommer i en perfekt liten burk och passar perfekt till tacos och hamburgare. Mums på Independence Day!

Underwood Pinot Noir
Underwood Pinot Noir
Röda bär, lingon, kryddig, matbitter, druvtypisk, mjuka tanniner, kryddig i längd.
375 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
82 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden. – Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Camero..

Läs mer
Guldet blev till vin – legenden om Three Finge..

Guldet blev till vin – legenden om Three Finge..

Den ökände banditen Three Finger Jack gjorde Vilda Västern osäker när han grävde efter guld på 1800-talet. Three Finger Jack Old Vine Zinfandel hyllar hans namn och äventyrliga anda och vinet är ren..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
David Beckhams nya passion: rosévin

David Beckhams nya passion: rosévin

Rosétrenden växer sig allt starkare i USA – efter att ha setts som skräpvin. En rad amerikanska vinhus lanserar sina egna roséer. Och fotbollsstjärnan David Beckham har outat sig som älskare ..

Läs mer
Fira presidentvalet – med Biden-vin eller Trum..

Fira presidentvalet – med Biden-vin eller Trum..

Nu går USA till val för att utse landets näste president: Donald Trump eller Joe Biden. Om du vill fira näste ledare med ett glas har vi tipsen här: ett kaliforniskt vin för dig som gillar Joe Biden..

Läs mer
Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Skål och grattis, USA! Imorgon firar amerikanernas nationaldagen, Fourth of July, med fyrverkerier, barbecue och parader. Dagen till ära vill Vinguiden tipsa om några fina amerikanska viner. Imorgon..

Läs mer