HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige.

Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 bryggerier finns i vårt avlånga land. För att uppmärksamma och hylla den svenska öltraditionen har ölet fått en alldeles egen dag, instiftad av Sveriges Bryggerier 2012.

Ölets dag firas alltid den tredje onsdagen i juli och syftet är att fira ölet och hedra bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus som sägs vara dess uppfinnare. I Sverige har ölet varit en kär tradition ända sedan vikingatiden. På många bryggerier runt om i Sverige är det öppet hus och allmänheten kan komma och se hur bryggningen går till och på vissa håll provsmaka öl.

Nyligen släpptes ”Boken om öl och andra goda grejer”, skriven av Nils Hultkrantz och Simon Karlsson, grundare av Stigbergets bryggeri, tillsammans med kocken Markus Junkala. I boken berättar de om sin resa från aningslösa och okunniga nybörjare till succén med Stigbergets bryggeri. På vägen delar de med sig spännande tips om ölbryggning och matrecept som passar perfekt tillsammans med öl.

– Vi ville göra en bok om hur du själv kan brygga öl med karaktär. Öl med klassisk stil, men också öl som utmanar, väcker intresse eller provocerar. Precis som vi gör, berättar författarna.

Historien bakom Stigbergets bryggeri började med att Nils och Simon drev en restaurang vid Stigbergets fot i Göteborg. I dag har bryggeriet sedan länge växt om restaurangverksamheten och de har även öppnat filial i Stockholm.

– Dessutom ville vi, eftersom hela vår historia började med att vi drev (eller lekte) restaurang, bjuda på våra bästa maträtter och mat- och ölkombinationer. Till exempel en confit de canard sandwich matchad med en bière de garde, eller chokladtårta glaserad med en imperial stout.

Varför blev det så att ni startade ett bryggeri?

– Bryggeriet startades av Nils Hultkrantz, Richard Simonson och Annelie Ödén för att förse deras restaurang Hagabions Café med öl. Hela historien kan man läsa om i boken.

Vad är det mest förvånande som folk inte vet om öl och ölbryggning?

– Att folk inte vet vad öl i sin enkelhet är. Gemene man känner kanske till orden malt och humle, men vet inte riktigt vad det är eller vad det ger för smaker till ölet. Kanske är det på grund av den mer diffusa tillverkningsprocessen, jämfört med vin och cider, som har gjort folk så frånkopplade från öl. Man trycker på en knapp och ut ur maskinen kommer bärs, säger Simon Karlsson och Markus Junkala.

Hur kommer det sig att Sverige nästan fått flest bryggerier per capita i världen?

– Den stora öltrenden vi ser nu har spridit sig hit från USA och svensken har med sin ängslighet och trendkänslighet alltid varit bra på import av amerikansk kultur. Vare sig det rör sig om smash-burgare, musik eller bilkultur har vi alltid tagit emot det med öppen famn.

Hur tycker ni att man bör fira Ölets dag (förutom med att dricka öl) ?

Simon: Titta på ”En film om öl” med Stellan Skarsgård.
Markus: Skriv en dikt som hyllar ölet, och läs den för dig själv medan du väntar på att skumkronan ska lägga sig.

Någon maträtt ni tycker passar extra bra denna dag?

– Laga Mapo Tofu eller något annat från Sichuan och drick en svalkande Wit eller Saison till. Det finns inget godare än öl till det.

Psst!

Följ Vinguiden på Instagram där vi snart kommer att lotta ut tre ex av Boken om öl och andra goda grejer!

Foto: Martin Premer

FAKTA

6 saker du kanske inte visste om öl:

1. 7.000 år gammalt
Öl sägs ha producerats redan för 7.000 år sedan. Vanligen består öl av vatten, jäst och kolhydrater som korn, vete eller humle. När drycken jäser skapas alkohol på ett naturligt sätt i ölet.

2.Det finns över 32.000 ölmärken i världen
Exakt hur många ölsorter det finns vet ingen med säkerhet, men öltidningen Beer Advocate har gjort en kvalificerad uppskattning. Det lär ska finnas 32.000 olika varumärken på öl och långt fler sorter.

3. Så mycket öl dricker vi i Sverige
2020 drack varje svensk i genomsnitt 54 liter öl (ölkonsumtionen beräknas på befolkningen 15 år och äldre). Då ingår alkoholfri öl och folköl i den siffran. Starkölen står dock för 70 procent. Men vi har långt kvar till världens mest öldrickande land. I pilsnerns hemland klunkar invånarna i sig 157 liter öl per person och år.

4. Världens tredje mest konsumerade dryck
Coca-Cola är fullständigt chanslös och inte ens mjölk kommer i närheten. Efter vatten och te är ölen den populäraste drycken i världen.
5. Öl är släkt med cannabis
De flesta ölsorter bryggs på humle och faktum är att humlen är en nära släkting till cannabis inom växtriket. Båda gästerna tillhör Cannabaceae-familjen. Det bryggs även öl på cannabis, men det är strängt förbjudet i Sverige.

6. Alkoholfri öl populärare än lättöl i Sverige
Alkoholfri öl är den kategori som vuxit snabbast på senare år, från 1,4 miljoner liter år 2010 till 20,3 miljoner liter under 2020. Alkoholfri öl är nu större än vårt klassiska svenska lättöl.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
3 goda tips på ljus sommar-öl

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl. Lager är världens över..

Läs mer
Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl. Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker. Coronapandemin har stoppat många fester ..

Läs mer
Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Vem har sagt att halloween bara är en högtid för barnen? Bryggerier runt om i världen gör också sitt bästa för att skapa rätt stämning. Här är det läskigaste som finns att köpa på Systembolaget till..

Läs mer
3 spännande öl på tillfälligt besök

3 spännande öl på tillfälligt besök

Svenska bryggerier visar sin skicklighet med ny spännande öl. Just nu har du chansen att prova några stouts och ale på Systembolagets tillfälliga sortiment. Och om du gillar kaffe, kakao, lönnsirap,..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer