HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige.

Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 bryggerier finns i vårt avlånga land. För att uppmärksamma och hylla den svenska öltraditionen har ölet fått en alldeles egen dag, instiftad av Sveriges Bryggerier 2012.

Ölets dag firas alltid den tredje onsdagen i juli och syftet är att fira ölet och hedra bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus som sägs vara dess uppfinnare. I Sverige har ölet varit en kär tradition ända sedan vikingatiden. På många bryggerier runt om i Sverige är det öppet hus och allmänheten kan komma och se hur bryggningen går till och på vissa håll provsmaka öl.

Nyligen släpptes ”Boken om öl och andra goda grejer”, skriven av Nils Hultkrantz och Simon Karlsson, grundare av Stigbergets bryggeri, tillsammans med kocken Markus Junkala. I boken berättar de om sin resa från aningslösa och okunniga nybörjare till succén med Stigbergets bryggeri. På vägen delar de med sig spännande tips om ölbryggning och matrecept som passar perfekt tillsammans med öl.

– Vi ville göra en bok om hur du själv kan brygga öl med karaktär. Öl med klassisk stil, men också öl som utmanar, väcker intresse eller provocerar. Precis som vi gör, berättar författarna.

Historien bakom Stigbergets bryggeri började med att Nils och Simon drev en restaurang vid Stigbergets fot i Göteborg. I dag har bryggeriet sedan länge växt om restaurangverksamheten och de har även öppnat filial i Stockholm.

– Dessutom ville vi, eftersom hela vår historia började med att vi drev (eller lekte) restaurang, bjuda på våra bästa maträtter och mat- och ölkombinationer. Till exempel en confit de canard sandwich matchad med en bière de garde, eller chokladtårta glaserad med en imperial stout.

Varför blev det så att ni startade ett bryggeri?

– Bryggeriet startades av Nils Hultkrantz, Richard Simonson och Annelie Ödén för att förse deras restaurang Hagabions Café med öl. Hela historien kan man läsa om i boken.

Vad är det mest förvånande som folk inte vet om öl och ölbryggning?

– Att folk inte vet vad öl i sin enkelhet är. Gemene man känner kanske till orden malt och humle, men vet inte riktigt vad det är eller vad det ger för smaker till ölet. Kanske är det på grund av den mer diffusa tillverkningsprocessen, jämfört med vin och cider, som har gjort folk så frånkopplade från öl. Man trycker på en knapp och ut ur maskinen kommer bärs, säger Simon Karlsson och Markus Junkala.

Hur kommer det sig att Sverige nästan fått flest bryggerier per capita i världen?

– Den stora öltrenden vi ser nu har spridit sig hit från USA och svensken har med sin ängslighet och trendkänslighet alltid varit bra på import av amerikansk kultur. Vare sig det rör sig om smash-burgare, musik eller bilkultur har vi alltid tagit emot det med öppen famn.

Hur tycker ni att man bör fira Ölets dag (förutom med att dricka öl) ?

Simon: Titta på ”En film om öl” med Stellan Skarsgård.
Markus: Skriv en dikt som hyllar ölet, och läs den för dig själv medan du väntar på att skumkronan ska lägga sig.

Någon maträtt ni tycker passar extra bra denna dag?

– Laga Mapo Tofu eller något annat från Sichuan och drick en svalkande Wit eller Saison till. Det finns inget godare än öl till det.

Psst!

Följ Vinguiden på Instagram där vi snart kommer att lotta ut tre ex av Boken om öl och andra goda grejer!

Foto: Martin Premer

FAKTA

6 saker du kanske inte visste om öl:

1. 7.000 år gammalt
Öl sägs ha producerats redan för 7.000 år sedan. Vanligen består öl av vatten, jäst och kolhydrater som korn, vete eller humle. När drycken jäser skapas alkohol på ett naturligt sätt i ölet.

2.Det finns över 32.000 ölmärken i världen
Exakt hur många ölsorter det finns vet ingen med säkerhet, men öltidningen Beer Advocate har gjort en kvalificerad uppskattning. Det lär ska finnas 32.000 olika varumärken på öl och långt fler sorter.

3. Så mycket öl dricker vi i Sverige
2020 drack varje svensk i genomsnitt 54 liter öl (ölkonsumtionen beräknas på befolkningen 15 år och äldre). Då ingår alkoholfri öl och folköl i den siffran. Starkölen står dock för 70 procent. Men vi har långt kvar till världens mest öldrickande land. I pilsnerns hemland klunkar invånarna i sig 157 liter öl per person och år.

4. Världens tredje mest konsumerade dryck
Coca-Cola är fullständigt chanslös och inte ens mjölk kommer i närheten. Efter vatten och te är ölen den populäraste drycken i världen.
5. Öl är släkt med cannabis
De flesta ölsorter bryggs på humle och faktum är att humlen är en nära släkting till cannabis inom växtriket. Båda gästerna tillhör Cannabaceae-familjen. Det bryggs även öl på cannabis, men det är strängt förbjudet i Sverige.

6. Alkoholfri öl populärare än lättöl i Sverige
Alkoholfri öl är den kategori som vuxit snabbast på senare år, från 1,4 miljoner liter år 2010 till 20,3 miljoner liter under 2020. Alkoholfri öl är nu större än vårt klassiska svenska lättöl.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktail..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Världens största ölfestival har tyvärr ställts in. Men kommer det att hindra dig från att ha en egen Oktoberfest hemma med vännerna? Det finns många oktoberfest-öl att välja på – här ger vi di..

Läs mer
Systembolagets nya satsning: sälja kyld öl

Systembolagets nya satsning: sälja kyld öl

Grattis, alla ölälskare. Snart öppnar Systembolaget upp portarna till sin nya satsning, Ölstudion. Här kommer du att kunna köpa kyld öl. – Dryckerna som kommer kylas är IPA, Hazy IPA och dubbel-IPA,..

Läs mer