HEM

Aktuellt

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från Tyskland, Italien, Ungern och Tjeckien finner du både spännande och välkända smakkombinationer.

Polen är sedan många år kända för att göra bra öl och vodka, men på senare år har även landets vinproduktion blivit något att räkna med. Häng med och smaka på Polen!

Klassiska polska rätter

Polens olika regioner har, till följd av att ha tillhört olika länder genom åren, utvecklat bitvis olika matkulturer. Det finns ändå några rätter som kan klassas som typiskt polska.

Pierogi

Pierogi anses vara Polens nationalrätt, och kan närmast beskrivas som en form av dumplings. Fyllningen kan bestå av lite vad som helst, men vanligtvis är de fyllda med exempelvis kött, keso, surkål, bovete och frukter som är i säsong.

Bigos

Denna “jägargryta” är vanlig i större delen av Polen och innehåller ofta olika köttbitar, kål, surkål, korv, honung, svamp samt hela tomater eller tomatpuré. Den serveras ofta tillsammans med rågbröd eller potatismos.

Polska drycker

Polen är framför allt välkända för vodka och öl. Även den alkoholsvaga (eller helt alkoholfria) drycken kwass känner många till, liksom den syrade mjölk kwaśne mleko.

Polsk vodka

Landet är välkänt för sin vodka, som till skillnad från den ryska ofta är smaksatt. Vodka dricks så gott som alltid till mat, oavsett om det är ett rikt dukat bord eller salta tilltugg. Bland de mer välkända varianterna finns bland annat Żubrówka och Goldwasser.

Polsk öl och kvass

Det polska ölet är även det en vanlig måltidsdryck. Många likställer kvaliteten på polsk öl med öl från både Holland och Irland. Liksom i många andra länder har hantverksöl fått ett stort uppsving de senaste åren, och du finner ett stort antal mikrobryggerier runt om i landet. Några av de mer kända märkena är veteölet Ciechan Pszeniczne, den bleka pilsnern Brok och den gyllene pilsnern Żubr.

Utöver öl är det även vanligt med drycken kvass, som på många sätt liknar vår svagdricka. Den finns i flera olika varianter, men vanligast är en alkoholfri eller mycket alkoholsvag variant.

Polskt vin

Vin odlades flitigt i Polen under medeltiden, men produktionen minskade därefter drastiskt, dels av klimatskäl och dels på grund av krig. Sedan 2009, då kommersiell vinodling återigen tilläts, har vinproduktionen i Polen börjat ta fart.

Framför allt odlas vin i landets södra och västra delar och det är vanligt med gröna druvor såsom Riesling, Chardonnay och Solaris. Det odlas även en del blåa druvor, då främst hybriddruvorna Rondo och Regent, samt Vitis Vinifera-druvorna Zweigelt och Blaufränkisch.

Vinerna är ofta lätta och fräscha med viss komplexitet. Detta kan ha att göra med de relativt unga vinstockarna som ännu inte hunnit utvecklas till fullo. Det innebär samtidigt att polska viner bara kommer att bli bättre med tiden.

Smaka på Polen

Om du någonsin funderat på polsk mat och dryck så är det nu hög tid att djupdyka i denna rika kultur. Här finns som sagt mycket spännande att ta del av, vilket även avspeglas i Systembolagets sortiment där du finner både öl, vin och sprit. Här är några av våra favoriter!

Zywiec
Zywiec
Brödig smak med inslag av honung, örter och citrus. Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck, till buffé eller till rätter av fisk eller fågel.
500 ml - 5.5% -
19.90 kr

Mazurski Trójniak Mjöd
Mazurski Trójniak Mjöd
Naturligt mjöd, enbart av noga utvald honung från Ermland och Masurien i nordöstra Polen. Mjödet har som alla mjöd tillverkade av Mazurskie Miody och Mjödhamnen inte utsatts för någon termisk behandling, vilket gör att honungens nyttiga ämnen bevarats i mjödet på bästa sätt.
750 ml - 13% - Sockerhalt 10.9 g per 100 ml
204 kr

Belvedere Vodka
Belvedere Vodka
Belvedere får sin unika smak tack vare två lokalt framställda ingredienser: Dankowskie guldråg och orört, artesiskt vatten från egna brunnar. Råget skapar karaktär och vattnet ger vodkan en fin balans.
700 ml - 40% -
529 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer
Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Hur många brittiska drycker har du på din topplista? Om antalet är lågt är det ett nöje för oss att hjälpa dig utöka listan. Kanske blir världens favorit även din favorit? Vi har listat viner, öl oc..

Läs mer
Fira Ölets dag med Vinguiden

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige. Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 ..

Läs mer
De säljer öl till stöd för Ukraina

De säljer öl till stöd för Ukraina

Har du druckit ukrainsk öl? I januari 2022 fanns det inte ett enda öl från Ukraina på Systembolaget – numera säljer de slut fortare än leverantörerna hinner få in dem i lager. Importören Galatea slo..

Läs mer
”En öl som är 100 procent Dregen”

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt. – “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Med ..

Läs mer
Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer