HEM

Aktuellt

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från Tyskland, Italien, Ungern och Tjeckien finner du både spännande och välkända smakkombinationer.

Polen är sedan många år kända för att göra bra öl och vodka, men på senare år har även landets vinproduktion blivit något att räkna med. Häng med och smaka på Polen!

Klassiska polska rätter

Polens olika regioner har, till följd av att ha tillhört olika länder genom åren, utvecklat bitvis olika matkulturer. Det finns ändå några rätter som kan klassas som typiskt polska.

Pierogi

Pierogi anses vara Polens nationalrätt, och kan närmast beskrivas som en form av dumplings. Fyllningen kan bestå av lite vad som helst, men vanligtvis är de fyllda med exempelvis kött, keso, surkål, bovete och frukter som är i säsong.

Bigos

Denna “jägargryta” är vanlig i större delen av Polen och innehåller ofta olika köttbitar, kål, surkål, korv, honung, svamp samt hela tomater eller tomatpuré. Den serveras ofta tillsammans med rågbröd eller potatismos.

Polska drycker

Polen är framför allt välkända för vodka och öl. Även den alkoholsvaga (eller helt alkoholfria) drycken kwass känner många till, liksom den syrade mjölk kwaśne mleko.

Polsk vodka

Landet är välkänt för sin vodka, som till skillnad från den ryska ofta är smaksatt. Vodka dricks så gott som alltid till mat, oavsett om det är ett rikt dukat bord eller salta tilltugg. Bland de mer välkända varianterna finns bland annat Żubrówka och Goldwasser.

Polsk öl och kvass

Det polska ölet är även det en vanlig måltidsdryck. Många likställer kvaliteten på polsk öl med öl från både Holland och Irland. Liksom i många andra länder har hantverksöl fått ett stort uppsving de senaste åren, och du finner ett stort antal mikrobryggerier runt om i landet. Några av de mer kända märkena är veteölet Ciechan Pszeniczne, den bleka pilsnern Brok och den gyllene pilsnern Żubr.

Utöver öl är det även vanligt med drycken kvass, som på många sätt liknar vår svagdricka. Den finns i flera olika varianter, men vanligast är en alkoholfri eller mycket alkoholsvag variant.

Polskt vin

Vin odlades flitigt i Polen under medeltiden, men produktionen minskade därefter drastiskt, dels av klimatskäl och dels på grund av krig. Sedan 2009, då kommersiell vinodling återigen tilläts, har vinproduktionen i Polen börjat ta fart.

Framför allt odlas vin i landets södra och västra delar och det är vanligt med gröna druvor såsom Riesling, Chardonnay och Solaris. Det odlas även en del blåa druvor, då främst hybriddruvorna Rondo och Regent, samt Vitis Vinifera-druvorna Zweigelt och Blaufränkisch.

Vinerna är ofta lätta och fräscha med viss komplexitet. Detta kan ha att göra med de relativt unga vinstockarna som ännu inte hunnit utvecklas till fullo. Det innebär samtidigt att polska viner bara kommer att bli bättre med tiden.

Smaka på Polen

Om du någonsin funderat på polsk mat och dryck så är det nu hög tid att djupdyka i denna rika kultur. Här finns som sagt mycket spännande att ta del av, vilket även avspeglas i Systembolagets sortiment där du finner både öl, vin och sprit. Här är några av våra favoriter!

Zywiec
Zywiec
Brödig smak med inslag av honung, örter och citrus. Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck, till buffé eller till rätter av fisk eller fågel.
500 ml - 5.5% -
20.90 kr

Mazurski Trójniak Mjöd
Mazurski Trójniak Mjöd
Naturligt mjöd, enbart av noga utvald honung från Ermland och Masurien i nordöstra Polen. Mjödet har som alla mjöd tillverkade av Mazurskie Miody och Mjödhamnen inte utsatts för någon termisk behandling, vilket gör att honungens nyttiga ämnen bevarats i mjödet på bästa sätt.
750 ml - 13% - Sockerhalt 10.9 g per 100 ml
206 kr

Belvedere Vodka
Belvedere Vodka
Belvedere får sin unika smak tack vare två lokalt framställda ingredienser: Dankowskie guldråg och orört, artesiskt vatten från egna brunnar. Råget skapar karaktär och vattnet ger vodkan en fin balans.
700 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
539 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Det är inte bara chokladägg och kycklingar som hör påsken till. I Sverige har även påsköl fått en stor plats på marknaden. Nedan har vi listat fem spännande påsköl, som alla finns i Systembolagets s..

Läs mer
Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till. Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och..

Läs mer
Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Får det lov att vara en stor stark för 119 kr? Men det belgiska ölet Rodenbach Caractère Rouge är inte vilken bärs som helst. Den har kallats världens bästa öl och vunnit mängder av priset. Den 2 au..

Läs mer
Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Vem har sagt att halloween bara är en högtid för barnen? Bryggerier runt om i världen gör också sitt bästa för att skapa rätt stämning. Här är det läskigaste som finns att köpa på Systembolaget till..

Läs mer
Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Suröl, eller syrligt öl som det också kallas, smakar inte som vanligt öl. Hemligheten bakom den speciella karaktären kommer från bryggningsprocessen, där man elegant sänker pH-värdet på ölet genom a..

Läs mer
Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Förr i tiden var det en öl som dracks av belgare och i viss mån tyskar. Men 2020 är suröl ett av de trendigaste drycker du kan köpa på Systembolaget. Och svenska bryggerier skapar nya suröl med stor..

Läs mer