HEM

Aktuellt

De säljer öl till stöd för Ukraina

Har du druckit ukrainsk öl? I januari 2022 fanns det inte ett enda öl från Ukraina på Systembolaget – numera säljer de slut fortare än leverantörerna hinner få in dem i lager. Importören Galatea slopade tidigt alla ryska produkter i sitt sortiment. Strax därefter blev de kontaktade av det ukrainska bryggeriet Obolon, som de nu saluför via Systembolaget. Vi har intervjuat Daniel Boltes som är Affärsområdeschef för öl på Galatea.

Hur startade arbetet med Obolon?

– Det började egentligen med att de kontaktade oss om ett samarbete, och först var det vår finska affärsområdeschef som plockade upp bollen. Inköpsprocessen i handeln är snabbare i Finland och ölen kom snabbt ut på den finska marknaden. Försäljningen gick väldigt bra och vi valde då att även köpa in en liten mängd till Systembolaget där den lanserades på beställningssortimentet. Efter bara fyra dagar tog den första omgången slut och vi tog in en ny omgång som också snabbt tog slut.

Så när kommer nästa leverans?

– Vi har lagt en större beställning på två hela lastbilar med öl och räknar med att få in den under februari 2023. Hittills har vi sålt deras ljusa lager på 50 cl burk, vilket är den mest sålda öltypen på Systembolaget. I Finland har vi även börjat ta in en del fatöl. Om försäljningen på Systembolaget fortsätter i den här takten kommer nog även fatölen leta sig in på den svenska marknaden.

Här kan du beställa Obolon

Obolon Premium
Obolon Premium
Maltig smak med inslag av ljust bröd, örter och mandarin.
500 ml - 5% -
18.40 kr

Vad har ni stött på för utmaningar?

– Överlag har samarbetet fungerat på samma sätt som samarbeten med andra leverantörer. Sedan vet ju både vi och dem att det är en exceptionell situation just nu. De har en del bekymmer med strömavbrott som påverkar produktionen vilket kan skapa fördröjningar. Det kan även bli en del förseningar vid tull och gränsövergångar. Men det är ett stort, professionellt bryggeri som är vana vid att producera och leverera stora mängder öl.

Vad säger bryggeriet själva?

– De är väldigt glada att vi kan bidra till att hålla verksamheten igång och ge en vardag till sina medarbetare. Deras representant Vladimir Shabelnyk skrev i ett mail följande:

“Many thanks to the Galatea team, which, in a very difficult time for our plant and our country, is striving to develop our Obolon brand. We have already achieved a positive result in the Finnish market. The presentation of our product in Sweden is an opportunity for us to become part of the European family. This strengthens us and our hope for better and the future. We are honored to give Swedish consumers the opportunity to try our products. We really hope you enjoy it!”

Har ni planer på att bredda ert ukrainska sortiment?

– Vi har fått en del förfrågningar och tips om andra bryggerier, men vi har inte tagit några beslut i nuläget kring ytterligare samarbeten. Det beror så klart på hur den svenska marknaden ställer sig till fler produkter från Ukraina, men vi stänger inga dörrar. Just nu fokuserar vi på Obolon och att få ut deras produkter på den svenska marknaden.

Hur ser framtiden ut för samarbetet med Obolon?

– Både vi och dem har som ambition att fortsätta samarbetet. De har en tydlig önskan om att fortsätta sin expansion och är stolta över att finnas i både Sverige och i Finland. Från vår sida ser vi också detta som ett långsiktigt samarbete. Men det beror så klart på efterfrågan hos de svenska konsumenterna.

Vad är det för typ av öl?

– Det är en klassisk ljus lager med bra kropp och tydlig beska. Det är en bra, traditionell lager som vi vet att många svenskar uppskattar. Den kan därför tilltala en mycket bred publik och kan vara en av orsakerna till den stora försäljningsframgången.

Obolon Premium
Obolon Premium
Maltig smak med inslag av ljust bröd, örter och mandarin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller ljust kött.
500 ml - 5% -
18.40 kr

FAKTA

Om Galatea

Galatea grundades 1995 och är helägda av Axel Johnsongruppen genom Martin & Servera. De startade med öl men efter förvärv av både Domaine Wines och flera spritvarumärken (bl. a. Hallands Fläder, Skåne Akvavit och Dworek Vodka) är de idag ungefär lika stora på öl, vin och sprit. Under 2023 kommer företaget flytta ihop med Martin & Servera på Kungsholmen.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Upptäck polsk mat och dryck

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från..

Läs mer
Skicka hälsning med flaskpost – ”perfekt..

Skicka hälsning med flaskpost – ”perfekt..

Nu har du chansen att skicka flaskpost till någon du tycker om. – Det är fortfarande många som inte haft möjligheten att träffa släkt och vänner på länge. Vi tycker flaskpost är ett ypperligt tillfä..

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer
Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Hurra, i dag är det kanelbullens dag! Nu har du chansen att dricka Sveriges starkaste kanelbulle: Ölet Swedish Fika Cinnamon Bun har inte mindre än 12 procents alkoholhalt och smakar kanelbulle. Ka..

Läs mer
”En öl som är 100 procent Dregen”

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt. – “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Med ..

Läs mer