HEM

Aktuellt

De säljer öl till stöd för Ukraina

Har du druckit ukrainsk öl? I januari 2022 fanns det inte ett enda öl från Ukraina på Systembolaget – numera säljer de slut fortare än leverantörerna hinner få in dem i lager. Importören Galatea slopade tidigt alla ryska produkter i sitt sortiment. Strax därefter blev de kontaktade av det ukrainska bryggeriet Obolon, som de nu saluför via Systembolaget. Vi har intervjuat Daniel Boltes som är Affärsområdeschef för öl på Galatea.

Hur startade arbetet med Obolon?

– Det började egentligen med att de kontaktade oss om ett samarbete, och först var det vår finska affärsområdeschef som plockade upp bollen. Inköpsprocessen i handeln är snabbare i Finland och ölen kom snabbt ut på den finska marknaden. Försäljningen gick väldigt bra och vi valde då att även köpa in en liten mängd till Systembolaget där den lanserades på beställningssortimentet. Efter bara fyra dagar tog den första omgången slut och vi tog in en ny omgång som också snabbt tog slut.

Så när kommer nästa leverans?

– Vi har lagt en större beställning på två hela lastbilar med öl och räknar med att få in den under februari 2023. Hittills har vi sålt deras ljusa lager på 50 cl burk, vilket är den mest sålda öltypen på Systembolaget. I Finland har vi även börjat ta in en del fatöl. Om försäljningen på Systembolaget fortsätter i den här takten kommer nog även fatölen leta sig in på den svenska marknaden.

Här kan du beställa Obolon

Obolon Premium
Obolon Premium
Maltig smak med inslag av ljust bröd, örter och mandarin.
500 ml - 5% -
18.40 kr

Vad har ni stött på för utmaningar?

– Överlag har samarbetet fungerat på samma sätt som samarbeten med andra leverantörer. Sedan vet ju både vi och dem att det är en exceptionell situation just nu. De har en del bekymmer med strömavbrott som påverkar produktionen vilket kan skapa fördröjningar. Det kan även bli en del förseningar vid tull och gränsövergångar. Men det är ett stort, professionellt bryggeri som är vana vid att producera och leverera stora mängder öl.

Vad säger bryggeriet själva?

– De är väldigt glada att vi kan bidra till att hålla verksamheten igång och ge en vardag till sina medarbetare. Deras representant Vladimir Shabelnyk skrev i ett mail följande:

“Many thanks to the Galatea team, which, in a very difficult time for our plant and our country, is striving to develop our Obolon brand. We have already achieved a positive result in the Finnish market. The presentation of our product in Sweden is an opportunity for us to become part of the European family. This strengthens us and our hope for better and the future. We are honored to give Swedish consumers the opportunity to try our products. We really hope you enjoy it!”

Har ni planer på att bredda ert ukrainska sortiment?

– Vi har fått en del förfrågningar och tips om andra bryggerier, men vi har inte tagit några beslut i nuläget kring ytterligare samarbeten. Det beror så klart på hur den svenska marknaden ställer sig till fler produkter från Ukraina, men vi stänger inga dörrar. Just nu fokuserar vi på Obolon och att få ut deras produkter på den svenska marknaden.

Hur ser framtiden ut för samarbetet med Obolon?

– Både vi och dem har som ambition att fortsätta samarbetet. De har en tydlig önskan om att fortsätta sin expansion och är stolta över att finnas i både Sverige och i Finland. Från vår sida ser vi också detta som ett långsiktigt samarbete. Men det beror så klart på efterfrågan hos de svenska konsumenterna.

Vad är det för typ av öl?

– Det är en klassisk ljus lager med bra kropp och tydlig beska. Det är en bra, traditionell lager som vi vet att många svenskar uppskattar. Den kan därför tilltala en mycket bred publik och kan vara en av orsakerna till den stora försäljningsframgången.

Obolon Premium
Obolon Premium
Maltig smak med inslag av ljust bröd, örter och mandarin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller ljust kött.
500 ml - 5% -
18.40 kr

FAKTA

Om Galatea

Galatea grundades 1995 och är helägda av Axel Johnsongruppen genom Martin & Servera. De startade med öl men efter förvärv av både Domaine Wines och flera spritvarumärken (bl. a. Hallands Fläder, Skåne Akvavit och Dworek Vodka) är de idag ungefär lika stora på öl, vin och sprit. Under 2023 kommer företaget flytta ihop med Martin & Servera på Kungsholmen.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Vi svenskar bryr oss om våra stammiskrogar. Det visade kampanjen ”Stammisglaset” där en miljon kronor samlades in till totalt 816 restauranger i hela Sverige. – ”Stammisglaset̶..

Läs mer
Prova en ny öl på Internationella öldagen

Prova en ny öl på Internationella öldagen

För femton år sedan bestämde sig ölälskaren Jesse Avshalomov att det var dags. Tillsammans med några vänner fick han den lokala puben i Santa Cruz att tillägna en dag om året för att hylla ölen. Nam..

Läs mer
Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Torsdag den 4:e augusti är det åter dags för internationella IPA-dagen. Dagen instiftades 2011 som en nationell IPA-dag i USA, men blev snabbt en internationell succé. Sedan flera år firas den på fl..

Läs mer
Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer