HEM

Aktuellt

Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé i Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar.
– Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon öl, säger grundaren Kenth Lindgren.

Från att ha varit en liten undergroundaktivitet har ölorienteringen i Stockholm vuxit till ett jätteevent. I år deltog över 600 personer från 74 lag, och redan nu är 83 lag och 685 personer anmälda till nästa år. Dessutom har tävlingen spridit sig till Göteborg där 14 lag redan ställer upp.

Egentligen är det ingen riktig orientering, även om det handlar om hela 20 stationer med tävlingar som kan vara nog så kluriga att hitta om man tagit någon öl. Enda likheten är att deltagarna får en karta.
– I grunden är det kombinationen av att umgås och göra saker tillsammans samtidigt som man kan ta en öl i pubmiljö som har gjort det så populärt, säger Kenth Lindgren på Kenth Event som arrangerar succétävlingen.

Deltagarna startar på någon eller några pubar och ska sedan tävla i 20 delmoment efter en karta så att man vet vart man ska ta vägen. Deltagarna vet inte i förväg vad som ska hända, men det är i regel 10 praktiska moment och 10 teoretiska.
– En av de mest uppskattade och återkommande grenarna är spottning av geléråtta. Vi har även satt det inofficiella världsrekordet 10,5 meter. Lagen tävlar också i bästa kostym.

Aktiviteterna är hemliga innan varje upplaga av tävlingen, men exempel på saker som förekommit är meete, bowling, biljard. Dessutom brukar hela härligheten avslutas med en stor musikquiz på en nattklubb.
– Jag har varit orolig att det ska spåra ur med fylla, elände och slagsmål, men alla som är med har hittills skött sig superbra. Många är vana att kunna ta några öl utan att spåra ur, säger Kenth Lindgren.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Forskarnas dykningar i vraket Gribshunden utanför Ronneby har gett spännande fynd. Mest spektakulärt: 524 år gamla öltunnor. Här kan man snacka om gammeldansk Efter två av totalt tre veckors grävnin..

Läs mer
Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktail..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer
Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Suröl, eller syrligt öl som det också kallas, smakar inte som vanligt öl. Hemligheten bakom den speciella karaktären kommer från bryggningsprocessen, där man elegant sänker pH-värdet på ölet genom a..

Läs mer
6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

Intresset har exploderat och öl är populärare än någonsin. Öl kan också ta dina drinkar till en ny nivå. Här är sex härligt fräscha öldrinkar du borde testa. Öltrenden tar aldrig slut — den har slag..

Läs mer
Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget. Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finn..

Läs mer