HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé i Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar.
– Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon öl, säger grundaren Kenth Lindgren.

Från att ha varit en liten undergroundaktivitet har ölorienteringen i Stockholm vuxit till ett jätteevent. I år deltog över 600 personer från 74 lag, och redan nu är 83 lag och 685 personer anmälda till nästa år. Dessutom har tävlingen spridit sig till Göteborg där 14 lag redan ställer upp.

Egentligen är det ingen riktig orientering, även om det handlar om hela 20 stationer med tävlingar som kan vara nog så kluriga att hitta om man tagit någon öl. Enda likheten är att deltagarna får en karta.
– I grunden är det kombinationen av att umgås och göra saker tillsammans samtidigt som man kan ta en öl i pubmiljö som har gjort det så populärt, säger Kenth Lindgren på Kenth Event som arrangerar succétävlingen.

Deltagarna startar på någon eller några pubar och ska sedan tävla i 20 delmoment efter en karta så att man vet vart man ska ta vägen. Deltagarna vet inte i förväg vad som ska hända, men det är i regel 10 praktiska moment och 10 teoretiska.
– En av de mest uppskattade och återkommande grenarna är spottning av geléråtta. Vi har även satt det inofficiella världsrekordet 10,5 meter. Lagen tävlar också i bästa kostym.

Aktiviteterna är hemliga innan varje upplaga av tävlingen, men exempel på saker som förekommit är meete, bowling, biljard. Dessutom brukar hela härligheten avslutas med en stor musikquiz på en nattklubb.
– Jag har varit orolig att det ska spåra ur med fylla, elände och slagsmål, men alla som är med har hittills skött sig superbra. Många är vana att kunna ta några öl utan att spåra ur, säger Kenth Lindgren.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

Lust att upptäcka nya saker på semestern? Då kan en ölprovning med nya spännande svenska ölsorter passa perfekt. I veckan släpptes 112 nya svenska ölsorter på Systembolaget. Skördeöl, Lovefever elle..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Upptäck polsk mat och dryck

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från..

Läs mer
254 förlorade körkort  på elsparkcykeln

254 förlorade körkort på elsparkcykeln

Oktoberfesten i München är över för den här gången. 6,3 miljoner gäster har festat i två veckor och tillsammans druckit 7,5 miljoner liter öl. Men festen kommer med en baksida: 254 besökare förlorad..

Läs mer
Årets öl till julbordet

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna..

Läs mer
Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer