HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är begränsad tillgång på. Ofta sker lanseringen på fredagar och dryckerna finns i begränsat antal under en begränsad tid.

Den här gången släppte Systembolaget drygt 50 röda viner den 24 januari. Bland annat kommer ett vin från Vacqueyras som är tillverkat av genache, syrah, mourvèdre och cinsault. Vinet heter Bonpas Vacqueyras Le Grand Cartulaire och kostar 149 kr.

Bland de fyra bordeauxvinerna som släpps så finns Clos Cantenac Grand Cru St Emilion som är gjort på merlot och har lagrats i cirka 20 månader på små franska ekfat, varav cirka 40 procent var nya. Vinet kostar 499 kr.

Från Bourgogneappellationen Mercurey hämtas Mercurey Camille Giroud som kostar 269 kr. Vinet är gjort på pinot noirdruvor från 50 år gamla vinrankor. Vinet har spontanjäst och har lagrats på ekfat.

Den som gillar italienska viner får kanske sitt lystmäte tillfredställt med Brunello di Montalcino Pietroso för 499 kr. En aning mer överkomligt är Poggio a´Frati för 199 kr.

Riojaviner får alltmer en renässans och nu släpps fyra olika etiketter i det tillfälliga sortimentet. Cune Imperial Reserva släpps i tre olika storlekar och en helflaska kostar 285 kr. Viña Tondonia Reserva R López de Heredia Viña Tondonia är från 2007 och kostar 299 kr.

I det vita tillfälliga sortimentet kom 25 nya viner in i fredags. Förutom ett antal franska viner lanseras bland annat fem viner från samma sydafriskansk producent. Palladius The Sadie Family är en blend gjord på inte mindre än elva olika druvsorter och kostar 679 kr.

Från Tyskland hämtas Escherndorfer Lump Silvaner S. Weingut Horst Sauer som är gjort på silvaner och vinifieringen är gjord utan tillsatt jäst.

När det gäller mousserande viner så får champagne och cava sällskap av ett bubbel från Sverige. Det handlar om Skepparps Grand Prix Rosé, för 299 kr.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Småpartier 17 november

Småpartier 17 november

Högt och lågt, dyrt och hyfsat överkomligt. Senaste släppet från Systembolaget erbjuder faktiskt denna gång något för alla. Det gemensamma? Stora upplevelser, faktiskt oavsett pris då många av viner..

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Leif GW: Jag har gärna  kvar Systembolaget

Leif GW: Jag har gärna kvar Systembolaget

Enligt en utredning som presenterades i våras ska Systembolaget läggas ner – och vin säljas överallt till högre pris. Trots att Systemet har högre förtroende än polisen hos svenska folket. – F..

Läs mer
PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet. Dansken Peter Sisseck är..

Läs mer
Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring. – Vi har sett ett ..

Läs mer