HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är begränsad tillgång på. Ofta sker lanseringen på fredagar och dryckerna finns i begränsat antal under en begränsad tid.

Den här gången släppte Systembolaget drygt 50 röda viner den 24 januari. Bland annat kommer ett vin från Vacqueyras som är tillverkat av genache, syrah, mourvèdre och cinsault. Vinet heter Bonpas Vacqueyras Le Grand Cartulaire och kostar 149 kr.

Bland de fyra bordeauxvinerna som släpps så finns Clos Cantenac Grand Cru St Emilion som är gjort på merlot och har lagrats i cirka 20 månader på små franska ekfat, varav cirka 40 procent var nya. Vinet kostar 499 kr.

Från Bourgogneappellationen Mercurey hämtas Mercurey Camille Giroud som kostar 269 kr. Vinet är gjort på pinot noirdruvor från 50 år gamla vinrankor. Vinet har spontanjäst och har lagrats på ekfat.

Den som gillar italienska viner får kanske sitt lystmäte tillfredställt med Brunello di Montalcino Pietroso för 499 kr. En aning mer överkomligt är Poggio a´Frati för 199 kr.

Riojaviner får alltmer en renässans och nu släpps fyra olika etiketter i det tillfälliga sortimentet. Cune Imperial Reserva släpps i tre olika storlekar och en helflaska kostar 285 kr. Viña Tondonia Reserva R López de Heredia Viña Tondonia är från 2007 och kostar 299 kr.

I det vita tillfälliga sortimentet kom 25 nya viner in i fredags. Förutom ett antal franska viner lanseras bland annat fem viner från samma sydafriskansk producent. Palladius The Sadie Family är en blend gjord på inte mindre än elva olika druvsorter och kostar 679 kr.

Från Tyskland hämtas Escherndorfer Lump Silvaner S. Weingut Horst Sauer som är gjort på silvaner och vinifieringen är gjord utan tillsatt jäst.

När det gäller mousserande viner så får champagne och cava sällskap av ett bubbel från Sverige. Det handlar om Skepparps Grand Prix Rosé, för 299 kr.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Hemkört överallt via Systembolaget

Hemkört överallt via Systembolaget

Snart kan du få ditt vin hemkört av Systembolaget. Ja, hem till dörren alltså. För nu får hela landet tillgång till Systemets leveransservice. Men för att fortsätta vara relevanta måste också System..

Läs mer
Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring. – Vi har sett ett ..

Läs mer
Efter ölsuccén – Systembolaget planerar ”Vinst..

Efter ölsuccén – Systembolaget planerar ”Vinst..

Systembolaget planerar att öppna en Vinstudio i Stockholm. Succén med Ölstudion i Göteborg har gett mersmak. – Om du tittar på hur Ölstudion ser ut, jämfört med en ”vanlig” butik med stort ölsortime..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Fem spännande viner på tillfälligt besök

Fem spännande viner på tillfälligt besök

En stilig fransman, en eldig spanjor och en spännande grek. Där har ni några av nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment som släpps 27 mars. Vinguiden har valt ut fem viner från fem spännand..

Läs mer
Lysande kvalitet i nya småpartier

Lysande kvalitet i nya småpartier

Fredagen den 22 september är det dags för det emotsedda släppet av småpartier på Systembolaget. Denna gång präglas släppet av kvalitet, svalodlade viner och en intressant spännvidd. Precis som det s..

Läs mer