HEM

Aktuellt

Mer öl och vin och mindre sprit

Så handlade svenskarna på Systembolaget inför påsken. Populäraste påskölet blev Mariestads Påskbrygd.

Svenska folket dricker mindre sprit och mer öl och vin. Den trenden . har pågått under flera år och blev tydlig även under påsken 2019.

Inför årets påsk minskade spritförsäljningen med 8000 liter starksprit. Det motsvarar två procents försäljningsminskning. Men ökningen av öl och vin gjorde att den totala alkoholförsäljingen blev högre än under förra årets påsk.

Vinförsäljningen gick upp 6,8 procent under årets påsk till 5,3 miljoner liter. Systembolaget har inte gått ut med vilka vinsorter som var populärast.

Ölförsäljningen ökade ännu mer under årets påsk, upp hela 14 procent. Det allra mest populära påskölet blev Mariestads Påskbrygd med 75 000 liter.

Systembolagets försäljning av Påsköl i april 2019:
Varunamn – Liter – Rank

1. Mariestads Påskbrygd, 75, 005

2. Oppigårds Easter Ale, 46, 636

3. Wisby Påsköl, 32, 545

4. Pumpviken Påsköl, 26, 311

5. Jämtlands Påskebrygd, 25, 666

6. Jämtlands Påsköl, 16, 978

7. Ängöl Påsken 2019, 11, 578

8. S:t Eriks Easter Session IPA, 9, 781

9. Charlis våreld, 8 ,948 9

10. Bootleg Easter Brew, 8, 337


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Vi bara älskar grapefrukt. Denna vackra, färgglada citrusfrukt som är söt, sur och bitter – ja, allt på en och samma gång. Nu när det är högsäsong för citrusfrukter vill vi passa på att slå ett slag..

Läs mer
6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

Intresset har exploderat och öl är populärare än någonsin. Öl kan också ta dina drinkar till en ny nivå. Här är sex härligt fräscha öldrinkar du borde testa. Öltrenden tar aldrig slut — den har slag..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktail..

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer