HEM

Aktuellt

Mer öl och vin och mindre sprit

Så handlade svenskarna på Systembolaget inför påsken. Populäraste påskölet blev Mariestads Påskbrygd.

Svenska folket dricker mindre sprit och mer öl och vin. Den trenden . har pågått under flera år och blev tydlig även under påsken 2019.

Inför årets påsk minskade spritförsäljningen med 8000 liter starksprit. Det motsvarar två procents försäljningsminskning. Men ökningen av öl och vin gjorde att den totala alkoholförsäljingen blev högre än under förra årets påsk.

Vinförsäljningen gick upp 6,8 procent under årets påsk till 5,3 miljoner liter. Systembolaget har inte gått ut med vilka vinsorter som var populärast.

Ölförsäljningen ökade ännu mer under årets påsk, upp hela 14 procent. Det allra mest populära påskölet blev Mariestads Påskbrygd med 75 000 liter.

Systembolagets försäljning av Påsköl i april 2019:
Varunamn – Liter – Rank

1. Mariestads Påskbrygd, 75, 005

2. Oppigårds Easter Ale, 46, 636

3. Wisby Påsköl, 32, 545

4. Pumpviken Påsköl, 26, 311

5. Jämtlands Påskebrygd, 25, 666

6. Jämtlands Påsköl, 16, 978

7. Ängöl Påsken 2019, 11, 578

8. S:t Eriks Easter Session IPA, 9, 781

9. Charlis våreld, 8 ,948 9

10. Bootleg Easter Brew, 8, 337


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Öl är kärlek på burk sägs det. Vad kan då passa bättre än kärleksöl till Alla hjärtans dag? Lagom till Valentindagen släpps flera hjärtliga sorter på Systembolaget. De lokala och småskaliga ölsorte..

Läs mer
Fira mörka ölen på stoutdagen

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout! Nu firas det inte stoutdagen..

Läs mer
Systembolagets nya satsning: sälja kyld öl

Systembolagets nya satsning: sälja kyld öl

Grattis, alla ölälskare. Snart öppnar Systembolaget upp portarna till sin nya satsning, Ölstudion. Här kommer du att kunna köpa kyld öl. – Dryckerna som kommer kylas är IPA, Hazy IPA och dubbel-IPA,..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Ölkalendern för ett nytt sundare år

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Här är ölkalendern för alla som ska ge ett nyårslöfte om att minska alkoholintaget. Heineken har tagit fram en alkoholfri öl, men vill att öl-fantaster ska få få njuta av smaken i alla fall. En del ..

Läs mer
Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer